Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Echipe de Legendă | Porto 1987. Povestea unui trofeu miraculos şi a golului care şi-a câştigat locul în istorie

Echipe de Legendă | Porto 1987. Povestea unui trofeu miraculos şi a golului care şi-a câştigat locul în istorie

EURO

Comentarii

27 mai 1987... data la care Porto a reuşit miracolul iar lumea l-a descoperit pe fenomenamul Madjer. Însă până la momentul magic de la Viena, dragonii au avut de înfruntat o mulţime de provocări.

  • Nu rata Euro Center, în fiecare luni şi marţi, de la 17:30, pe Telekom Sport 3.

Pe banca lusitanilor se afla încă din 1984 Artur Jorge, care a creat o echipa formidabilă la Porto. L-a adus pe tânărul Futre de la rivala Sporting, dar şi doi închizători de mare calitate, Quim şi Antonio Andre. Acestora li s-au adăugat doi brazilieni, fundaşul Celso şi atacantul Juary, dar mai ales Rabah Madjer, algerianul care avea să intre în istoria fotbalului.

În campionat, după două titluri consecutive, Porto a fost depăşită de marea rivală Benfica. Însă în Europa lucrurile au stat diferit. Cu starul Fernando Gomes în mare forma, dragonii au eliminat fără probleme Rabat Ajax, Vitkovice, Brondby şi Dinamo Kiev.

Marea provocarea avea să vină chiar în finala de la Viena, împotriva marelui Bayern, o echipă plină de vedete. Bavarezii erau fără căpitanul Augenthaler, suspendat, însă Porto avea probleme şi mai mari. Starul Fernando Gomes şi-a rupt piciorul cu doar câteva zile înainte de finală, asta după ce şi fundaşul Lima Pereira păţise acelaşi lucru.



Prima repriză a aparţinut în totalitate lui Bayern, care a condus cu 1-0 dupa reusita lui Kogl. Însă la pauză totul s-a schimbat. Artur Jorge a făcut poate cea mai inspirata schimbare din carieră, l-a introdus pe brazilianul Juary. Până în minutul 77 tabela a rămas neschimbată. Apoi miracolul s-a produs. Juary l-a gasit in careu pe algerianul Madjer care a restabilit egalitatea cu unul dintre cele mai frumoase goluri din istoria finalelor.

Apoi, 3 minute mai tarziu Juary a înscris golul victoriei şi a adus prima Cupă a Campionilor din istoria lui Porto.

Lusitanii şi-au completat vitrina trofeelor cu Supercupa Europei, câştigată în faţa lui Ajax, dar şi cu Cupa Intercontinentală, obţinută în fata lui Penarol pe o vreme imposibilă, la Tokyo.

Afla mai multe despre: portoeuro centerechipe de legenda 

viewscnt
Articole similare