Experiențe împreună.
You are here:

EXCLUSIV | Dezastrul din gimnastică, analizat de o campioană mondială. Dă de pământ cu actuala generaţie! "Nu sunt în stare nici să stea pe aparate"

EXCLUSIV  | Dezastrul din gimnastică, analizat de o campioană mondială. Dă de pământ cu actuala generaţie! "Nu sunt în stare nici să stea pe aparate"

Gimnastică

Corina Ungureanu a analizat la Zoom Sport situaţia din gimnastica feminină, după ce echipa a ratat pentru a doua oară la rând calificarea la Jocurile Olimpice.

Ne pregătim de încheierea încă unui ciclu olimpic. Avem până acum 50 de sportivi calificaţi la Jocurile Olimpice, cu nouă luni înainte de startul competiţiei din Japonia. Se estimează că vom avea o delegaţie în jurul a 100 de sportivi. Gimnastica nu va avea loturi numeroase ca o altădată. Echipele nu vor fi prezente, nici la feminin, nici la masculin. Până acum avem calificaţi doi sportivi, pe Marian Drăgulescu şi pe Maria Holbură. Şanse să ducem şi alţi gimnaşti la Tokyo ar mai fi, dar nu mai mulţi de trei, patru. 

Naţionala feminină a ratat complet Mondialele de la Sttuttgart. Nu s-a calificat la Jocurile Olimpice în competiţia pe echipe şi nu a prins nicio finală mondială. Dublă campioană mondială şi europeană, Corina Ungureanu, încearcă să găsească explicaţii pentru această situaţie. 

"Lipsa antrenorilor e vitală. Lipsa antrenorilor la cluburi, antrenori care să poată şi să-şi dorească să antreneze la nivel de înaltă performanţă. Apoi, lipsa investiţiilor în săli, în infrastructură.

Acestor fete nu le mai place centralizarea şi cred că nu mai e şi nu va mai fi o reţetă centralizarea pe întregul an. În varianta noastră îi văd tot pe domnul Belu şi pe doamna Mariana. Ei ne spun ce avem de făcut în următorul stagiu  şi trebuie să fie o competiţie şi între noi, antrenorii şi între fete.

 A fost o generaţie care nu a avut valoare. Asta care ne-a reprezentat acum.

( În ce constă valorea?)
În dificultate. În notele de plecare",
a declarat Corina Ungureanu la Telekom Sport. 

La Stuttgart, gimnastele au avut un concurs de calificare plin de ratări. Denisa Golgotă, care a fost cea mai experimentată din românce a ratat toate cele patru aparate.

"La noi nu exista ratare la sol. Era accident când ieşea vreuna din covor. Atât de bine antrenate eram, tot din dubluri întinse, din Tsukahara, din trei şuruburi, din 1080. Tehnic vorbind, eram mai bune ca ele. Toate aveam şuruburi pe bârnă, salturi întinse, dublu la coborâre. 

Eu sunt convinsă că antrenorii îşi doresc mai mult pentru fetele astea, dar ele nu pot mai mult. 

Sunt foarte dezamăgită. Nu aveai mare dificulatate, du-te măcar şi stai pe aparate. Nu ai nici dificultate, ai şi greşeli de execuţie şi ai şi ratări. 

(Dacă generaţia asta i-ar fi avut coordonatori pe Belu şi Bitang, ar fi făcut ceva?)

Nu, nu. Puteam să le aducem pentru fiecare dintre ele un Belu şi un Bitang. Nu ai cum", a mai spus Ungureanu. 

Dincolo de condiţii de antrenament, de lipsa antrenorilor, de problema cantonamentelor centralizate pe tot parcursul anului, Ungureanu a sesizat şi o problemă comportamentală la gimnastele de la lotul naţional. 

"Le-am văzut comportamentul acum trei săptămâni. Am văzut cum se antrenează., cum antrenorul le dă indicaşii şi ele merg. 

Nu am văzut un zâmbind în antrenament. Zici că le-a obligat cineva. Nu poţi, mergi acasă! Zici că l-a obligat cineva să facă gimnastică. Nu merge aşa", mai spu

România mai poate califica gimnaşti la Jocurile Olimpice de la Tokyo în probele individuale, în urma Campionatelor Europene în urma rezultatelor din etepele de Cupă Mondială. 

"Eu nu vreau să vorbesc despre o sportivă de pe locul 50 si...Holbură merge la Olimpiadă.....Dacă mai dăm jos vreo 2,3 kilograme, mai vedem! Mai creştem în dificultate şi vedem dacă mergem la Olimpidă", a încheiat Corina Ungureanu. 

viewscnt
Articole similare