Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Dimitrie Sturdza ştie secretul naţionalei Elveţiei. ”Au un mixt de jucători străini”. Ce spune fostul tenismen despre şansele României. ”Când te gândeşti la egal, pierzi sigur”

Dimitrie Sturdza ştie secretul naţionalei Elveţiei. ”Au un mixt de jucători străini”. Ce spune fostul tenismen despre şansele României. ”Când te gândeşti la egal, pierzi sigur”

Echipa națională

Comentarii

Dimitrie Sturdza, fostul mare tenismen, a prefaţat meciul României din Elveţia, din preliminariile pentru EURO 2024.

Dimitrie Sturdza ştie secretul naţionalei Elveţiei. ”Au un mixt de jucători străini”. Ce spune fostul tenismen despre şansele României. ”Când te gândeşti la egal, pierzi sigur”

”Elveţienii au un mare noroc . Au un mixt de jucători din afară, născuţi în Elveţia, de exemplu Akanji, care e născut la Neftenbach, un loc mic, în afară oraşului Zurich. Este Shaqiri, este Xhaka... Sunt câţiva jucători albanezi, kosovari şi elveţienii au reuşit printr-o metodă să integreze copiii ăştia în societate. Întotdeauna când ai o şansă şi vii într-o ţară străină, încerci să fii mai bun decât localnicii, că să arăţi că ai şi tu valoare.

Acum, să ştiţi că cei mai mulţi din echipa naţională (n.r. a Elveţiei) joacă în afară la cluburile mari. L-aţi văzut pe Akanji, care a devenit triplu campion, şi în campionatul englez şi în Cupa Angliei şi în Champions League? Este ceva incredibil.

(n.r. Cum sunt acasă, atunci când joacă pe teren propriu?) Sunt mai reţinuţi, pentru că vor să arate că joacă bine şi cred că le este puţin frică să nu dezamăgească. Dar Yakin (n.r. selecţionerul Elveţiei) este bun şi o să ştie să-i motiveze. Sper că şi antrenorul român va ştii să motiveze echipa română şi va ieşi un meci foarte frumos.

(n.r. Acest mixt de care vorbeaţi la elveţieni, faptul că au jucători cu sânge balcanic mare parte dintre ei, contează foartre mult ca şi punct de determinare pentru Elveţia?) Sigur că da. UItaţi-vă, eu nu sunt elveţian din naştere şi am fost jucătorul de tenis numărul unu în Elveţia, timp de 15 ani. Competiţia asta pe care o ai cu tine însuţi, că vrei să arăţi că ai locul tău în ţară asta, pentru mine a fost altceva, că nu mai aveam ţară, nu eram doriţi în România, aşa că am făcut tot ceea ce am putut că să pot să fiu integrat în Elveţia. Trebuie să spun că am fost primit într-o manieră extraordinară. În Elveţia, eşti foarte bine primit ca străin, dar trebuie să arăţi că eşti cel mai bun.

(n.r. Specialiştii spun că va fi foarte greu, aproape imposibil să învingem Elveţia. Totuşi, ce şanse credeţi că ar avea echipa României cu Elveţia?) Eu mai ţin minte un meci în America, unde a jucat Elveţia cu România (n.r. la Campionatul Mondial din 1994), iar românii nu aveau crampoanele bune şi alunecau pe iarba aia... ceva de groază. Sper ca România să se prezinte cât mai bine. Nu îmi plac oamenii care strică imaginea României.

(n.r. Ar trebui să ne gândim la un egal, nu neapărat la o victorie în acest meci, nu?) Eu vreau să va spun următorul lucru. Când începi să te gândeşti la egal, pierzi sigur. Trebuie jucat pentru victorie, iar dacă la sfârşit faci egal, ar fi foarte, foarte bine.

(n.r. Există o comunitate de români, nu foarte mare, care trăieşte în Elveţia . Va conta sprijinul suporterilor români care vor veni la stadion?) Să ştiţi că, românii care sunt în Elveţia sunt nişte oameni foarte civilizaţi şi cred că o să se comporte foarte bine. Eu cunosc foarte mulţi români la Zurich şi Geneva şi nu pot să spun că vreodată nu am fost mândru de ei”, a declarat Dimitrie Sturdza.

Cine este Dimitrie Sturdza?

Prinţ, tenismen, milionar... În vârstă de 83 de ani, prinţul Dimitrie Sturdza are o istorie demnă de poveşti. El este descendent din familia Sturdza, o dinastie nobilă care a fost atestată documentar încă din secolul XV, în Moldova. Este descendent pe linia Ioan Sturdza, din care făcea parte şi Mihail Sturdza, care a fost domn al Moldovei în perioada 1834 - 1849. Dimitrie Sturdza s-a născut pe 12 octombrie 1938, la Iaşi, din părinţii Gheorghe şi Greta Sturdza. Dimitrie Sturdza a fost botezat de regina Elena şi de fiul ei, Regele Mihai, alături de care a şi copilărit.

Tatăl său, Gheorghe Sturdza, a fost jucător de tenis şi a fost rezervă în echipa de Cupă Davis a României. De aici a şi moştenit pasiunea pentru tenis. Însă, în 1948, după ce Regele Mihai a fost forţat să abdice, Dimitrie Sturdza a plecat din ţară şi a locuit 10 ani în Norvegia. Ulterior, s-a stabilit în Elveţia, unde a studiat fizica atomică la Politehnica din Lausanne. În paralel, Dimitrie Sturdza şi-a dezvoltat pasiunea din copilărie şi a devenit jucător de tenis.

A fost de 32 de ori campion al Elveţiei, ţară pentru care a jucat în 47 de meciuri de Cupă Davis Pasiunea pentru tenis l-a ajutat să se împrietenească mai întâi cu Ion Ţiriac, apoi cu Ilie Năstase, dar şi cu Virginia Ruzici. După Revoluţie, Dimitrie Sturdza a revenit în România şi s-a remarcat prin numeroase acte de caritate. El a pus bazele fundaţiei Fondation pour l’Aide aux Personnes Agees en Roumanie, care are un fond de 10 milioane de euro şi care acordă burse studenţilor în valoare totală de 500.000 de euro pe an.

România va juca pe terenul Elveţiei luni, 19 iunie, de la 21:45, în etapa a patra a preliminariilor pentru EURO 2024. În acest moment, elveţienii sunt lideri cu 9 puncte, în timp ce ”tricolorii” ocupă locul doi cu două lungimi mai puţin.

 
 
 

Afla mai multe despre: echipa nationalaromaniaelvetia 

viewscnt
Articole similare