Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

EXCLUSIV | Drama neştiută prin care a trecut George Ţucudean în ultimii ani. "Gata, acum mor. Stăteam şi îmi luam pulsul"

EXCLUSIV | Drama neştiută prin care a trecut George Ţucudean în ultimii ani. "Gata, acum mor. Stăteam şi îmi luam pulsul"

CFR Cluj

Comentarii

Dacă privim situaţia dintr-un anumit punct de vedere, atacantul celor de la CFR Cluj, George Ţucudean, se poate considera unul dintre cei mai ghinionişti fotbalişti români ai generaţiei sale. Problemele sale la inimă i-au înfrânat definitiv cariera. Cu toate acestea, dacă privim în ansamblu, fotbalistul ar trebui să se considere norocos că a depistat problemele la timp şi că se poate bucura de viaţă în continuare. Alţii n-au avut această şansă.

La doar 28 de ani, George Ţucudean a fost obligat să se retragă pentru o bucată de timp din activitate, din cauza unor probleme la inimă. Mai exact, George a moştenit de la tatăl său, Marius, care a fost şi el fotbalist, sindromul Wolff-Parkinson-White, o anomalie congenitală a activităţii cardiace, care măreşte pulsul inimii, dar la fel de bine îl poate opri. Tatăl său s-a retras din activitate la 27 de ani, în 1994, speriat după ce un baschetbalist de la Steaua, cu aceleaşi probleme, şi-a pierdut viaţa în acea perioadă.

În vara lui 2019, George Ţucudean se afla în cea mai bună perioadă a carierei sale. Era considerat cel mai bun atacant român al momentului şi devenise titular în echipa naţională, pentru care a strâns 10 partide şi trei goluri, o eliminase pe Celtic din preliminariile Ligii Campionilor şi ajunsese cu CFR Cluj în grupele Europa League, iar cota sa de piaţă era mai mare ca niciodată: 3,5 milioane de euro, fiind în atenţia mai multor echipe din străinătate.

Cu toate acestea, nu foarte multă lume ştia problemele cu care este obligat să trăiască George Ţucudean. O adevărată dramă, în care principala sa grijă era, la finalul meciului, să poată respira normal. La începutul lunii septembrie, anul trecut, Ţucudean a pus stop fotbalului, însă a revenit apoi, fiind departe de forma care îl consacrase. "Ţucu" a revenit pe teren după patru luni, a jucat foarte puţin, a rămas sub contract cu CFR Cluj şi încearcă să rămână pozitiv în tot ceea ce face. În plină pandemie, fotbalistul respectă distanţarea socială în vremuri de pandemie şi se află acasă, alături de cei dragi.

"Eu am stat patru luni, e uşor pentru mine.  Îmi ştiu programul, ştiu ce să fac, mi-am amenajat aici o sală. Am curte, am unde să ies, să mă desfăşor. E greu pentru că nu sunt antrenamentele cu mingea, nu eşti în competiţie şi e greu. Când sunt la fotbal, îmi e dor de casă, când sunt acasă îmi e dor de fotbal. Asta e viaţa noastră, fotbalul e viaţa noastră. Fac de la opt ani fotbal şi nu pot să stau două zile fără să fac nimic, mă simt inutil", a declarat George Ţucudean, într-un interviu oferit, EXCLUSIV, pentru Telekom Sport.

"Dacă mai păţesc ceva, voi pune punct şi cu asta basta"

Problemele la inimă l-au schimbat mult pe omul George Ţucudean. L-au făcut să privească viaţa cu alţi ochi şi să preţuiască mai mult lucrurile cu adevărat importante de lângă el. Fotbalistul nu exclude varianta retragerii din activitate, dacă problemele vor continua să-i dea bătăi de cap.

"Tot încercam să găsesc vinovaţi sau motive, dar am făcut, asta e, trăiesc cu acest lucru. Dacă l-am făcut, toată lumea m-a asigurat că nu pot să păţesc nimic, ai puţin frâna de mână trasă. Nu e o durere de gleznă sau de genunchi, până la urmă e motorul. M-a schimbat în bine, pentru că văd cu adevărat lucrurile importante şi le percep altfel. Te doare, pentru că e probabil cel mai important lucru din viaţa mea, după familie. Să nu fac la capacitate maximă, să nu pot să mă antrenez mă durea când mă uitam la televizor şi eu nu mă puteam antrena sau nu puteam să fac lucrurile aşa cum voiam eu. M-am obişnuit cu această idee şi dacă mai păţesc vreodată sau dacă se va mai întâmpla, voi pune punct şi cu asta basta. Dacă un singur doctor îmi spunea ai putea să păţeşti ceva, atunci puneam punct şi la revedere, dar niciunul nu mi-a zis că aş putea să păţesc ceva. Eu nu am avut acele stări înainte şi au venit ca orice lucru nou. Eram foarte disperat, pentru că mă opream din tot ce făceam, gata acum mor", a mai declarat George Ţucudean.

