Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

De la Raţ şi Lobonţ până la Terry sau Van der Vaart! Numele importante din sport care s-au retras în 2018

De la Raţ şi Lobonţ până la Terry sau Van der Vaart! Numele importante din sport care s-au retras în 2018

Alte sporturi

Comentarii

Mai mulţi sportivi cu nume sonore – fotbalişti celebri, dar şi campioni mondiali şi olimpici - au decis să îşi încheie carierele în 2018. Printre cei care s-au retras se numără Ole Einar Bjoerndalen, John Terry, Agnieszka Radwanska şi Victor An, iar în România Bogdan Lobonţ şi Răzvan Raţ.

Cronologia retragerilor din lumea sportului, din 2018:

16 ianuarie – Celebrul Ronaldinho (38 de ani) şi-a confirmat retragerea din activitate, după ce nu mai jucase de mai multă vreme. El a evoluat ultima dată pentru Fluminense, în 2015. Anunţul a fost făcut de fratele şi agentul său, Roberto de Assis Moreira. Ronaldinho are în palmares nouă trofee obţinute la nivel de echipă de club şi trei cu naţionala Braziliei, între care şi Cupa Mondială din 2002.

20 ianuarie – Michael Carrick, atunci căpitanul echipei Manchester United, a anunţat că se retrage la finalul sezonului din activitatea de fotbalist şi se alătură stafului lui Jose Mourinho. Cu United, Carrick a câştigat cinci tiluri în Anglia şi Liga Campionilor. După despărţirea lui Mourinho de Manchester United, s-a speculat că interimatul ar putea fi asigurat de Carrick, ceea ce însă nu s-a întâmplat.

13 februarie - Mijlocaşul Ryan Mason, de la Hull City, a fost nevoit să pună capăt carierei sale de fotbalist profesionist, la doar26 de ani, după ce a suferit o fractură craniană la un meci cu Chelsea, în ianuarie 2017.

21 februarie - Biatlonista Eva Tofalvi (40 de ani), veterana delegaţiei României la Jocurile Olimpice de iarnă de la PyeongChang, şi-a încheiat cariera cu acelaşi număr de concurs, 19, pe care l-a avut şi va debutul său la Jocurile Olimpice de la Nagano, în 1998. Tofalvi rămâne un reper pentru olimpismul românesc prin şase participări la JO (1998, 2002, 2006, 2010, 2014, 2018).

15 martie - Germanul Tommy Haas, fost numărul 2 mondial, şi-a anunţat retragerea din cariera de jucător de tenis, la vârsta de 39 de ani. Haas a debutat ca profesionist în 1996, în 2002 a urcat pe locul 2 ATP şi a terminat opt sezoane în Top 20 ATP. El a câştigat 15 turnee în carieră, din 28 de finale jucate. În 2000, germanul a câştigat medalia de argint la JO de la Sydney. Din 2016, Tommy Haas este directorul turneului de la Indian Wells.

3 aprilie - Biatlonistul norvegian Ole Einar Bjoerndalen (44 de ani), cel mai titrat sportiv din istoria Jocurilor Olimpice de iarnă, a anunţat că se retrage din activitate.  Bjoerndalen are în palmares 20 de titluri de campion mondial şi opt titluri olimpice (plus patru medalii olimpice de argint şi una de bronz). El a fost prezent pentru prima oară la JO de la Lillehammer în 1994, însă nu a fost convocat pentru JO de la Pyeongchang, în 2018.

9 aprilie – Un alt biatlonist norvegian, Emil Svendsen, s-a retras din activitate la vârsta de 32 de ani. El a fost portdrapelul delegaţiei norvegiene la Jocurile Olimpice de la Pyeongchang. Svendsen are în palmares 12 titluri mondiale, 38 victorii în Cupa Mondială şi patru titluri olimpice, în 2010 şi 2014.

13 mai – Mijlocaşul Thiago Motta a jucat ultimul său meci pe Parc des Princes, el anunţându-şi retragerea pentru finalul sezonului 2017/2018, la vârsta de 35 de ani. El a preluat apoi conducerea tehnică a echipei under 19 a PSG.

15 mai - Ciclistul francez Julien Absalon, unul dintre cei mai titraţi specialişti în probele de MTB, a spus că este nevoit să se retragă din activitatea sportivă la vârsta de 37 de ani, pentru că este alergic la polen.

