Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Eroii U21! VIDEO | Povestea lui George Puşcaş, omul care trebuie să aducă golul pentru România! A luat "viaţa în piept" la 11 ani, la 17 era cumpărat de Inter şi acum e un nume important al naţionalei

Eroii U21! VIDEO | Povestea lui George Puşcaş, omul care trebuie să aducă golul pentru România! A luat "viaţa în piept" la 11 ani, la 17 era cumpărat de Inter şi acum e un nume important al naţionalei

Echipa națională

Comentarii

În aşteptarea Campionatului European de tineret, desfăşurat între 16 şi 30 iunie în Italia şi San Marino, Telekom Sport vă prezintă portretele celor mai importanţi jucători ai selecţionatei conduse de Mirel Rădoi.

George Puşcaş şi-a început cariera de fotbalist la o formaţie de amatori, Viitorul Marghita. Fascinat de fotbaliştii de la televizor, a descoperit repede că sportul este diferit pe terenul de antrenament: "Băteam mingea peste tot, pe unde apucam. Stresam toţi vecinii de la blocuri. Dar până la urmă mi-a plăcut, mai mergem de două-trei ori la antrenamente, o dată pe săptămână, chiar dacă eram foarte mic şi nu ştiam ce înseamnă performanţă, mergeam să mă distrez şi să bat mingea".

Fotbalul i-a oferit apoi o nouă lecţie. La 11 ani a plecat la Academia echipei Liberty Salonta şi a învăţat să se descurce singur pentru că locuia la internat.
 
"Şi la început chiar eram bulversat pentru că nu ştiam dacă e ok, dacă nu e ok, să stau, să încerc, să fac. Dar pasiunea pentru fotbal m-a împins să continui şi ambiţia pe care o am faţă de sportul ăsta. Pur şi simplu, când intram pe teren, uitam de altele, nu ştiu, că nu e mama aici, că nu e prietenul aici, că nu e sora aici", spune Puşcaş.

Primul idol a fost o vedetă Barcelonei: "Îmi plăcea la început Deco. Şi ţin minte o fază, el juca la Barcelona şi scrisesem numele lui, 10 parcă era numărul lui şi jos să scriu Barcelona. Scrisesem Barselona, cu S, nu cu C. Şi după mi-am dat seama că, aoleu, se scrie cu C şi eu m-am pus toată noaptea să pot să fac acel triocou şi când am văzut că am gresit aş zis că nu contează că oricum nu înţelege nimeni că se scrie cu C. Şi am continuat să joc cu el"

Transferul lui George Puşcaş la Inter Milano

În 2011 a ajuns la Bihor unde a câştigat primii bani din fotbal. Apoi, la 17 ani, după ce dăduse probe la Arsenal, cele 13 goluri marcate în Liga secundă l-au dus la Inter Milano. Italienii au plătit 600.000 de euro pentru transferul lui.

"Ţin minte că era o problemă cu anii pentru că nu aveam 16 ani încă şi nu puteam să stau singur şi atunci intervenea familia şi spuneau că îmi vor da un răspuns ca să vadă până în vară. Inter Milano nu a mai aşteptat asta, au venit fără probe şi mi-au pus contractul în braţe, dacă vrei să vii la Milano.

Mi-a plăcut mult ideea că am ajuns într-un club foarte important şi de acolo am ajuns să văd unele lucruri pe care atunci începeam să mi le spun că dacă voi continua să muncesc aici voi ajunge că îmi îndeplinesc visele pe care le-am avut de copil mic"
, îşi contină povestea Puşcaş.

În primul sezon în Italia, George a prins 18 partide şi a marcat 8 goluri pentru Inter Primavera. Apoi Roberto Mancini l-a luat la prima echipă, unde a bifat 4 meciuri în Serie A şi unul în Europa League, contra lui Celtic.

"Eu cred că acolo am învăţat etapele importante ale fotbalului. În Italia tactica este cea mai importantă şi acolo m-am dezvoltat mult cu asta. În cariera mea am avut parte de antrenori duri, ceea ce m-a făcut să fiu mai atent., să fiu mai concentrat, să dau mult ai mult de la mine, să cer mult mai mult de la mine.

Erau duri cu noi. Cereau mult de la noi, multă implicare, multă dezvoltare şi asta ne făcea să creştem şi noi alături de ei
", ne-a dezvăluit tânărul atacant.

Puşcaş şi starurile lui Inter

La Milano a învăţat meserie chiar de la starurile lui Inter: "Da, nu a fost doar unul. Ţin minte au fost mult mai mulţi. Nişte profesionişti impecabili, Palacio, Zanetti, ţin minte că ei erau oamenii care ţineau atmosfera în vestiar, ţineau atmosfera cu noi tinerii. Şi pe mine mă impresiona asta. Mă impresiona pentru că pe mine nu mă cunoştea nimeni şi pur şi simplu mergeam să mă antrenez cu ei şi mă simţeam fiind unul dintre ei, chiar dacă ei au în palmares ceea ce eu nu am deocamdată.

