Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

EXCLUSIV | Adrian Vasile, antrenorul de la CSM Bucureşti, nu se odihneşte nici în vremuri de pandemie: "Am timp să vizionez multe meciuri şi să fac planuri"

EXCLUSIV | Adrian Vasile, antrenorul de la CSM Bucureşti, nu se odihneşte nici în vremuri de pandemie: "Am timp să vizionez multe meciuri şi să fac planuri"

Handbal

Comentarii

După doi ani şi jumătate în care şi-a împărţit tot timpul între CSM Bucureşti şi naţionala Muntenegrului, Adrian Vasile (37 de ani) are concediu forţat, din pricina pandemiei de COVID-19, care a pus stăpânire pe întregul glob.

Tehnicianul român, în vârstă de 37 de ani, încearcă acum să se bucure de activităţile pentru care nu a avut timp. Cu toate acestea, nu poate sta departe de handbal şi este la curent cu tot ce mişcă în materie de handbal românesc, european sau mondial.

- Cum este această perioadă pentru tine?

- Stau foarte mult în casă, aşa cum suntem sfătuiţi în această perioadă pentru a putea să depăşim cu bine şi mai repede această criză. Cumva încerc să lucrez cu mine, să mă şi relaxez, să mă şi odihnesc, dar să şi investesc timp în lucrurile pentru care altfel nu aş avea atât de mult timp la dispoziţie. Citesc, studiez anumite lucruri, învăţ să cânt la chitară, dacă pot să spun asta. Acestea ar fi lucrurile extra-handbal, dar fac şi lucruri legate de meseria mea. Am timp să vizionez foarte multe meciuri şi să fac planuri, atât de mult cât se poate. Întotdeauna este bine să ai o viziune şi să te pregăteşti cu un plan A, B sau C.

- Cât de complicat este pentru echipă, acum când nu se pot face antrenamente?

- Activitatea pentru echipă este foarte clar să s-a schimbat total. Eram pregătiţi de cel mai important moment al anului. Acum am fi fost la echipele naţionale pentru turneul preolimpic şi, după, ne-ar fi aşteptat sfertul de finală cu Gyor. În schimb, suntem într-un moment total opus în care nu avem cum să ne antrenăm, suntem departe unii de alţii, încercăm să ne menţinem atât tonusul fizic, cât şi mental, fiindcă este foarte important şi el, prin activtăţi în casă. Fetele au în momentul ăsta un program de antrenament pe care preparatorul fizic l-a trimis fiecăreia. Însă nu poate să fie decât un program de menţinere pentru că este greu de crezut că fiecare are în casă atât de multe echipamente încât să se antrenzi precum într-o sală profesionista. Dar este lucrul pe care putem să îl facem în situaţia aceasta şi trebuie să ne adaptăm.

- Amânarea meciurilor din Liga Campionilor este un avantaj pentru vreuna dintre echipe?

- Nu are cum să fie un avantaj pentru nimeni deoarece, în momentul de faţă, această ieşire din ritmul de antrenament şi din ritmul de competiţie este precum o vacanţă care vine în momentul cel mai nepotrivit. Aşa că este o luptă şi a corpului, şi a creierului pentru perioada asta. Cred că o să fie nevoie de o bună perioadă ca echipele să poată să poată ajunge la o formă potrivită. Mi-e greu să spun că se va putea la o formă sportivă optimă pentru că, mai degrabă, atunci când pregătirea se va relua, va trebui să fim atenţi să nu apară accidentările. Fiindcă, ieşind dintr-o zonă specifică atât de mult timp, va urma poate o perioadă intensă când se vor decide campionat, apoi va fi inclusiv Liga Campionilor, iar nivelul de adrenalina şi încleştarea vor fi mari. Acestea nu sunt însă specifice unui început, aşa că va trebui să adaptăm foarte bine dozarea antrenamentelor.

- EHF a anunţat că ar putea disputa Final Four-ul în luna septembrie. Dacă ar programa sferturile în această vară, să spunem august, atunci clar CSM, dar şi celelate formaţii, ar avea altă componenenţă. Cum vezi această situaţie?

- Da, e o situaţie cu care nu s-a mai întâlnit nimeni în sport. Anumite jucătoare au evoluat aproape un sezon întreg, iar altele vor juca sfertul de finală şi la Final Four. Dar cum lucrurile nu depind de noi în momentul de faţă, va trebui să ne adaptăm. Cu siguranţă fiecare va da tot ce are mai bun din el în locul şi în echipa în care se va afla în acel moment.

- Asta ar însemna că la CSM Bucureşti ar rămâne fără Andrea Lekic, dar ar apărea Nora Mork.

- Cu siguranţă pe Nora o să o vedem pe teren sau avem şanse mai mari să vedem pe teren după această perioadă. Dar, repet, deşi trece timpul, nu înseamnă că ea se poate antrena foarte mult specific. Aşa că readaptarea cu terenul de joc, cu contactul şi tot ce înseamnă specificitatea jocului de handbal av dura. Vom trăi şi vom vedea la ce se va ajunge.

- Şi turneul preolimpic a fost amânat pentru iunie. Va avea cineva vreun avantaj?

- Nu cred. Jucătoarele vor fi ieşite din formă. Vom vedea dacă turneul preolimpic se va mai ţine până la urmă în vara asta sau nu. E foarte greu şă ştim pentru că, în momentul de faţă, nu este cineva care poate spune că într o lună vom putea ieşi din această criză într-o lună şi în două luni să putem programa turneul. Planurile se pot face în momentul de faţă poate de la lună la lună, din două în două săptămâni. Noi suntem cei care vom vedea deciziile luate şi va trebui să ne conformăm pentru toată treaba asta. În momentul de faţă , sportul nu mai este cel important, ci sănătatea noastră. Aşa că s-au schimbat foarte clar priorităţile , lucrurile importante au devenit altele.

- În acest context, cum ar fi mai potrivit să se decidă titlul în Liga Florilor?

- Cred foarte clar că, oricât de grea ar fi perioada prin care trecem, va trebui să învăţăm din ea. Viaţa va continua şi ideea de normalitate, care va fi ea la momentul respectiv, trebuie să continuie. Normalitatea înseamnă ca finalitatea unor lucruri să se facă după regulile pe care deja le ştiam. Cred că, din punct de moral moral şi sportiv, cea mai bună variantă ar fi să se găsească o formulă pentru a se încheia campionatele. Deoarece nu ar fi corect sportiv vorbind să se îngheţe clasamentul în momentul de faţă în orice situaţie ar fi. Aşa că sper că vom avea timp pentru încheierea acestui campionat şi pentru începerea celui nou. Cred că toate jucătoarele au contract până la finalul lunii iunie, 30 iunie, altele până la finalul lunii mai. Să sperăm că în lunile care urmează situaţia virusul va fi tot mai sub control. Din punctul ăsta de vedere este importantă acţiunea fiecăruia dintre noi de a respecta sfaturile autorităţilor de a sta în casă şi poate, cu acţiunea fiecăruia dintre noi, vom putea ajunge să terminăm sezonul până la finalul lunii iunie. Cred că toată lumea îşi doreşte acest lucru.

Afla mai multe despre: handbal 

viewscnt
Articole similare