27 mai - Americanca Danica Patrick (36 de ani), singura femeie câştigătoare a unei curse din seria IndyCar, a abandonat la ultima competiţie din carieră, celebra Indy500. Patrick a devenit singura femeie câştigătoare a unei curse din seria Indy în 2008, când s-a impus la Motegi, în Indy Japan 300. Totodată, ea este singura femeie clasată pe podium la Indy500, în 2009, când a ocupat locul al treilea, şi tot singura femeie care a plecat din pole-position în seria Nascar, la Daytona 500, în 2013.

27 mai - Alessandro Lucarelli, atunci căpitanul Parmei, şi-a anunţat retragerea, la 40 de ani. Lucarelli a fost unul din jucătorii importanţi ai formaţiei în sezonul trecut, în care gruparea a revenit în Serie A, după ce a intrat în faliment, în 2015 şi a fost retrogradată în liga a patra.

5 iunie - La 40 de ani, Bogdan Lobonţ a decis să îşi încheie cariera de jucător la partida amicală România – Finlanda, la Ploieşti. Lobonţ a intrat pe teren în minutul 87, în aplauzele întregii asistenţe de pe Stadionul Ilie Oană. El a primit banderola de căpitan. Lobonţ a fost legitimat ultima dată la AS Roma, echipă pentru care a evoluat timp de nouă ani, iar de-a lungul carierei a mai jucat pentru Corvinul Hunedoara, Rapid Bucureşti, Ajax Amsterdam, Dinamo Bucureşti (în două rânduri) şi AC Fiorentina. În decembrie, Bogdan Lobonţ a devenit antrenorul echipei Universitatea Cluj.

12 iunie - Pugilistul britanic David Haye (38 de ani) şi-a anunţat retragerea din activitate, la doar câteva săptămâni ce a fost învins de Tony Bellew pentru a doua oară. Haye a fost campion mondial la categoria grea, el câştigând centurile WBC şi WBA după ce l-a învins pe Jean-Marc Mormeck în 2007.

8 iulie - Fundaşul rus Serghei Ignaşevici şi-a anunţat retragerea din activitate la 38 de ani, după eliminarea Rusiei în sferturile de finală ale Cupei Mondiale în faţa Croaţiei. Ignaşevici are 127 de selecţii în naţionala Rusiei. La nivel de echipe de club, Ignaşevici a jucat la ŢSKA Moscova din ianuarie 2004, iar contractul s-a încheiat la 1 iulie.

18 iulie - Fundaşul Răzvan Raţ, cu 113 prezenţe în echipa naţională, a anunţat că se retrage din activitatea competiţională, la vârsta de 37 de ani. Raţ a evoluat la Rapid, FCM Bacău, Şahtior Doneţk, West Ham United, Paok Salonic, Rayo Vallecano şi ultima dată la ACS Poli Timişoara.

22 iulie – Mexicanul Rafael Marquez şi-a anunţat retragerea din activitate la 39 de ani, după ce a participat la Cupa Mondială pentru a cincea oară. Marquez, care a evoluat la echipe ca AS Monaco, FC Barcelona sau New York Bulls, a obţinut în total 20 de trofee în 22 de ani de carieră. El a devenit director sportiv la gruparea mexicană Atlas.

25 iulie - Tenismenul rus Mihail Iujnîi a anunţat că se retrage din activitatea sportivă în luna septembrie, după turneul de la Sankt Petersburg. Iujnîi, în vârstă de 36 de ani, are în palmares zece trofee la simplu în circuitul ATP şi nouă la dublu. În plus, el a câştigat cu echipa Rusiei de două ori Cupa Davis, în 2002 şi 2006.

5 septembrie - Sportivul sud-coreean Victor An, care a devenit cetăţean rus în 2011 şi a obţinut de-a lungul carierei de şase ori aurul olimpic la patinaj viteză, devenind o legendă a short track-ului, şi-a anunţat retragerea din activitate, la vârsta de 32 de ani. Ahn Hyun-soo a obţinut trei medalii de aur pentru Coreea de Sud, în 2006, la Jocurile Olimpice de la Torino (1000 m, 1.500 m, ştafetă).

5 septembrie - Italianca Francesca Schiavone s-a retras din activitatea de jucătoare de tenis, la vârsta de 38 de ani. Schiavone, prima jucătoare italiană care a câştigat un grand slam (Roland Garros, în 2010), are în palmares opt trofee şi încă 12 finale jucate la simplu. La dublu, Schiavone a câştigat şapte trofee.

20 septembrie - Atacantul Alberto Gilardino, campion mondial cu naţionala Italiei în 2006, a decis să se retragă din cariera sportivă la vârsta de 36 de ani. Gilardino a jucat ultima dată la Spezia, în Serie B, până în vară.

