Experiențe împreună.
You are here:

Dezastrul de la Notre Dame a unit şi starurile din fotbal! Mesajele postate de Mbappe, Neymar sau Pogba! Primele imagini pe timp de zi, după incendiul devastator

Dezastrul de la Notre Dame a unit şi starurile din fotbal! Mesajele postate de Mbappe, Neymar sau Pogba! Primele imagini pe timp de zi, după incendiul devastatorgalerie foto

Special

O lume întreagă a privit şocată cum unul din simbolurile Franţei, catedrala Notre Dame, a fost cuprinsă de flăcări, după ce un incendiu a izbucnit luni seară.

Mii de mesaje au împânzit reţeţele de socializare, iar pe lista vedetelor care şi-au arătat durerea, dar şi susţinerea pentru echipele de pompieri implicate în intervenţie, s-au înscris şi fotbalişti campioni mondiali cu Franţa, precum Kylian Mbappe şi Paul Pogba, sau brazilianul Neymar, legitimat la clubul PSG, din Ligue 1.Aceştia au publicat imagini redistribuite apoi de zeci de mii de ori.

"Rugaţi-vă pentru Franţa", a scris Mbappe, alăturând o imagine cu catedrala în flăcări, în timp ce Neymar a răspuns cu o schiţă în care Quasimodo, celebrul "Cocoşat de la Notre Dame" apare plângând în timp ce îmbrăţişează catedrala.Pogba a publicat o imagine cu catedrala înainte de incendiu. David Beckham, Didier Drogba sau Gary Lineker s-au alăturat şi ei lista vedetelor din fotbal care şi-au arătat îndurerarea pentru dezastrul de luni seară.

Astăzi, presa internaţională a publicat primele imagini pe timp de zi, după ce incendiul a fost stins.

 

 

Operele salvate din incendiu şi o primă veste excelentă: structura a fost  menţinută

Pompierii au reuşit, luni noapte, să salvezi valoroase lucrări de artă care se aflau în catedrala Notre-Dame, unde pompierii încă acţionează. Preşedintele Emmanuel Macron a transmis că „vom recontrui această catedrală împreună”, iar un apel internaţional de strângere de fonduri pentru asta a fost lansat.


 Cei aproximativ 600 de pompieri care au acţionat pentru a stinge incendiul au reuşit să salveze structura construcţiei gotice vechi de 850 de ani, inclusiv două turnuri, după ce spirala şi acoperişul s-au prăbuşit arse.

Echipele de urgenţă au salvat şi valoroase lucrări de artă şi obiecte religioase, inclusiv ceea ce se spune a fi „coroana de spini” purtată de Iisus înainte de crucificare, care era păstrată înăuntrul catedralei construite în secolele 12 şi 13.

O mantie, pe care Ludovic al IX al Franţei ar fi purtat-o când a adus coroana de spini la Paris, a fost, de asemena, salvată.

„Au putut fi salvate şi depozitate într-un loc sigur”, a spus primarul Parisului, Anne Hidalgo. „Aceasta este o tragedie pentru întreaga lume. Notre-Dame reprezintă întreaga istorie a Parisului”.

Un pompier a fost grav rănit în timpul acţiunii.

Focul a fost declarat „sub control” după aproximativ 9 ore de când a izbucnit (declarat la ora locală 18.50).

Cauza incendiului nu este clară, dar autorităţile spun că poate fi legată de lucrările de reparaţii care erau în desfăşurare aici.

Procurorii au început o investigaţie. Muncitorii au fost interogaţi de autorităţi.

Fotografii realizate în interiorul Notre-Dame în timpul intervenţiei pompierilor arată că partea centrală a catedralei era intactă. „Doar o mică parte a boltei a căzut. Interiorul pare aproape neatins”, a fost scris pe contul de Twitter al catedralei.

Hidalgo a declarat pentru Le Monde că „altarul şi crucea lui sunt salvate. Nu este atât de rău pe cât mă temeam”.

