Experiențe împreună.
You are here:

Cum a evoluat averea lui Cristi Borcea din 1990 până în prezent! Câţi bani avea "ascunşi" la Revoluţie şi cum i-au înflorit afacerile cât a fost închis

Cum a evoluat averea lui Cristi Borcea din 1990 până în prezent! Câţi bani avea "ascunşi" la Revoluţie şi cum i-au înflorit afacerile cât a fost închisgalerie foto

Special

Comentarii

Afaceristul Cristian Borcea a ajuns din nou în arest, după ce a fost condamnat la cinci ani de închisoare în Dosarul retrocedărilor ilegale din Constanţa. În plus, acesta va trebui să returneze statului aproape 1 milion de euro (957.107 euro), drept prejudicii. Averea lui Cristi Borcea era cotată în 2018, oficial, la 20 de milioane de euro. Neoficial suma e mult mai mare, în condiţiile în care multe din afacerile lui Borcea sunt trecute pe numele rudelor.

Fostul finanţator al lui Dinamo fusese eliberat în luna iulie a anului trecut, după ce executase 4 ani şi patru luni din condamnarea primită în 2014 în Dosarul Transferurilor.

Deşi a petrecut peste patru ani în arest, Cristi Borcea nu a avut prea mult de suferit din punct de vedere financiar.

Câţi bani avea Borcea "ascunşi în portiera maşinii" la Revoluţie

Cristi Borcea amintea într-un interviu acordat presei mondene că Revoluţia l-a prins cu suma de 600.000 de lei. Conform declaraţiilor sale, Borcea îşi ascundea banii în portiera maşinii personale, în condiţiile în care se temea să ţină o sumă atât de mare de bani cash în propria locuinţă.În 1989, 1 dolar putea fi cumpărat cu 35 de lei, deci Borcea a intrat în era "Post decembristă" cu o avere de aproximativ 17.000 de dolari.

Cum a ajuns Borcea la Dinamo

Cristi Borcea avea 20 de ani în 1990 şi încă visa să devină fotbalist. S-a lăsat însă, iar în 1995 intra în anturajul clubului Dinamo.

"În 1995 m-a rugat să fac tot ce depinde de mine ca să-l aduc la Dinamo. Îi zic: 'Păi, ce să faci la club?' Mi-a spus: 'Nu contează. Să fiu şoferul lui Dinu, să fiu aghiotantul lui'. L-am adus şi l-am predat lui Dinu. El l-a înregimentat şi după două - trei luni l-a făcut director de marketing", povestea în urmă cu ceva timp fostul fotbalist dinamovist Cornel Ţălnar.Ascensiunea lui Borcea la Dinamo a fost una rapidă, iar averea sa a crescut la fel de repede, pe măsură ce influenţa sa la echipă devenea tot mai mare.

Averea lui Borcea a explodat din 2007

În 2007, averea lui Cristi Borcea era estimată de TOP 300 Capital la 15-17 milioane de dolari, însă marele boom a venit abia un an mai târziu, când afaceristul şi-a vândut una din afacerile deţinute în industria gazului lichefiat.

În 2008, Borcea vindea compania Crimbo Gas către grupul olandez SHV cu aproximativ 50 de milioane de euro şi se estima că afaceristul avea o avere de peste 80 de milioane de euro.

În 2010, averea lui Borcea era estimată la 75 de milioane de euro şi suma a rămas la acest nivel şi în 2011 (80 de milioane de euro).

Problememe cu legea s-au făcut simţite şi în 2013 averea estimată a lui Borcea scădea la 50 de milioane de euro.

În 2014, Borcea era condamnat la 6 ani şi 4 luni de închisoare în Dosarul Transferurilor, însă afacerile acestuia nu s-au prăbuşit.

Conform Libertatea, una firmele deţinute de Borcea în industria gazului a făcut afaceri inclusiv cu statul şi a vândut gaz lichefiat şi Penitenciarului Poarta Albă, acolo unde fostul acţionar dinamovist a fost închis o perioadă.

GPL Gaspeco L&D a făcut un profit de peste 60 de milioane de euro între 2014 şi 2018, cât Borcea a fost închis, având vânzări de peste 350 de milioane de euro. Conform sursei citate, firma în cauză este trecută în acte pe numele mamei lui Cristi Borcea, Elena.

viewscnt
Articole similare