Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Echipe de legendă | Steaua Roşie Belgrad, echipa alături de care Belodedici a intrat definitiv în istoria fotbalului!

Echipe de legendă | Steaua Roşie Belgrad, echipa alături de care Belodedici a intrat definitiv în istoria fotbalului!

EURO

Comentarii

Steaua Roşie Belgrad a fost echipa de legendă a anilor '90. Domina fotbalul iugoslav şi a reuşit în 1991 să se califice în finala Cupei Campionilor Europeni. Era a doua echipă din Europa de Est care reuşea această performanţă, după ce Steaua Bucureşti jucase finala de două ori: în 1986 cu Barcelona şi în 1989 cu AC Milan.

  • Nu rata Euro Center, în fiecare luni şi marţi, de la 19:00, pe Telekom Sport 3.

La fel ca Steaua lui Lăcătuş, Bumbescu, Majearu sau Duckadam, gigantul de la Belgrad se baza doar pe jucători autohtoni. Cu o singură excepţie. Miodrag Belodedici. Belo avea cetăţenie română, dar ştia la perfecţie limba, iar numele şi familia emanau un trecut pur sârbesc.

Fostul internaţional român a fost unul dintre jucătorii emblematici ai clubului. Câştigase cinci titluri consecutive în România, iar în 1986 cucerise Cupa Campionilor Europeni şi Supercupa Europei. Pe bancă, jucătorii de la Steaua Roşie îl aveau pe Ljubomir Petrovic, un antrenor care îşi confirmase valoarea prin câştigarea titlului în sezonul 1988-1989 cu Vojvodina Novi Sad.

A fost numit principal la Steaua Roşie şi alături de jucători precum Sinisa Mihailovici, Dejan Savicevic, Robert Prosinecki sau Darko Pancev a reuşit să se califice în finală. La Bari, în faţa a 56.000 de spectatori, adversară a fost Olympique Marseille, care îi avea în lot pe Jean Pierre Papin, Basile Boli şi Abedi Pele.

Marseille era favorită, iar Dejan Savicevic a declarat după mulţi ani că francezii au încercat să îi mituiască cu o jumătate de milion de mărci germane pentru a nu avea nicio emoţie. Nu a fost cazul de o înţelegere, iar la Bari parcă s-a repetat scenariul din 1986 dintre Steaua Bucureşti şi Barcelona.

Iugoslavii au rezistat şi au câştigat finala în urma loviturilor de departajare. Belodedici s-a numărat printre marcatori şi a devenit primul jucător din lume care a cucerit Cupa Campionilor Europeni cu două cluburi diferite.

Afla mai multe despre: steaua rosite 

viewscnt
Articole similare