Şi asta m-a făcut să pot să fur unele chestii ca şi om în primul rând de la ei. Primele vedete ale fotbalului le-am întâlnit la Inter şi acolo a fost impactul. După am început să mă obişnuiesc. Jucasem şi contra echipelor mari, în turnee, în America, contra Real Madrid. Ţin minte că atunci începusem să îmi fac şi poze cu Bale, Pepe
".

Bari, Benevento, Novara, Palermo
În vara lui 2015 a fost împrumutat la Bari, în Serie B, unde a bifat 18 meciuri şi a marcat 5 goluri.

"Nu, nu a fost deloc o dezamăgire pentru că ăştia sunt paşii unui fotbalist tânăr în Italia. Văzusem o grămadă de jucători, o grămadă de talente ca şi mine care au nevoie de meciuri în picioare, au nevoie să joace. Probabil dacă rămâneam la Inter nu aveam aceeaşi continuitate pe care am avut-o unde am plecat împrumutat. Şi a fost decizia corectă să plec şi mă bucură fiecare pas pe care l-am făcut, nu regret nimic", spune Puşcaş.

A urmat Benevento, formaţie cu care a reuşit promovarea în Serie A, cu George în postura de erou în baraj, cu 3 goluri şi a dat două pase de gol. A revenit în Serie A cu un gol marcat contra lui AC Milan. Apoi a fost împrumutat la Novara. Vara trecută, Puşcas a fost cedat de Inter la Palermo contra sumei de 3,3 milioane de euro.

"Fiecare echipă şi fiecare experienţă înveţi. Înveţi din experienţe, înveţi din meciuri, din înfrângeri. Este foarte important campionatul în Serie B, chiar dacă aici în România nu este văzut. Este un campionat puternic, un campionat important şi eu am şi promovat din Serie B, am şi avut obiective importante acolo şi ştiu cum s-au trăit acolo şi cum rămân în istoria italienilor", ne-a declarat atacantul.

Totul pentru naţională

Cele mai mari emoţii pentru George Puşcaş le-a trăit însă în tricoul naţionalei. Iar el s-a revanşat cu reuşitele sale. Pentru selecţionata U19 a marcat de 5 ori în 9 jocuri, iar la sub 21 a avut 14 reuşite în 21 de partide.

"Nu ştiu dacă există un obiectiv mai important decât să joci pentru naţională. Poţi să schimbi o grămadă de echipe, dar nu poţi să schimbi naţionala. Aici vii mereu şi joci pentru România. Sunt aceiaşi suporteri, aceeaşi ţară şi pe mine mă face cel mai mândru să îmbrac tricoul naţionalei", spune George Pucaş.

Debutul în naţionala mare s-a produs în 2018, într-un amical cu Chile: "Atunci mi-am dat seama că a meritat să fac toate sacrificiile pe care le-am făcut până acum. A meritat pentru că am văzut mândrii pe părinţii mei în special, care ei au suferit în special, şi prietenii care m-au susţinut mereu".

Prezent şi viitor pentru George Puşcaş

La 23 de ani, George încearcă să rămână cu picioarele pe pământ, dar are şi multe planuri. "Eu cred că este important la un început de drum să îţi impui unele chestii, să îţi tinzi mai mult şi să te baţi pentru ele. Dar cred că cele mai multe sfaturi mi le-am dat eu dacă stau bine şi mă gândesc.

Nu ştiu, cred că să nu renunţ niciodată şi să am încredere în tine este cel mai important lucru. Da, sunt o grămadă de tentaţii, dar dacă nu eşti cu picioarele pe pământ cred că este foarte greu să rămâi umil în lumea noastră.

Echilibrul meu? Familia mea, cred că sunt cei mai importanţi din creşterea mea ca şi fotbalis şi ca şi om şi sacrificiile pe care le fac eu, cred că asta mă fac să nu dau greş niciodată. Pentru că asta, am plecat de mic de acasă, nu pot să mă trezesc acum să spun gata, renunţ, nu mai pot sau hai să mă distrez, sau hai să  clachez. Pentru că nu aş putea să fac asta până la 35-40 de ani când voi lăsa fotbalul, voi da tot ce voi şti şi, dacă nu voi reuşi, măcar la sfârşitul carierei voi fi mulţumit de mine că am făcut tot ceea ce a depins de mine şi asta asta am să închei fericit şi mândru.

Mi-ar plăcea să încerc şi alt campionat, să vedem ce se va întâmpla. Îmi place şi îmi doresc să joc în campionate puternice, să joc în primele 3-4 campionate puternice din lume ca să pot să ajung la forma mea maximă şi să pot să mă compar cu jucătorii buni care joacă în cele mai importante campionate. Dacă imi cunosc limitele? Nu cred că mi le cunosc: probabil va trebui să mi le descopăr. Nu ştiu, vreau să văd până unde aş putea ajunge
", spune Puşcaş.

 

Afla mai multe despre: george puscaspovestepoveste puscaseuro u21 

viewscnt
Articole similare