Experiențe împreună.
You are here:

Drumul către Europenele de baschet 3x3 trece prin Constanţa | Naţionalele României se duelează cu cele mai tari echipe din lume

Drumul către Europenele de baschet 3x3 trece prin Constanţa | Naţionalele României se duelează cu cele mai tari echipe din lume

Baschet

Echipele naţionale de baschet 3x3 ale României, alături de campioana mondială la masculin, Serbia şi de vicecampioana mondială la feminin, Rusia, vor fi prezente la Constanţa, între 30 iunie şi 1 iulie pentru FIBA 3x3 Europe Cup Qualifier, turneu de calificare la Europenele din luna septembrie.

România, campioană europeană în 2014 la masculin, este calificată din oficiu ca ţară gazdă a FIBA 3x3 Europe Cup, care va avea loc între 14 şi 16 septembrie la Bucureşti. Tricolorii vor avea însă ocazia să se dueleze cu câteva dintre cele mai bune echipe de pe continent. Serbia, campioana mondială, Lituania, locul trei la ultima ediţie a europenelor şi Spania, locul doi la Jocurile Olimpice Europene vor fi prezente la Constanţa în turneul masculin. 
 
Tricolorii vor evolua în formula Amedeo Casale, Vlad Cobzaru, Marius Ciotlăuş şi Vlad Dumitrescu. Ciotlăuş şi Dumitrescu au făcut parte din naţionala României şi la recent încheiatele Campionate Mondiale din Filipine, acolo unde România nu a depăşit faza grupelor. Casale revine în naţionala de 3x3 a României după ce în 2015 a ocupat locul 8 la Campionatele Mondiale U18 de la Debrecen în timp ce Cobzaru, proaspăt absolvent al Universităţii Augusta din SUA, este la prima apariţie în naţionalele de 3x3. 
 
La fete, naţionala României, vicecampioană europeană în 2016, va avea de asemenea adversari de top la Constanţa. Rusia, care anul trecut a reuşit o dublă istorică, titlurile mondial şi european, iar anul acest a fost vicecampioană mondială, sau Olanda, medalii de argint la ediţia din 2017 a Europenelor, pe care a găzduit-o la Amsterdam. 
 
Din lotul care a cucerit argintul în 2016 pentru România la feminin au rămas Gabriela Mărginean şi Sonia Ursu. Alături de ele vor juca cea mai titrată jucătoare din istoria baschetului românesc, Anca Stoenescu şi Gabriela Irimia. 
 
Patru echipe se vor califica din competiţia masculină de la turneul de la Constanţa. Sistemul de calificare presupune disputarea competiţiei până în faza sferturilor de finală, urmând ca echipele învingătoare din această fază să obţină biletele pentru Bucureşti. În cazul în care România va ajunge în această fază a competiţiei la Constanţa, atunci se vor disputa şi meciurile de clasament pentru aflarea locului 5, care se va califica astfel la Europe Cup. 
 
La feminin, primele trei echipe se califică la turneul final, iar în cazul în care România se clasează pe unul dintre primele trei locuri, atunci automat ocupanta locului patru va accede de asemenea la FIBA 3x3 Europe Cup de la Bucureşti, 14-16 septembrie. 
 
Francezul Guy Dupuy, medaliat cu argint în concursul de slam-dunk de la FIBA 3x3 World Cup din Filipine, alături de americanul Jonathan Clark vor oferi fanilor prezenţi la Constanţa două sesiuni spectaculoase de slam-dunk, atât sâmbătă cât şi duminică. 
 
Constanţa a devenit în ultimii ani o gazdă tradiţională pentru turneele de baschet 3x3, disciplină care începând de anul trecut se află în programul Jocurilor Olimpice, urmând să debuteze la ediţia Tokyo 2020. 
 
În organizarea Asociaţiei Judeţene de Baschet şi cu sprijinul autorităţilor locale, au fost organizate în ultimii ani peste 10 competiţii FIBA Endorsed, parte din circuitul naţional Sport Arena Streetball, la care au participat mii de sportivi. 
 

viewscnt
Articole similare

internet tv

5 euro/
luna

Vreau oferta