Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

EDITORIAL RADU OPRIŞAN | Ce am ratat ratându-l pe Lucescu

EDITORIAL RADU OPRIŞAN | Ce am ratat ratându-l pe Lucescu

Editoriale

Comentarii

E greu să vorbeşti despre selecţionerul Mircea Lucescu după reprezentaţia palidă a Turciei la Cluj! Însă privindu-l pe marele antrenor pe marginea unui teren pe care joacă "galbenii" nu poţi să nu te întrebi ce ar fi fost dacă? Cei care îl cunosc pe Lucescu ştiu cum lucrează şi pot să identifice plusul pe care l-ar fi adus.

Diferenţa faţă de Daum este devoalată rapid, la flash-ul de după meci: ”Budescu e un jucător de care echipa naţională are nevoie", spune Lucescu, îndemnându-ne la visare: oare unde ar fi fost "Budi" acum dacă lucra sub bagheta lui Il Luce? 

Nu vă sună cunoscut scenariile cu Dănuţ Lupu, Ovidiu Maier, chiar Daniel Pancu? Coincidenţa sau nu, Şumudică, cel care a scos maximul de la Budescu, astupându-şi urechile când Costică l-a înjurat, aşa cum a făcut chiar Lucescu intr-o situaţie similară, e trecut prin mâna lui Luce!

Sunt definitorii poveştile în care Lucescu a căutat fotbalistul tânăr şi talentat cu obsesie şi încăpăţânare! I-a scos din marea echipă a lui Dinamo pe legendarii Moraru şi Cămătaru pentru a le sufla în aripi lui Răducioiu şi Stelea! Ce sa vezi?! Lucescu l-a forţat pe Hagi la echipa naţională la 20 de ani, chiar Gică ironizând: "Dacă nu era Nea Mircea, poate şi acum căutam consacrarea pe la Constanţa"! O căutai, Gică, ajutându-l pe Budi să devina slim, asa cum l-a vrut Daum.

Ce ar fi facut Lucescu la echipa naţională? Identifica liderul printre te miri ce copii şi inventa o situaţie prin care să îl cultive. La Inter, lui Ronaldo cel adevărat îi făcea rost de berea preferată tocmai din Brazilia, Brahma, să îl facă să joace! Ajunseseră la o comunicare excelentă cu un schimb reciproc avantajos: bere contra portocale!

E ştiut faptul că, atunci când identifica talentul, Lucescu face o obsesie din educarea acestuia! Willian, perla lui Şahtior, a urcat de la 13 milioane de dolari la 40 de milioane de euro când Lucescu s-a implicat în viaţa lui. L-a învăţat cum să se îmbrace şi ce sa citească!

Pe jucătorii marelui Dinamo îi ducea la teatru, a făcut senzaţie apariţia lui Lupu, Mateuţ şi a lui Răducioiu într-o seară a anului 1988, la Teatrul Mic, la "Dama cu camelii”, cu Valeria Seciu în rol principal! Ambiţia cea mare a fost la revenirea în ţară, la Rapid! L-a mutat pe Dulca urgent din apartament tunând: "Tu eşti căpitanul Rapidului şi nu poţi să stai într-un bloc cu ghenă pe scară. E ştiut faptul că se implică în absolut tot, de la lungimea firului de iarbă şi până la formula chimică a apei băute de jucători!

De cum a venit în Giuleşti i-a dus pe băieţi la dentist să îşi rezolve cariile, le-a adus costume şi paltoane din Italia, chiar şi pantofi! Nemulţumit de tricouri, le-a redat băieţilor mândria unui echipament falnic! Desigur, ne reamintim de celebrul Saniplast pe care l-a adus la Dinamo şi echipa sa  nu a mai fost deloc complexată de Ford-ul de pe tricourile Stelei, învîngând marea rivală cu 3-0 chiar în Ghencea! Atunci s-a născut scandarea celebră: " Saniplastu italian/bate Fordul american!"

O temă la care putem fi de acord cu Daum: "Guardiola şi Mourinho daca vin aici nu pot face minuni!" Da, Nea Christi, numai că Pep i-a dat la o parte pe legendarii Eto'o şi Ibrahimovici ca să-i facă loc lui Messi, care nici el, ce sa vezi?, nu e slim! Si Lucescu afirma la Cluj: "Ca selecţioner nu poţi face minuni dar poţi să construiesti ceva! Dacă nu mi s-a dat naţionala României când cred eu că meritam, am jurat să nu o mai preiau niciodata".

Poate că în îndârjirea sa, Lucescu ne-a mai forţat o dată să fim inventivi, să-l descoperim pe Contra. Hai să vedem!

Afla mai multe despre: radu oprisaneditorialucescu 

viewscnt
Articole similare