Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Efectul Cristi Ganea la Bilbao! Osasuna este singura echipă din primele două ligi din Spania fără jucători străini

Efectul Cristi Ganea la Bilbao! Osasuna este singura echipă din primele două ligi din Spania fără jucători străini

La Liga

Comentarii

Primera Division debutează cu 186 de fotbalişti născuţi dincolo de graniţele Spaniei. Asta înseamnă o medie de 9 jucători străini per echipă. În Segunda Division, cifra coboră la 125 de fotbalişti născuţi în afara Spaniei, ceea ce înseamnă undeva la 5, 6 jucători străini la fiecare club.

Surprinzător, FC Barcelona a renunţat se pare la promovarea puştilor crescuţi în Academia clubului şi are acum 15 stranieri în lot, asta dacă nu îl includem şi pe marocano - spaniolul Munir El Haddadi. Fotbalistul crescut de Barca s-a născut însă la El Escorial în Spania şi a debutat deja în naţionala iberică, astfel că spaniolii îl consideră ”unul de-al lor”, în ciuda originilor sale marocane. 

Pique, Jordi Alba, Sergi Roberto, Busquets, Denis Suarez şi Paco Alcacer sunt spaniolii din lotul lui Valverde, într-un vestiar care seamănă din ce în ce mai mult cu Turnul Babel. Următoarele clasate în top sunt FC Sevilla şi Celta Vigo, care au fiecare câte 14 stranieri. Andaluzii aveau 15 jucători străini în lot, dar l-au vândut recent pe Nzonzi la AS Roma.

În Primera Division, Valladolid şi Athletic Bilbao sunt echipele cu cei mai puţini stranieri, câte unul.

În a doua ligă spaniolă, Malaga conduce lista cluburilor cu cei mai mulţi jucători străini. Nu mai puţin de 13 stranieri are sub comanda sa Juan Muniz, cei mai importanţi fiind Juanpi, Mehdi Lacen, Manuel Iturra şi Alfred Ndiaye. Deportivo la Coruna are 7 stranieri, dar toţi sunt comunitari, în timp ce Numancia are doar doi.

Interesant este că pe lista cluburilor cu stranieri nu figurează şi Osasuna Pamplona. Fundaşul Aridane are dublă cetăţenie, dar este născut la Tuineje (Fuerteventura).

Nu mai puţin de 10 jucători crescuţi în club au bascii acum în lot, asta deşi de-alungul timpului ne-au obişnuit cu prezente exotice din Iran sau Australia. Primul stranier al Osasunei a fost danezul Michael Pedersen care a jucat în 1986 pe El Sadar. În anii 90, legiunea cehă, Kosecki, Ziober, Straniek şi Trzeciak făcea senzaţie la Pamplona.

Astăzi, Osasuna este singura echipă din primele două ligi din Spania fără jucători străini, devansând-o chiar şi pe Athletic Bilbao, una dintre puţinele formaţii care se pot lăuda cu politica non-stranieri de-alungul istoriei sale.

Cazul Ganea

La Bilbao au existat contradicţii cu privire la naţionalitatea internaţionalului român Ganea, transferat de la Viitorul Constanţa. Athletic este un club care îşi păstrează tradiţia şi transferă doar fotbalişti de origine bască.

În ciuda faptului că este român şi joacă pentru naţionala României, Ganea a crescut în Ţara Bascilor şi vorbeşte limba regiunii. Până în 2010 când a ajuns la Mallorca, Cristian Ganea a jucat la Basconia şi Indaratsu, iar în 2010-2011 a reprezentat chiar Ţara Bascilor la categoria sub 18 ani. Cu toate acestea, prezenţa românului în lotul ”leilor” a stârnit controverse, iar cotidianul AS spre exemplu îl consideră stranier.

Situaţia sa seamănă cu cea a francezului Aymeric Laporte care a îmbrăcat tricoul bascilor deşi a joacat în naţionalele de tineret ale Franţei şi s-a născut la Agen. Laporte este însă basc prin străbunicii săi, iar de la vârsta de 16 ani a ajuns la Bilbao de la Bayonne. 

Afla mai multe despre: osasunaganeabilbao 

viewscnt
Articole similare