Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

EXCLUSIV | Arbitrii din Liga 1 se pregătesc prin parcuri şi printre blocuri, cu conturile goale. "Este o situaţie neplăcută. Suntem singurii amatori"

EXCLUSIV | Arbitrii din Liga 1 se pregătesc prin parcuri şi printre blocuri, cu conturile goale. "Este o situaţie neplăcută. Suntem singurii amatori"

Fotbal

Comentarii

Unul dintre arbitrii din Liga 1, centralul Radu Petrescu, a vorbit pentru Telekom Sport despre cum s-a pregătit în această perioadă dificilă, pricinuită de pandemia de coronavirus. Cele mai mari probleme sunt legate de locurile de antrenament şi de salarizare.

Radu Petrescu este unul dintre arbitrii centrali cu experienţă din fotbalulul românesc. Ajuns la 37 de ani, acesta este arbitru FIFA din 2012, fiind delegat la numeroase meciuri internaţionale. Numai în ultimul sezon, Radu Petrescu a arbitrat 12 partide din Liga 1, un meci din preliminariile Ligii Campionilor, două din preliminarii şi trei din grupele Europa League. Este cunoscut ca fiind un arbitru exigent, cu o medie de 4,5 cartonaşe galbene pe meci.

În această perioadă de restricţii, deoarece statutul de arbitru este unul de "sportiv amator", "fluieraşii" din Liga 1 s-au antrenat pe unde au apucat. Este şi cazul lui Radu Petrescu, cel care şi-ar fi dorit să alerge pe o pistă amenajată şi nu în parcuri, însă nu a avut de ales.

"Din păcate, statutul nostru de amatori nu ne permite accesul în bazele sportive unde sunt piste de atletism. Spre exemplu la Arena Naţională sau la stadionul Iolanda Balaş momentan nu avem acces şi noi eram învăţaţi cu antrenamentul făcut pe pistă sau pe un teren de fotbal. Acum nemaiavând posibilitatea de a merge, încercăm să ne adaptăm, aşa cum aţi spus azi fac antrenamentul aici în parc. Din fericire, este această pistă şi îmi pot face cât de cât treaba. În alte zile am mai alergat prin jurul blocului ceea ce nu se compară cu un antrenament. Sper ca odată cu relaxarea măsurilor, cu luna iunie, să ni se permită şi nouă intrarea în bazele sportive. Avem nevoie de măcar o lună de pregătire. Ca dovadă, cei de la Comisia Centrală ne-a spus că, în săptămânile premergătoare începerii campionatului, urmează să avem nişte verificări fizice, ca să vedem la ce parametri suntem, dacă suntem pregătiţi de campionat", a declarat arbitrul Radu Petrescu, exclusiv pentru Telekom Sport.

De asemenea, un alt dezavantaj pentru cariera de arbitru este că, odată întrerupte partidele, aceştia rămân fără loc de prestare al muncii. Este bine cunoscut faptul că arbitrii sunt plătiţi în funcţie pentru fiecare meci în parte, iar în astfel de situaţii în care partidele nu există, aceştia rămân fără remuneraţie. Nu există salariu pentru arbiti din cauza statutului de "sportiv amator". Dacă nu au o sursă adiacentă de venit, aceştia pot întâmpina probleme în a se întreţine.

"Da, este o situaţia neplăcută. În tot acest fotbal arbitrii sunt singurii amatori. Nu este normal ca, atât timp cât o perioadă nu ai meciuri, să nu fi remunerat în niciun fel. Eu din păcate am avut un eveniment nefericit acm câţiva ani şi aproape un an nu am avut niciun venit din activitatea sportivă. Statutul de amator, aşa cum am spus, implică doar abitrajul, doar ceea ce prestezi, eşti remunerat doar pentru ceea ce prestezi. Statutul profesionist, aşa cum toată lumea este profesionistă începând cu jucătorii de top şi terminând cu maseurii, au un salariu, au un venit asigurat în fiecare lună şi altfel ţi poţi face anumite calculare. O perioadă grea pentru cei care nu au alt doilea job a fost cu siguranţă foarte greu", a mai adăugat Radu Petrescu.

Afla mai multe despre: fotbal 

viewscnt
Articole similare