Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Echipe de legendă la Euro Center | Generaţia "Busby Babes" a lui Manchester United. Tragedia din care s-a născut o forţă a Europei

Echipe de legendă la Euro Center | Generaţia "Busby Babes" a lui Manchester United. Tragedia din care s-a născut o forţă a Europei

EURO

Comentarii

Manchester United înseamnă 140 de ani de istorie şi aproape 80 de trofee câştigate. Printre multele momente de glorie ale englezilor, care au câştigat de 20 de ori titlul şi de trei ori Liga Campionilor, se evidenţiază şi unul trist. Tragedia aviatică de la Munchen.

Era februarie 1958, iar avionul care îi aducea pe englezi de la Belgrad făcuse escală la Munchen pentru a alimentra cu combustibil. Manchester se calificase în semifinalele Cupei Campionilor Europeni şi toată echipa visa la primul trofeu european din istoria clubului. Decolarea spre Manchester a fost îngreunată de zăpada aşezată pe pistă şi pe aripile avionului, iar după două încercări eşuate, a treia s-a finalizat cu un dezastru. 21 dintre cei 44 de pasageri care erau la bord au decedat imediat. Alţi doi ulterior. Manchester a pierdut şapte jucători în urma accidentului, iar ulterior s-a descoperit că victimile au stat una lângă alta la poza de grup făcută la startul sezonului.

Printre cei 23 de supravieţuitori s-au numărat antrenorul echipei, scoţianul Matt Busby şi marele Bobby Charlton, care avea 20 de ani.

Întoarsă în Anglia, United a încropit o echipă pentru semifinala cu Milan, dar a pierdut-o cu scorul general de 2-5, după care a început reconstrucţia lotului. A fost nevoie de cinci ani pentru a câştiga primul trofeu. Apoi a urmat o perioadă în care Manchester şi-a recăpătat gloria.Punctul culminant a avut loc la fix 10 ani de la tragedia de la Munchen. United a ajuns în 1968 în finala Cupei Campionilor Europeni şi a cucerit primul trofeu european după o finală câştigată cu 4-1 contra Benficăi. Printre câştigători şi trei supravieţuitori de la Munchen antrenorul Matt Busby, Bobby Charlton şi Bill Foulkes.

 

Afla mai multe despre: echipe de legendabusby babesmanchester united 

viewscnt
Articole similare