7 octombrie – Şi-a anunţat retragerea John Terry, în vârstă de 38 de ani, fost căpitan al naţionalei Angliei. Terry a jucat peste 500 de meciuri în Premier League. El a câştigat titlul de campion al Angliei cu Chelsea în 2005, 2006, 2010, 2015 şi 2017. El are în palmares şi Liga Campionilor (2012) şi Liga Europa (2013). În 2017, după ce a plecat de la Chelsea, el a semnat cu Aston Villa, grupare pe care a părăsit-o la 30 mai. John Terry a jucat pentru naţionala Angliei în perioada 2003-2012, în 78 de meciuri, şi a înscris şase goluri. Terry a devenit antrenor secund la Aston Villa.

10 octombrie - Argentinianul Nicolas Burdisso (49 selecţii) şi-a anunţat retragerea din activitatea de fotbalist. În vârstă de 37 de ani, Burdisso era sub contract cu FC Torino, însă nu a mai jucat în acest sezon.

4 noiembrie - Mijlocaşul olandez Rafael van der Vaart, fost jucător la Real Madrid, şi-a anunţat retragerea din cariera de fotbalist la vârsta de 35 de ani, din cauza accidentărilor. Van der Vaart semnase în vară un contract pe un an cu Esbjerg fB. Pentru naţionala Olandei, Van der Vaart a jucat 109 partide şi a marcat 25 de goluri.

13 noiembrie - Fostul internaţional englez Joe Cole şi-a încheiat cariera la 37 de ani. El a fost convocat de 56 de ori în naţionala Angliei, pentru care a marcat 10 goluri. Din 2016, Cole, fost jucător la Chelsea şi Liverpool, evolua la Tampa Bay, în a doua ligă americană.

14 noiembrie - Jucătoarea poloneză de tenis Agnieszka Radwanska, în vârstă de 29 de ani, a decis să îşi încheie cariera sportivă. Radwanska a ocupat poziţia a doua în clasamentul mondial în 2012 şi în 2016. Radwanska a fost prima poloneză care a ajuns într-o finală de grand slam la simplu în Era Open şi prima poloneză care a câştigat Turneul Campioanelor. De asemenea, ea a fost aleasă favorita fanilor pe site-ul WTA timp de şase ani consecutiv.

22 noiembrie - Fostul internaţional ivorian Didier Drogba a confirmat că se retrage din activitate la 40 de ani, după ce a evoluat un ultim sezon pentru echipa Phoenix, din a doua ligă americană. De-a lungul carierei, el a mai jucat la Le Mans, Guingamp, Marseille, Chelsea, Shanghai şi Galatasaray. El are 65 de goluri în 104 selecţii, fiind cel mai bun marcator din istoria Coastei de Fildeş, pe care a condus-o la trei faze finale ale Cupei Mondiale (2006, 2010, 2014) şi la două finale pierdute ale Cupei Africii pe Naţiuni (2006, 2012).

28 noiembrie - Robbie Keane, în vârstă de 38 de ani, numit în funcţia de antrenor secund al naţionalei Irlandei, şi-a anunţat retragerea din activitatea de fotbalist. Keane a fost legitimat de-a lungul carierei la echipe ca Inter Milano, Tottenham, Liverpool, Celtic Glasgow şi LA Galaxy. Ultima dată, în perioada 2017-2018, el a jucat la echipa indiană ATK, în ultima perioadă chiar fiind antrenor-jucător. Pentru naţionala Irlandei, Robbie Keane a jucat în 146 de meciuri (1998-2016) şi a înscris 146 de meciuri.

11 decembrie - Jucătoarea neo-zeelandeză Marina Erakovic, fost număr 39 mondial, şi-a anunţat retragerea din tenis. În vârstă de 30 de ani, Marina Erakovic are în palmares nouă titluri WTA, din care unul la simplu şi opt la dublu.

25 decembrie - Biatlonistul rus Anton Şipulin, medaliat cu aur la ştafetă 4x7,5 km, la Jocurile Olimpice de la Soci, şi-a anunţat retragerea din activitatea sportivă. Şipulin, în vârstă de 31 de ani, nu s-a numărat printre cei patru biatlonişti ruşi autorizaţi de Comitetul Internaţional Olimpic să concureze la JO de la Pyeongchang.

sursa: News.ro

Afla mai multe despre: retrageri sportfotbalisti retrasi2018 sport 

viewscnt
Articole similare