Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

EXCLUSIV | Fotbalul românesc, dependent de banul public? Ce riscă fotbaliştii FCSB care au acceptat reducerea salariilor

EXCLUSIV | Fotbalul românesc, dependent de banul public? Ce riscă fotbaliştii FCSB care au acceptat reducerea salariilor

Fotbal intern

Comentarii

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Sindical, a fost invitat în emisiunea Sport Report de la Telekom Sport despre somajul tehnic şi problemele financiare pe care le pot avea cluburile din România pe perioada pandemiei de Coronavirus.

Costin a explicat ce înseamnă şomajul tehnic pe înţelesul tuturor şi a spus că echipele din ligile inferioare ale României vor fi cele mai afectate. Preşedintele Bloculu Sindical a subliniat faptul că formaţiile din ligile inferioare sunt dependente de banul public.

"Şomajul tehnic poate fi luat în calcul când un salariat nu-şi poate relua activitatea. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care Ordonanţa s-a modificat, pentru că jucătorii au altfel de contracte. Noi şi Ministerul Muncii am fost singurii care ne-am opus acestei struţo-cămile, care exclude sportivii. S-a inovat cu acest contract pentru că el trebuia sa rezolve mai multe probleme. Accesul cluburilor din România la banul public, apoi felul în care sportivii vor fi plătiţi, pentru că dacă sunt plătiţi din bani publici, lefurile lor ar fi trebuit să se afle pe o grilă. De la...până la...A existat o presiune din partea COSR şi a federaţiilor sportive, în sensul de a nu exista minim şi maxim. Noi am propus un prag, între minimul pe economie şi 2500-3000 de euro, restul banilor urmând a veni din faimosul management al cluburilor sportive.

Ordonanţa de urgenţă 30, modificată săptămâna trecută, pentru a găsi o soluţie corectă. Penturu ca anumiţi angajatori, nu pentru toţi, care trec din momente delicate din cauza cifrei lor de afaceri, să poată solicita ca bugetul public să cofinanţeze. Atenţie, nu vorbim de şomaj tehnic ci de o indemnizaţie! Sportivii au fost mutaţi la Agenţia Naţională/Judeţene, pentru prestaţii sociale. Ei pot beneficia de aceste indemnizaţii de sprijin, un ajutor social pe care statul, în conformitate cu decretul prezidenţial, a identificat o astfel de măsură. Una pe care am propus-o chiar eu, acum două săptămâni. Pentru că evaluările pe care le aveam, ne arătau că impactul cel mai mare va fi asupra cluburilor din eşaloanele inferioare. Aceste cluburi sunt dependendente de banul public. In prima ligă este diferit. Aceste cluburi trebuie să demonstreze că veniturile lor au scăzut cu 25% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Nu ştiu câte dintre ele pot demonstra că din marketing, reclame, publicitate etc au avut o scădere a cifrei de afacere cu 25%", a spus Dumitru Costin, la Telekom Sport.

Ce riscă fotbaliştii de la FCSB care au semnat pentru reducerea salariilor

Dumitru Costin a spus că fotbalitşii de la FCSB care au semnat contractele pentru reducerea salarială cu 50% pot rămâne fără sumele la care au renunţat, practic, prin contract. Cei care nu şi-au pus semnătura pe astfel de înţelegeri îşi pot recupera banii neprimiţi de la club.

"Cei care au acceptat şi semnat acte adiţionale au acceptat practic situaţia asta. Cei care nu au acceptat, îşi pot revendica banii pe care cluburile îi datorează. Cei care au umblat acum la contractele sportivilor, făcând presiune e drept, nu cred că au umblat şi la clauzele din contracte referitoare la o posibilă valoare la tranzacţionarea sportivului, în cazul unui eventual transfer. Nu cred că au umblat şi acolo, nu?", a mai spus Dumitru Costin.

Aristidis Soiledis şi Bogdan Planic sunt fotbaliştii care n-au semnat contractul de reducere salarială propus de Gigi Becali, în timp ce Adi Popa, Eddy Gnohere, Marko Momcilovic, Cristi Bălgrădean şi Alexandru Stan au fost trimişi în şomaj tehnic.

Afla mai multe despre: dumitru costinfcsbsomaj tehnicreducerisalariu 

viewscnt
Articole similare