Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

E bărbat sau femeie? IAAF dezminte că ar fi clasat-o pe Caster Semenya ca bărbat din punct de vedere biologic

E bărbat sau femeie? IAAF dezminte că ar fi clasat-o pe Caster Semenya ca bărbat din punct de vedere biologic

Atletism

Comentarii

Federaţia internaţional de atletism (IAAF) a dezminţit ştirea publicată miercuri de The Times, conform căreia atleta sud-africană Caster Semenya, campioană olimpică la 800 m, trebuie să fie considerată bărbat din punct de vedere biologic şi pentru a concura în competiţiile feminine trebuie să facă un tratament de micşorare chimică a nivelului ei de testosteron, relatează AFP.

Conforme Times, IAAF urma să apere această poziţie săptămâna viitoare cu prilejul unei audienţe în faţa Tribunalului de arbitraj sportiv (TAS), în care Semenya şi alte atlete cu DSD (diferenţe de dezvoltare sexuală) vor să conteste introducerea în vigoare a noilor regulamente ale IAAF în privinţa hiperandrogenismului.

IAAF a precizat într-un comunicat că nu a clasat nicio atletă DSD ca bărbat: ''Dimpotrivă, noi acceptăm sexul lor oficial fără nicio problemă şi le permitem să concureze în competiţiile feminine''.

Pe de altă parte, IAAF a precizat că ''dacă o atletă DSD are testicule şi niveluri de testosteron masculin, ea are aceeaşi dezvoltare osoasă, aceeaşi creştere a masei musculare şi aceeaşi forţă ca un bărbat aflat la pubertate, ceea ce dă un avantaj bărbaţilor în raport cu femeile. Pentru a prezerva echitatea în competiţia feminină, este necesar să solicităm sportivelor DSD să-şi reducă nivelul lor de testosteron la nivelul celor al femeilor înaintea unei competiţii internaţionale''.



Semenya, dublă campioană olimpică (2012, 2016), triplă campioană mondială (2009, 2011, 2017), este cea mai cunoscută atletă care va fi afectată de noile reglementări ale IAAF. Atleta sud-africană susţine că scăderea prin medicamentaţie a nivelului ei de testosteron reprezintă o violare a statutului IAAF şi a Cartei Olimpice.

Afla mai multe despre: caster semenyadeciziesexcomentariibarbatfemeieanaliza 

viewscnt
Articole similare