Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Drama unui iranian din judo. Un sportiv a fost obligat să trucheze două partide. "Am făcut-o cu intenţia de a pierde"

Drama unui iranian din judo. Un sportiv a fost obligat să trucheze două partide. "Am făcut-o cu intenţia de a pierde"
Comentarii

Iranianul Saeid Mollaei, campionul mondial din 2018 la cat. 81 kg, a declarat că ar fi fost supus unor presiuni din partea autorităţilor iraniene pentru a pierde meciul din semifinale şi cel pentru locul al treilea la Mondialele de judo de la Tokyo, pentru a evita contactul cu un sportiv israelian, relatează AFP.

Mollaei trebuia să evite o finală cu israelianul Sagi Muki, care în cele din urmă a cucerit medalia de aur, şi să piardă meciul pentru bronz pentru a nu se încrucişa cu Muki pe podiumul de premiere. În semifinale la Tokyo, el a fost întrecut de belgianul Matthias Casse, iar meciul pentru bronz l-a pierdut în faţa georgianului Luka Maisuradze.

''Am făcut-o cu intenţia de a pierde, sută la sută. (Reza) Salehi Amiri (preşedintele Comitetului olimpic iranian) şi apoi (Mohammad Reza) Davarzani (ministrul adjunct al sporturilor în Iran) m-au sunat şi mi-au spus: 'Mollaei, nu lupta. Fă în aşa fel ca Federaţia internaţională să nu îşi dea seama şi nu vor fi probleme''', a afirmat judoka de 27 de ani pentru Iran International, un canal iranian de opoziţie, care emite de la Londra.

Înfrângerile experimentatului Mollaei i-au surprins pe observatori. În februarie, în sferturile turneului de la Paris, el fost învins în doar 18 secunde de un kazah de 21 de ani, pentru a evita Muki un duel cu Muki în faza următoare. Originar din Teheran, Mollaei a plecat de la Tokyo la Berlin, unde se află în prezent. ''Sunt aici de câteva zile. Nu mă simt bine, pentru că o medalie mondială este visul oricărui sportiv. Am venit aici pentru a evita zvonurile în acest moment şi cer ajutorul Federaţiei Internaţionale să mă ajute să ajung la Jocurile Olimpice (de la Tokyo, în 2020)", a completat acesta.

Preşedintele de origine română al forului mondial (IJF), Marius Vizer, a declarat duminică pentru AFP că forul pe care îl conduce va face ''tot ce poate pentru ca Mollaei să participe la Jocurile Olimpice''.

''Vom vedea mai târziu în ce echipe, sunt diferite opţiuni, dar el va face parte dintr-o echipă care va participa la Jocurile Olimpice. Este misiunea noastră să protejăm sportivii, e clar'', a mai spus Vizer, care a adăugat că este o chestiune de ''valori sportive'' şi nu politice şi a precizat că judoka Mollaei este dezolat că ''ar putea să nu mai concureze niciodată pentru Iran''.

Agenţia iraniană de presă Fars îl acuză pe Mollaei că şi-ar fi planificat dezertarea, citându-l pe antrenorul iranian de judo Majed Zarian: ''Totul a fost pregătit în avans. Cineva din Iran l-a ajutat''. Vizer a anunţat o reuniune de urgenţă pentru această săptămână în care să se determine dacă Mollaei şi familia sa au fost victimele ameninţărilor politice, iar acest lucru ar putea conduce la sancţiuni împotriva federaţiei iraniene.

Iranul nu recunoaşte statul Israel, iar cazuri similare cu cel al lui Mollaei s-au mai înregistrat în trecut. În 2017, antrenorul lui Alireza Karimi, un alt judoka iranian, a fost filmat în timp ce striga spre sportivul său ''Trebuie să pierzi, iranianul a câştigat'', înregistrarea devenind virală pe internet. Karimi a fost suspendat şase luni pentru trucarea unui meci, iar antrenorul său a primit o suspendare de doi ani.

Afla mai multe despre: judo 

viewscnt
Articole similare