Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

De la o simplă joacă, la o mega afacere! Liga Campionilor, cea mai frumoasă poveste a fotbalului

De la o simplă joacă, la o mega afacere! Liga Campionilor, cea mai frumoasă poveste a fotbalului
Comentarii

Jucătorii o văd drept cea mai importantă competiţie, antrenorii o privesc ca pe o miză supremă, suporterii o trăiesc ca un adevărat spectacol, în timp ce patronii o alintă „masa bogaţilor”. Liga Campionilor, locul fotbaliştilor de top, începe într-o nouă incursiune de faze galactice şi goluri extraterestre doar la Telekom Sport.

Dar Liga Campionilor n-a fost de la început aşa. Ba chiar n-a fost deloc aşa cum o regăsim în prezent. Începuturile oficiale sunt iscălite în 1955, când Cupa Campionilor Europeni strângea la start numai campioanele. Şi-a schimbat complet formatul în 1992, atunci când UEFA a decis că e timpul pentru o competiţie supremă, care să îmbine atât învingătoarele cât şi formaţiile clasate pe locurile doi, trei sau chiar patru. Haideţi s-o luăm cu începutul.

Challenge Cup, Mitropa şi Latin Cup

Trei nume care s-ar putea să nu-ţi spună nimic, dar care au pus bazele formatului actual. Prin 1897, John Gramlick, şeful cricketului, pune la cale, în Viena, un format la care au dreptul să participe doar echipele din Imperiul Austro-Ungar. Se strâng trupe grele din Budapesta, Praga şi Viena şi dau drumul la joacă. Au numit-o Challenge Cup şi meciurile se disputau în sistem eliminatoriu.

Ceva mai târziu, în 1927, a apărut La Coupe de l`Europe Central, dar băieţii o ştiau de Mitropa. Cea mai importantă competiţie europeană pentru cluburi la vremea respectivă. S-au strâns 51 de ediţii, iar un lucru interesant este acela că formatul a funcţionat chiar şi după ce UEFA a dat drumul la Cupa Campionilor.

Triunghiul istoric se închide cu latura latină. Franţa, Italia, Portugalia şi Spania au zis, în 1949, că au nevoie de-o competiţie a lor. E organizată sub egida FIFA şi durează până în 1957. AC Milan, Barcelona şi Real Madrid sunt echipele care au ridicat trofeul de cele mai multe ori.

Dictatura Realului şi Marseille, campioana noului format

Din 1955, de la prima ediţie, şi până în 1960, Real Madrid s-a încununat de fiecare dată campioană a Europei. Puşkaş, Di Stefano, Gento sau Santamaria n-aveau rival pe plan european, iar trupa blanco pârjolea tot ce ieşea în cale. Avalanşa e oprită de Benfica, apoi Milan rezolvă trei titluri, în `63, `64 şi `65.

În sezonul 1992-1993, primul în care Cupa Campionilor Europeni a devenit UEFA Champions League, Marseille a învins-o în marea finală pe AC Milan şi a devenit întâia câştigătoare a ”urecheatei”.

Imnul cel de toate zilele

Logo-ul cu steluţe, copiii care agită mingea uriaşă de la mijlocul terenului şi imnul... şi ce imn! În 1992, la cererea UEFA, Tony Britten a compus cea mai frumoasă linie melodică din istoria fotbalului. Cu versuri în engleză, germană şi franceză, imnul Ligii e pus în difuzoare la fiecare partidă, începând cu faza PlayOff-urilor.

De la joc, la afacere - UEFA oferă peste 1,3 miliarde de euro pe an

Dar Liga Campionilor nu e doar despre muzică frumoasă şi fotbalişti adevăraţi. În birouri, băieţii la costum şi cravată au transformat competiţia într-un paradis al banilor. De la an la an, UEFA ridică în mod spectaculos premiile pentru echipele participante.

De la 200.000 de euro, atât cât au primit, în sezonul trecut, echipele care au participat în primul tur, la peste 15 milioane de euro pentru câştigătoarea competiţiei. La toate aceste sume fixe, se mai adaugă recompensele sportive şi veniturile din market-pool. Ca un exemplu, în sezonul trecut, Juventus a ajuns să câştige 100 de milioane de euro, în timp ce Real Madrid, campioana, a încasat 89,5 milioane de euro.

Potul total pe care UEFA îl pune la bătaie depăşeşte 1,3 miliarde de euro, iar la suma aceasta colosală se ajunge din premiile principale, care sunt de aproape 800 de milioane de euro, şi din market-pool, care ajunge la peste 500 de milioane de euro.

Steaua, Dinamo şi Craiova vs CFR Cluj şi Unirea Urziceni

Treaba e deja ştiută. În 1986, cu un Duckadam magnific la penalty-uri, Steaua a câştigat Cupa Campionilor Europeni, învingând-o în ultimul act, la Sevilla, pe Barcelona. În 1989, steliştii ajung din nou în finală, dar Milan e prea puternică. Un 0-4 dureros şi o terminăm cu finalele europene.

Puţin mai devreme, înainte de explozia roş-albaştrilor, Dinamo a prins o semifinală de Cupa Campionilor. ”Câinii” au cedat în faţa lui Liverpool, în 1984, asta după ce, cu trei ani mai devreme, Universitatea Craiova devenea prima echipă din România calificată în sferturile competiţiei.

Generaţiile imense au dispărut, iar fotbalul românesc a mai avut puţine seri magice de-atunci. CFR Cluj şi Unirea Urziceni au fost singurele echipe care au strălucit, fie şi pentru puţin timp, în cea mai importantă competiţie a cluburilor din lume.

Unirea lui Petrescu bifa victorii imense cu Glasgow Rangers şi Sevilla şi spera până la final într-o calificare fantastică, în timp ce ardelenii de la CFR Cluj  n-au cum să uite succesele de la Roma sau Manchester.

Afla mai multe despre: liga campionilorpovesteistoriesteauarealmilanuefa champions leaguemitropachallenge cuplatin cup,  

viewscnt
Articole similare