Experiențe împreună.
You are here:

Detalii controversate şi mai puţin ştiute despre Kolinda Kitarovic. Cum s-a pozat în timpul unei vizite în Canada

Detalii controversate şi mai puţin ştiute despre Kolinda Kitarovic. Cum s-a pozat în timpul unei vizite în Canadagalerie foto

Diverse

Kolinda Grabar-Kitarovic a devenit celebră odată cu participarea Croaţiei la Cupa Mondială şi fanii din toată lumea au îndrăgit-o pentru charisma ei. Sunt însă unele lucruri controversate în cariera ei.

Cota de popularitate a Kolindei Kitarovic a crescut incredibil de mult în timpul Cupei Mondiale. Preşedintele Croaţiei a asistat la aproape toate meciurile jucate de echipa sa, iar modul prin care şi-a susţinut favoriţii i-a atras multă simpatie. Se spune că preşedintele Croaţiei a fost mai mediatizată în timpul Cupei Mondiale mai mult decât oricare jucător din naţionala atrenată de Zlatko Dalic.

Există însă şi întâmplări mai puţin fericite în cariera charismaticei Kolinda. În noiembrie 2016, a fost acuzată că este pro-nazistă, după ce, în timpul unei vizite în Canada s-a pozat cu modelul de steag folosit în regimul Ustasha.

  • Ustaha a fost o mişcare revoluţionară croată, fascistă şi rasistă, ultranaţionalistă şi teroristă, care a activat între 1929 şi 1945. În acea perioadă, membrii Ustaha au ucis sute de mii de sârbi, evrei şi romi, precum şi disidenţi politici din Iugoslavia.

Întâmplarea a fost atunci semnalată de publicaţia timesofisrael.com. Spre deosebire de actualul drapel al Croaţiei, cel folosit în timpul regimului Ustaha avea emblema simplă, iar pătrăţelele din colţurile de sus erau albe. La steagul din prezent, colţurile sunt roşii. În plus, la varianta actuală, deasupra emblemei există o coroană.


Kolinda, cu drapelul felosit în timpul regimului Usha.


Actualul steag al Croaţiei


Kolindei Kitarovic a negat atunci că ar fi pro-nazistă şi a comunicat că a fost o simplă întâmplare că s-a pozat cu acel drapel: ”Regimul Ustaha a fost un regim criminal. Anti-fascismul este fundaţia Constituţiei Croate”, a spus atunci Kolinda.

Însă puţini au crezut, mai ales după un interviu dat la radio Narodni, în care a declarat că solistul ei favorit este cântăreţul naţionalist Marko Perkovic, care a fost acuzat în repetate rânduri că promovează naţionalismul extrem şi că glorifică perioada din Statul Independent Croat - un teritoriu înfiinţat de Germania Nazistă şi de Italia.

Kolinda Grabar-Kitarovic este preşedintele Croaţiei din 2015. Este prima femeie aleasă în cea mai înaltă funcţie de stat, din Croaţia.

viewscnt
Articole similare

internet tv

5 euro/
luna

Vreau oferta