Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

PREMIUM | După 25 de ani, România e condusă din nou de Hagi: "E rândul tău, Ianis!"

PREMIUM | După 25 de ani, România e condusă din nou de Hagi: "E rândul tău, Ianis!"galerie foto

Premium

Comentarii

Naţionala de tineret a României debutează la turneul final al Campionatului European împotriva Croaţiei. "Tricolorii mici" joacă în aceeaşi zi în care naţionala lui Gică Hagi debuta la Cupa Mondială din Statele Unite.

L-am observat cu atenţie pe Ianis Hagi în interviul excelent realizat de Silviu Tudor Samuilă pentru Telekom Sport. Mi s-a părut departe de percepţia ornată şi imprecisă care i-a confiscat imaginea în mijlocul microbiştilor români.

Sigur, Ianis e tot "băiatul lui Gică", dar pare un copil modest, perfect realist, conştient de numele greu pe care îl duce în spate şi total opusul "vedetei" autohtone care se scaldă într-un nudism şmecher, pentru ca apoi sa se lafaie în spiritualism.

Ianis este probabil cel mai bun produs al fotbalului intern de multă vreme încoace. E un adevăr negat cu toată forţa poetică a neajunsurilor noastre de mentalitate. Nu ne place să credem asta, pentru că Ianis e "băiatul lui Gică", personajul iconic şi stabil al fotbalului românesc, care în mod sigur "a făcut ceva pentru a-l împinge de la spate pe fiul sau". Doar că Ianis are cifrele de partea sa şi o calitate vizibilă chiar şi pentru cel mai mare institut de statistică şi analiză din lume. Institutul care a anunţat că Ianis e 85.7% din Messi.

În interviul acordat Telekom Sport, Ianis părea stăpân absolut pe destinul său. Deşi, uşor timid, cu vocea încă în schimbare, Hagi Junior a fost categoric: "Am trecut mental peste greutatea numelui Hagi. Când eram mic poate mă afecta puţin. Nu spuneam, şi ţineam în min. Le spuneam mereu părinţilor că sunt OK, dar poate seara mergeam în cameră şi mă simţeam puţin supărat sau dezamăgit. Să zic undeva la 13-14 ani se întâmpla asta. Deja, când am început să joc la echipa naţională, la juniori, să văd că sunt talentat şi chiar pot să le demonstrez că sunt bun, am ştiut că totul depinde de mine şi că fotbalul se scrie pe teren. Toate părţile negative am încercat să le transform în părţi pozitive" i-a explicat Ianis lui Silviu Tudor Samuilă. Un mesaj sincer şi exact din partea unui puşti de 20 de ani, cu mult mai matur în gândire decât o arată fizic. Şi o eliberare de care Ianis avea nevoie. Pentru că Ianis ştie exact că tatăl sau, cel mai mare fotbalist român din istorie şi unul dintre cei mai mari ai tuturor timpurilor în lume, a făcut vid în jur şi a luat locul oricărui alt model de devenire umană. Cu asta se luptă Ianis. 

După 25 de ani...

Exact acum 25 de ani, pe Rose Bowl din Pasadena, tatăl lui Ianis făcea senzaţie şi istorie, marcând poate, cel mai frumos gol din istoria Cupei Mondiale, alături de cel reuşit de Maradona în '86. Se întâmpla fix pe 18 iunie 1994, atunci când România lui Hagi câştiga în faţa favoritei lui Pele la trofeu, Columbia. În acea noapte, toată România scanda "Hagi, preşedinte!". În acea noapte, complexele, resentimentele şi suferinţele românilor îşi găseau leacul în povestea pe care o scriau "tricolorii" în SUA. Am trăit acei ani, iar lumea noastră părea insuportabilă, cu excepţia momentelor în care Hagi şi ai săi, deschideau hubloul şi ne arătău că "suntem ieşiţi din comun".

Coincidenţă sau nu, după 25 de ani, exact pe 18 iunie, România lui Ianis Hagi, naţionala Under 21, debutează la un turneu final de Campionat European, la care a ajuns cu greu.

Acum, e rândul tău, Ianis! E rândul tău să-ţi asumi numele şi să-l duci mai departe, chiar dacă ştim cu toţii, că nu ţi-e deloc uşor. Poate că nu eşti reprezentarea dorită de mulţime şi nu ai nici aura lui Gică, aura pe care toţi românii au ţinut-o atât de aproape de inima. Dar ai arătat că nu fugi de responsabilităţi şi că poţi să ne satisfaci setea naţională de excepţionalism. Scoate-ne în stradă, Ianis Hagi! Tu, Radu, Puşcaş şi toţi ceilalţi. Hai România!

Florin Codreanu

 Galerie foto

Afla mai multe despre: ianis hagigică haginaţionala under 21 

viewscnt
Articole similare