 

Catedrala Notre Dame: peste 850 de ani de istorie

Catedrala Notre-Dame, construită între secolele al XII-lea şi al XIV-lea, "inima Parisului", aşa cum au numit-o francezii, reprezintă "simbol al păcii" şi înseamnă totodată "toată istoria şi cultura Franţei".

Imaginile impresionante ale turlei în formă de săgeată prăbuşite, luni, în incendiul devastator care este în desfăşurare, au făcut înconjurul lumii şi au stârnit o emoţie generală în Franţa, în special.

Turla, care avea 93 de metri, a fost construită din 500 de tone de lemn şi 250 de tone de plumb. Ea a fost reconstruită de Viollet-le-Duc în secolul al XIX-lea. Era în curs de restaurare.

"Doamna noastră în alb", aşa cum o mai numesc francezii, monument în stil gotic, sediu al Arhiepiscopiei Parisului, se află în Île de la Cité, în centrul Parisului.

Intrarea în cel mai vizitat monument al Franţei se face prin trei porţi bogat ornamentate. Faţada dantelată prezintă două turnuri patrulatere de câte 69 de metri fiecare.

Interiorul, impozant, copleşitor, se înalţă pe trei rânduri de coloane: 130 de metri lungime, 45 metri lăţime şi 35 de metri înălţime. Până la 10.000 de persoane încap în interior. Statui, picturi şi obiecte de cult fac parte din patrimoniul monumentului. Este vizitat anul de 13 milioane de oameni.

1163 este data tradiţională reţinută pentru momentul în care a fost pusă prima piatră a Catedralei, în prezenţa Papei Alexandre III. Construcţia a început pe locul unui lăcaş de cult dedicat sfântului diacon Ştefan şi a durat până în 1345.
Edificiul a suferit modificări în secolele  XVII şi XVIII.

La începutul secolului al XIX-lea, o nouă convenţie este semnată în iulie 1801 şi Notre-Dame va fi sub semnul cultului roman la 18 aprilie 1802.

Acest monument spiritual şi cultural a inspirit numeroşi artişti. În 1831, Victor Hugo a publicat romanul său “Notre-Dame de Paris” care va fi un mare succes. În 1844, guvernul regelui Louis-Philippe 1 decide restaurarea Catedralei  din Paris şi construirea unei sacristii.

Proiectul de restaurare a fost încredinţat arhitecţilor Eugène Viollet-le-Duc şi Jean-Baptiste Lassus. În 1857, după moartea lui Lassus, Viollet-le-Duc va rămâne singurul maestru al operei. "A restaura un edificiu, nu înseamnă să-l întreţii, să-l repari sau să-l refaci, ci să-l readuc într-o stare în care nu a fost niciodată", spunea Viollet-le-Duc.

Napoleon a fost încoronat aici împărat al Franţei la data de 2 decembrie 1804. 

Cele două Războaie nu au afectat monumentul.

Din 1990 până în 1992, marea orgă, devenită în secolul XX cea mai cunoscută din lume, va face obiectul unei restaurări ample.

De notat este şi ampla campanie de curăţare a faţadei de vest, care va dura mai mult de 10 ani şi care, graţie restauratorilor de la Monuments Historiques şi a tehnicienilor, a permis ca din anul 2000 această bijuterie arhitecturală medieval să poată fi admirată în toată spledoarea sa.

Catedrala era în curs de restaurare de mai multe luni, în special pentru curăţare, după ce a fost înnegrită din cauza poluării.

"Notre-Dame de Paris nu este doar o catedrală, vestigiu al unei epoci în care bărbaţii priveau către cer, este casa comună, arc pentru istoria noastră. Este o parte inestimabilă a Franţei care a fost devastată de flăcări", începe un articol publicat pe site-ul ziarului Le Figaro, luni. Străjuită de Sena, Catedrala "este vas pe care ne putem îmbarca şi în care putem naviga în afara timpului", spunea François Mauriac.

viewscnt
Articole similare

internet tv

5 euro/
luna

Vreau oferta