Experiențe împreună.
You are here:

EXCLUSIV | Dumitru Dragomir nu este de acord cu Gigi Becali, în privinţa înjumătăţirii salariilor. "Puţini sunt plătiţi bine în România, nu ca în Europa. Ăia au fotbalişti, noi sportivi"

EXCLUSIV | Dumitru Dragomir nu este de acord cu Gigi Becali, în privinţa înjumătăţirii salariilor. "Puţini sunt plătiţi bine în România, nu ca în Europa. Ăia au fotbalişti, noi sportivi"

Fotbal

Comentarii

Fostul şef al Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir, a vorbit, în EXCLUSIVITATE, pentru Telekom Sport, despre situaţia în care a ajuns omenirea în contextul pandemiei de coronavirus şi ce trebuie cluburile să facă pentru a rezista cu bine până la final.

"Mitică" Dragomir a fost şeful Ligii Profesioniste Fotbal aproape 20 de ani. M-ai exact, din 1996 până în 2014. 18 ani în care făcut şi a desfăcut tot ce s-a întâmplat în ligile de fotbal din România. Mulţi l-au considerat un vizionar, la fel de mulţi un distrugător. Cert este că a rămas o figură emblematică şi şi-a câştigat pagina sa în cartea de istorie a fotbalul românesc. O pagină pestriţă, dar reală.

Imediat după pierderea şefiei de la LPF, în faţa lui Gino Iorgulescu, în 2014, Mitică Dragomir s-a retras din sport. Şi-a văzut de afacerile sale de milioane de euro, dar şi de anchetele la care a fost supus de procurori, în ultimii ani. Cu toate acestea, "Oracolul din Bălceşti" este cu ochii pe tot ce mişcă în peisajul mioritic şi îşi dă cu părerea de fiecare dată când aceasta i se cere.

Domnule Dragomir, ce faceţi în această perioadă?

- Ce face toată lumea, stau în casă. Mă uit la seriale, la filme, mai vorbesc la telefon cu prietenii, cu oamenii din fotbal. Mă sună majoritatea oamenilor cu care am lucrat.

Sunt îngrijoraţi de ceea ce se va întâmpla cu fotbalul în viitorul apropiat?

- Toată lumea îşi face griji de sănătate, de starea economiei. Nu avem de ales, trebuie să stăm închişi în casă, să aşteptăm să trecă nenorocitul ăsta de virus pe la sfârşitul lui mai, cred eu, şi apoi să ne apucăm de treabă pentru sezonul următor. Anul ăsta nu mai putem face nimic cu fotbalul.  Să repunem pe picioare economia, că aţi auzit ce zicea Trump, economia este mai importantă  chiar decât sănătatea. Şi are dreptate americanul, noi dacă nu mai muncim deloc timp de trei luni de zile,ce facem, ajungem să ne mâncăm între noi pe stradă, că nu avem rezervele tărilor bogat?  Ba, mai mult, noi ne-am străduit şi am reuşit să distrugem gospodăria ţăranului român, i-am omorât porcii, i-am omorât găinile, vaca, am zis că importăm de la alţii. Populaţia în mediul rural e îmbatrânită şi săracă, românii care lucrau afară au fost daţi afară şi au venit acasă, iar cei rămaşi acolo nu mai pot trimite bani familiilor.

Hai că nu vă ştiam aşa de pesimist!
- Băi, frate, nu sunt pesimist, doar că trag un semnal pentru cei care ne conduc, trebuie neapărat susţinută economia, trebuie investit puternic în agricultură, în sectoarele care pot să ne repună rapid pe picioare, care produc. Eu sunt sigur că totul va fi bine, fiindcă noi suntem obişnuiţi cu greul, faţă de alte naţii, noi suntem în criză de când ne ştim. Eu, în decursul vieţii, am trecut dintr-o criză în alta, de când am apărut pe lume, pe onoarea mea. Ieşim şi din asta, dar trebuie luate măsuri bune!

Cum trece fotbalul peste această perioadă?
- În primul rând, fotbaliştii trebuie să facă totul pentru a-şi  păstra forma sportivă. Să lucreze în casă, să iasă să alerge câte unul, izolat, că nu le e interzis, deocamdată. Iar dacă măsurile s-au înăsprti, autorităţile ar putea să ţină cont de sportivi, să li se permită, în condiţii de siguranţă, să poată face antrenament individual, în parc, în pădure, pe aleile din jurul casei. Un zugrav stă două săptămâni în casă, apoi munceşte la fel. În sport e altfel, e greu să recuperezi ce ai pierdut.

Poate le e teamă să iasă să alerge şi pe lângă casă.

- Nu trebuie să te temi, trebuie să ai grijă, să te protejezi şi să respecţi ceea ce ţi se cere. Fraţilor, eu cred că în decursul vremii mai toţi ne vom infecta cu acest virus, la cât de repede se transmite în lume. Va fi ca în vremurile vechi, unii vor rezista, alţii nu. Dar dacă facem ce spun specialiştii, va fi bine  Dacă facem doar ce ne recomandă doctorii, eu cred că pandemia se va diminua vizibil pe la jumătatea lunii mai şi putem reveni la vieţile noastre, chiar dacă multe lucruri se vor schimba de acum.

Vor putea cluburile să treacă peste pauza asta forţată?

- Trebuie să înţeleagă şi jucătorii că pot trăi şi cu bani mai puţini. Cei cu 10 mii pe lună pot să trăiască şi cu 8 mii, cei cu 6 mii pot trăi cu 4, şi tot aşa.

Gigi Becali a propus federaţiei să decidă în condiţii de stare de urgenţă reducerea salariilor cu 50%, denunţarea unilaterală a până la 3 contracte şi deschiderea perioadei de transferuri de care să profite jucătorii care rămân liberi.

- Eeee, chiar jumătate din bani nu poţi să le iei oamenilor. 10, 15 la sută, face toată lumea, că au şi ei familii de întreţinut. Plus că în România doar câţiva care sunt plătiţi mai bine, nu au ca ăia din străinătate care au milioane. Aia sunt fotbalişti, la noi sunt mulţi sportivi, practicanţi ai sportului şi nu câştigă mult.

viewscnt
Articole similare
Ești client de servicii mobile sau fixe la Telekom? Activează factura electronică pentru a o primi prin email. Astfel te protejezi pe tine, pe cei dragi și pe cei care-ți aduc factura! Află mai multe