Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

EXCLUSIV | Deciziile extreme ale cluburilor, taxate: "Vor plăti la final". Ce se întâmplă cu salariile jucătorilor

EXCLUSIV | Deciziile extreme ale cluburilor, taxate: "Vor plăti la final". Ce se întâmplă cu salariile jucătorilor

Fotbal intern

Comentarii

Preşedintele AFAN, Emilian Hulubei, a dat câteva răspunsuri în privinţa unui subiect sensibil în această perioadă: Din cauza problemelor apărute la cluburile din Liga 1, cluburile ar putea lua câteva decizii în dezavantajul fotbaliştilor, din punct de vedere al contractelor.

Ce întrebări au fotbaliştii în perioada asta?
Toţi sunt îngrijoraţi de locul de muncă, la fel ca fiecare om din ţara asta. Vor să ştie dacă şi când se vor mai relua competiţiile, dar nu poate nimeni să dea un termen exact în haosul ăsta. De la zi la zi e mai rău, nu mai ştii la ce să te aştepţi. De la incertitudinea asta se trece uşor la panică şi se încearcă să taie din bani, să se rezilieze contracte, să se închidă activitatea. Hai să fim calmi, să vedem exact cum vor evolua lucrurile, pentru că o discuţie se va face dacă de reia campionatul, alta dacă va îngheţa anul competiţional.

Chindia Târgovişte a anunţat public că suspendă contractele. Câte cluburi au mai făcut asta?

Până acum, Chindia este singurul club care, pe cale oficială, a trimis notificări jucătorilor în termen legal, după cum este stabilită forţa majoră în contractele de activitate sportivă. Probabil vor mai fi şi altele, fiindcă termenul de cinci zile de la începutul stării de urgenţă poate fi interpretat. Vor urma multe procese, asta e sigur, pentru că indiferent de ce se va întâmpla, vor fi nemulţumiţi şi printre jucători, şi printre conducători. Se va ajunge la litigii, ca aşa e în România.

Dar în campionatele din străinătate cum e?
Chiar azi am facut un grup de Whatsapp cu toate sindicatele fotbaliştilor din Europa, fiindcă e mai greoaie comunicarea prin mail şi acum avem nevoie de rapididate în informare. Cam peste tot este la fel în campionatele din Europa de Est. Cei din Vest au un mare avantaj, au un sistem economic foarte bun şi au contracte  de muncă în sport. Să luăm exemplul Olandei, în timp de forţă majoră pot susţine timp de trei luni de zile salariile jucătorilor. Sunt şi ei îngrijoraţi de durata acestei crize, fiindcă sunt contracte care se termină la ceea ce ar fi trebuit să fie finalul sezonului şi nu pot fi prelungite unilateral. Vor fi multe probleme de rezolvat şi va fi nevoie de compromisuri din parte tuturor celor implicaţi în fenomen.

Poate decide federaţia cum să fie acest compromis?
Trebuie să înţeleagă toată lumea că se pot face doar recomandări, nu poate nimeni să intervină într-un contract dintre două părţi să taie din salarii. Doar Guvernul poate să decidă în politica de salarizare, dar ordonanţa nu a lămurit foarte clar ce se întâmplă cu contractele de activitate sportivă, fiindcă la noi sunt aşa, în aer. Daca ar fi încadrate la şomaj tehnic în Codul Muncii, ar fi foarte clar, ia 75% din salariu în perioada în care este suspendat contractul. Asta i-ar ajuta pe jucători, dar la noi nu e reglementat. Nimic nu e clar.

Se vor rezilia multe contracte în perioada asta?
Nu se ia în discuţie varianta asta. De ce să rezilieze contracte pe caz de forţă majoră? Nu, se discută  doar despre suspendarea pe perioadă determinată. Dacă vor fi cluburi care reziliază unilateral înţelegeri ale fotbaliştilor, îşi asumă un risc, vor plăti la final.

Sunt jucători din străinătate care au apelat la AFAN în această perioadă de criză?
Da, au fost probleme în Turcia, ne-a contactat Cristi Săpunaru fiindcă nu-i permit cei de la club să vină acasă. L-am pus în contact cu sindicatul de acolo şi sper să se ajungă la o înţelegere, fiindcă fotbaliştii nu sunt prizonieri. Noi, în România, le-am recomandat fotbaliştilor străini să stea aici pentru ca, atunci când se ridică starea de urgenţă, să nu mai stea încă 14 zile în carantină. Dar nimeni nu poate să te ţină cu forţa într-o ţară străină. E o situaţie delicată şi se vor schimba multe în activitatea sportivă.

 

Afla mai multe despre: emilian hulubeisalarii fotbalisti liga 1 

viewscnt
Articole similare