Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

De ce autorităţile locale din Botoşani au decis să finanţeze handbalul în dauna fotbalului: "Ne-am simţit agresaţi, un club mic care deranjează"

De ce autorităţile locale din Botoşani au decis să finanţeze handbalul în dauna fotbalului: "Ne-am simţit agresaţi, un club mic care deranjează"galerie foto

Handbal

Comentarii

Sunt tensiuni în Botoşani după ce autorităţile locale au decis să investească în echipa de handbal masculin, CSM Botoşani, care a retrogradat în liga secundă. De această situaţie sunt nemulţumiţi cei de la FC Botoşani, care au pierdut astfel o finanţare de aproximativ 200.000 de euro.

Autorităţile locale din Botoşani au alocat un milion de lei pentru finanţarea sportului. Banii urmau să meargă înspre cluburile care îndeplineau anumite criterii şi acumulau astfel un punctaj. În cele din urmă, cel mai bun punctaj a fost adunat de CSM Botoşani, o echipă de handbal masculin care a fost în Liga Zimbrilor, dar care acum a retrogradat.

De pierdut au avut cei de la FC Botoşani, care pierd astfel o finanţare de aproximativ 200.000 de euro. Contactat de Telekom Sport, Cătălin Stoleru, preşedintele lui CSM Botoşani, îşi apără clubul şi susţine că proiectul depus de echipa de handbal a îndeplinit criteriile impuse de autorităţile locale.

În plus, Cătălin Stoleru spune că legislaţia europeană interzice finanţarea cluburilor private cu bani publici, deoarece s-ar considera ajutor de stat. Ceea ce înseamnă că FC Botoşani nici măcar n-ar fi trebuit să aplice pentru finanţarea de un milion de lei.

"Încă mai sunt paşi de făcut, mai există procedura de contestaţie. Având în vedere că nu s-a terminat procedura şi au intervenit cu presiuni în presă, cu injurii, mai ales că suma nu e aşa de mare. Nu m-am aşteptat ca un club ca FC Botoşani, care un buget de 4 milioane de euro să se manifeste aşa la 1 milion de lei, 200.000 de euro.

Ei nu ar trebuit să se înscrie la procedură. Cluburile din Liga 1, conform legislaţiei europene, mai nou... Şi Real Madrid a fost nevoită să dea nişte bani înapoi, chiar milioane de euro, că a fost ajutată de primăria din Madrid, pentru că se consideră că fac activitate economică şi ar dezavantaja, pentru că s-ar considera ajutor de la stat.

Dacă faci un transfer de jucător şi eşti ajutat de primăria din Madrid, nu eşti egal cu primăria din Bucureşti, dau un exemplu, cu un club privat. Legislaţia europeană interzice statului să ajute cluburile profesioniste de fotbal. Din Liga 2, lucrurile se schimbă. Aţi văzut că şi la Steaua e aceeaşi problemă, nu pot promova până nu devin club privat.

Ei s-au înscris la procedura asta, profitând că ei sunt FC Botoşani şi au, vorba aia, un renume, o notorietate. Iar noi, dacă suntem mai mici... Cu toate că noi am făcut un proiect foarte ok, de asta l-am şi câştigat. Ne-am spus şi rezultate, şi ce vrem să facem, suntem apreciaţi în toată România, pentru că am ridicat handbalul la Botoşani, nu exista aici. E o echipă tânără, cu trei jucători de lotul naţional.

Eu am rămas perplex, pentru că ne-am simţit agresaţi, un club mic care deranjează. La un moment dat, simţeam că suntem traşi într-o luptă politică sau ceva de genul ăsta. Dacă suma nu e aşa de mare, de ce îi interesează aşa mult? De ce se dă cu noroi?

Anul trecut, ei (n.r. - cei de la FC Botoşani) au primit sub formă de ajutor, pe perioada pandemiei, iar în trecut, ultima dată au primit 200 şi ceva de mii de lei, pentru că procedura pe legea 350, pe care trebuiau să fie, de fapt... Sunt două proceduri la Botoşani: legea 69 pentru Sportul de performanţă, pe car e ne-am înscris şi una pe legea 350/2005. Ei pe legea 350 au fost finanţaţi până acum. Acolo ar avea succes, dacă se înscriu pentru nişte proiecte pentru copii", a declarat preşedintele de la CSM Botoşani, Cătălin Stoleru, pentru Telekom Sport.

Bogdan Buhăianu, viceprimar al Botoşaniului, susţine însă că FC Botoşani a adunat un punctaj mai mic faţă de CSM Botoşani. În plus, cei 200.000 de euro erau vitali pentru continuarea activităţii de handbal, în timp ce pentru echipa de fotbal nu reprezintă o sumă mult prea mare.

”Este pentru prima dată când se acordă fonduri pentru sportul de performanţă, există acea prevedere legislativă. A fost o sumă de un milion de lei. Suma se acordă în totalitate celui care câştigă, doar în cazul în care proiectul nu atinge concurenţa acestei sume, se repartizează restul de bani pe celelalte proiecte.

Aşa s-a votat, au existat şi discuţii privind eligibilitatea Asociaţiei FC Botoşani, pentru că sunt nişte prevederi pe această lege. Potrivit edilului, urmează o perioadă de contestaţii, astfel că asociaţiile nemulţumite se pot folosi de această oportunitate. 

Handbalul este o nouă ramură sportivă şi noi trebuie să dezvoltăm sportul de performanţă pe mai multe ramuri. Nu înseamnă că doar fotbalul există în Botoşani, dar fiecare membru al comisiei a votat cum a considerat. Membrii comisiei au avut un regulament pe care l-au respectat.

Punctajele au fost foarte apropiate. Cu 200.000 de euro, FC Botoşani plăteşte 3 – 4 salarii, fără banii ăştia Asociaţia Club Sportiv Magnum ar fi dispărut şi de ce să nu diversificăm, să existe mai multe ramuri sportive în Botoşani care să meargă spre performanţă?

Anul trecut, echipa de handbal a fost în Divizia A, ceea ce este o performanţă foarte mare. Pentru că nu au avut buget, au avut opt meciuri la care nu s-au putut prezenta şi au retrogradat. Anul acesta încearcă din nou promovarea. E o ramură sportivă în plus pentru Botoşani.

Cu ajutorul handbalului, s-a revigorat un pic atmosfera din Sala Polivalentă. Este o ramură sportivă de tradiţie în România şi este normal să aibă continuitate şi la Botoşani”, a declarat Bogdan Buhăianu, viceprimarul Municipiului Botosani.
 

Afla mai multe despre: csm botosani 

viewscnt
Articole similare