"Nu mă mai concentram la antrenamente, stăteam şi îmi luam pulsul"

În spaţiul public, informaţia că George Ţucudean ar fi avut anumite probleme la inimă au apărut extrem de târziu, în comparaţie cu momentul în care le-a simţit prima dată. Nu ştia cu ce se confruntă, însă ştia că ceva nu este în ordine. Încă era fotbalistul formaţiei sale de suflet, Dinamo, pentru care a evoluat între 2010 şi 2014, cu o mică pauză de şase luni, când a jucat pentru Charlton Athletic. Oamenii din jurul său s-au alarmat cu adevărat în luna decembrie a anului 2018, la un meci CFR Cluj - Gaz Metan, când Ţucudean a fost înlocuit de antrenori, deoarece nu se simţea foarte bine. Medicii au observat atunci un ritm cardiac anormal al jucătorului şi au decis să-l scoată imediat din teren. 

"Am avut meci cu Voluntari într-o iarnă, am câştigat cu 5-0 sau 5-1. Am dat trei goluri, asta ştiu sigur. Era un frig afară, erau vreo -12 grade şi chiar îi ziceam arbitrului înainte de meci, fă reprizele mai scurte, că îngheţăm aici. Era terenul îngheţat bocnă. După meci, fiind obosit nu prea pot să dorm după efort. Stăteam întins pe spate şi simţisem ca o pauză, ca şi cum rămâi fără aer o fracţiune de secundă. A fost una, după vreo cinci minute alta, după vreo 10 minute alta şi i-am dat mesaj doctorului. Am văzut că nu răspunde, probabil dormea, era vreo 2 noaptea. Apoi i-am dat mesaj kinetoterapeutului, după aceea l-am sunat pe doctor şi în momentul în care l-am sunat pe doctor începuse un atac de panică. De atunci am mai avut un meci cu Dinamo, nu am simţit nimic. Mi-a pus după meciul cu Dinamo un holter ca să mă monitorizeze 24 de ore. Doctorul a vrut să fac şi un antrenament cu el şi am făcut antrenament şi când m-am dus să îl dau jos mi-a zis doctorul că fac extrasisturile acestea şi în efort. Când mi-a zis că le fac şi în efort, mental, gata le simt , trebuie să le simt şi din acel moment am început să le depistez şi în efort. Nu mă concentram la antrenament, mă concentram la bătăile mele. Stăteam aşa cu mâna şi îmi luam pulsul", a completat jucătorul crescut la UTA Arad.

"Mi-a spus: du-te acasă, îmbată-te şi revino-ţi"

Au urmat mai multe operaţii pe inimă la Viena, însă problemele n-au dispărut. Şi chiar atunci când dispăreau, mental erau acolo. Fotbalistul a depăşit cu greu momentul, nu fără a apela la psihologi. Chiar şi aşa, de frica unei tragedii nu a scăpat niciodată. Nu este dispus să rişte totul doar pentru a juca fotbal. Problemele au persistat şi în perioada Viitorul Constanţa, dar şi mai apoi la CFR Cluj.

"Am făcut RMN cardiac cu soluţie de contrast, care e cea mai bună analiză care poate să depisteze o anomalie a inimii. Mi-a zis că sunt perfect sănătos. Am fost la doctor la Viena. Ei mi-au spus că pentru câţi extrasistole am eu pe 24 de ore nu trebuie să îmi facă nimic. Du-te acasă, îmbată-te bine şi revino-ţi. Am făcut nişte teste şi le-a văzut şi el în efort , doctorul de acolo şi la insistenţele mele mi-a zis că poate să mă opereze. Am început din nou efortul, am început bine, nu am mai simţit nimic. În două săptămâni deja am fost apt pentru meciuri. La un antrenament cu Viitorul am început să simt iarăşi aceste lucruri, dar le simţeam diferit, erau mult mai light. Am mers din nou la Viena, mi-a dat nişte medicamente. Mi-a spus că trebuie tu mental să te detaşezi de ele, au venit, acceptă-le, trăieşte cu ele şi o să vezi că o să scapi în timp, pentru că totul e mental la tine. Am fost la un psiholog şi la Viena, care era pentru sportivi şi am fost şi în România şi m-au ajutat. Mai am gânduri că ar trebui să mă las, că nu are risc, dar mergem înainte, ce să fac? Mi-a mers salariul, mi-am plătit eu operaţiile şi au compensat salariul pe care îl încasam", a mai spus Ţucudean

George Ţucudean şi-a început cariera la UTA Arad, iar în ultimii 10 ani a evoluat pentru formaţii precum Dinamo Bucurşreşti, Standard Liege, Charlton Athletic, FCSB, ASA Târgu Mureş, Pandurii Târgu Jiu, Viitorul Constanţa şi CFR Cluj.

De asemenea, a bifat prezenţe pentru naţionalele U17, U19 şi U21 ale României. Are trei goluri marcate pentru naţionala de seniori, în 10 partide: cu Israle, Serbia şi Muntenegru, toate în deplasare.

Afla mai multe despre: george tucudean 

viewscnt
Articole similare