Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Danemarca - Norvegia, finala CM de Handbal Masculin, se joacă azi, de la 18:30, la Telekom Sport 3. Doi antrenori cu poveşti uluitoare

Danemarca - Norvegia, finala CM de Handbal Masculin, se joacă azi, de la 18:30, la Telekom Sport 3. Doi antrenori cu poveşti uluitoare

CM Handbal

Comentarii

Povestea de viaţă a lui Christian Berge, antrenorul naţionalei de handbal masculin a Norvegiei, pare desprinsă din filme. A reuşit să devină unul dintre cei mai buni tehnicieni ai lumii, după o luptă de mulţi cu cancerul.

Norvegia va juca pentru a doua oară în istorie finala Campionatului Mondial de Handbal Masculin. Şi în 2017, şi acum, pe banca norvegienilor va fi Christian Berge. Selecţionerul Norvegiei a jucat handbal încă din copilărie, iar 2004, pe când juca la Flensburg, în Germania, a fost diagnosticat cu cancer. Acela a fost momentul în care Berge a început o luptă incredibilă cu viaţa. Avea 31 de  ani şi a fost supus unui tratament dur pentru a se însănătoşi. După 20 de şedinţe cu radiaţii, Berge a revenit pe teren. 

În 2005, norvegianul a primit o nouă veste cruntă. Boala recidivase. Şansa i-a surâs din nou, iar în 2006 a revenit ca jucător-antrenor în prima ligă daneză. În 2008, s-a transferat la Elverum, iar de atunci a început cariera sa în handbalul mare. A cucerit titlul ca jucător, iar în perioada 2011-2014 s-a ocupat doar de antrenarea echipei. 

Stilul său de a antrena i-a convins pe cei de la Federaţia Norvegiană de Handbal, iar Christian Berge a fost numit selecţionerul naţionalei masculine în 2014. Berge a obţinut locul trei la Europeanul din 2016, în 2017 a ajuns în finală, la fel ca în acest an. Pentru el fiecare victorie înseamnă bucurie, dar şi suferinţă. În urma tratamentelor care l-au vindecat de cancer, Berge a căpătat o senbilitate la nivelul urechilor şi este nevoit să poarte dopuri de urechi, pentru că gălăgia îi provoacă ameţeli şi dureri. 

Adversara din finală a Norvegiei va fi Danemarca, care este antrenată de Nikolaj Jacobsen. Povestea sa de viaţă nu este la fel de dură precum cea a lui Berge, dar selecţionerul danezilor a suferit o accidentare care l-a împiedicat să obţină cea mai mare performanţă a carierei. 

Ca jucător, Jacobsen a câştigat de două ori Cupa EHF, trei campionate în Germania. Era poreclit Şoarecele Magic pentru tehnica sa de aruncare. Mai ales la aruncările de la 7 metri, imprima un efect mingii, care deruta portarul. 

La 31 de ani, o accidentare l-a scos din circuit. O ciocnire cu un portar advers a făcut ca Jacobsen să rateze Campionatul European din 2002, atunci când naţionala sa a obţinut medalia de bronz. 

În această seară, ambii antrenori sunt în faţa celei mai mari performanţe din carieră. Partida dintre Danemarca şi Norvegia va fi în direct pe Telekom Sport 3, de la ora 18:30. Comentator: Cosmin Băleanu 

Afla mai multe despre: christian bergefinala campionatul mondial handbal masculinnikolaj jacobsen 

viewscnt
Articole similare