Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

EXCLUSIV | Fotbalul românesc, sub lupa critică a specialiştilor străini. "Trebuie reconstruite toate structurile, toate departamentele. Toate! Aveţi mari carenţe"

EXCLUSIV | Fotbalul românesc, sub lupa critică a specialiştilor străini. "Trebuie reconstruite toate structurile, toate departamentele. Toate! Aveţi mari carenţe"galerie foto

Fotbal

Comentarii

Noul director sportiv al celor de la Dinamo, Rufo Collado, a vorbit, în exclusivitate pentru Telekom Sport, despre problemele pe care le are fotbalul românesc şi despre "anomaliile" pe care le-a descoperit odată cu venirea în "Ştefan cel Mare".

Când au fost lansate primele zvonuri legate investitorii spanioli ce vor să preia pe Dinamo, multă lume a fost sceptică, suspicioasă, pe alocuri revoltată de ideea propriu-zis. Se preconiza că va fi din nou vreun "bluff" politic sau economic, o cacealma de "doi bani", aşa cum au tot procedat, în ultimii ani, mai multe personaje dubioase.

Timpul a trecut, spaniolii şi-au adus specialiştii la Bucureşti, odată cu ei şi o "armată" de 14 jucători cu C.V.-uri care mai de care. Chiar dacă rezultatele nu se văd la prima echipă pentru moment, lucrurile au început să se mişte, iar optimismul a renăscut pe "strada" dinamoviştilor.

Investitorii spanioli au ştiut la ce s-au "înhămat" odată cu venirea la Dinamo, însă au conştienţi şi de faptul că-i aşteaptă şi multe alte lucruri neprevăzute iniţial . Iată cum vede directorul sportiv al lui Dinamo, Rufo Collado, situaţia actuală a fotbalului românesc:

"(Ce lipseşte la club şi în fotbalul românesc. Ce trebuie făcut pentru a progresa?)

Cred că trebuie să reconstruim structurile, toate departamentele. Toate! Sincer, trebuie schimbate toate structurile. De la formarea jucătorilor, şcoala de antrenorii, fiindcă dacă nu se investeşte în formarea jucătorilor. Văd carenţe de comportament, de exemplu, legată de nutriţie, jucătorul român nu înţelege că alimentaţia este de bază în viaţa profesionistă şi toate acestea se văd în joc. La nivel tehnico-tactic am văzut mari carenţe de formare, de tactică. În Spania li se dă o mare importanţă academiilor şi a modului de formare. Deoarece fără ele nu este sens să transferi din altă parte pe bani, când ai putea să investeşti în ai tăi. Ieşi mult mai ieftin şi pui la dispoziţie jucători buni pentru antrenor. Nouă nu ne este teamă să ne bazăm pe tineri, de altfel suntem îndrăgostiţi de echipele de la academie fiindcă de acolo ies marii jucători, care sunt de ajutor pentru prima echipă. 

Eu cred că România, Dinamo în acest caz - voi vorbi de clubul nostru - trebuie să se bazeze pe tineri, avem deja o lună-două de când lucrăm la academie, însă trebuie să stabilim o metodă de lucru, o metodologie de joc pentru ca toţi copiii să vorbească aceiaşi limbă atunci când promovează de la o categorie la alta şi să le fie mai uşor să se integreze atunci când ajung la prima echipă.

(Ce echipă din Spania este modelul lor pentru academie?)

Nu este un club stabilit, însă vom încerca să fim egoişti şi să pariem că vom face un proiect mare. De exemplu, am urmărit la Granada, la oraşul meu, este unul mic proiect, dar sunt mulţi copii. Villarreal este un club unde se lucrează şi nu are potenţialul de la Real Madrid sau Barcelona, Atletico. Este un club mare, dar care reuşeşte să aibă rezultate. Poate să fie un mdoel pentru noi.

(Despre nivelul fotbalului românesc)

Nivelul fotbalului românesc? Eu cred că este la nivelul 3, la nivel de campionate europene, dar văd că are potenţial pentru a creşte. Eu cred că este o ţară care poate creşte la nivel fotbalistic şi acest progres poate să ajute naţionala româniei. Dar pentru asta trebuie să se construiască  şi să se investească în academii, pentru a creşte jucători şi la structura.

Eu sunt responsabil de partea sportivă. De partea economică şi financiară nu cunosc multe. Eu mă axez pe aria mea, dar pot spune că proiectul nu este pentru o lună aşa cum se spune în presă şi este unul serios, iar clubul va fi acolo unde merită.

Pe mine asta m-a şocat atunci când am ajuns la Bucureşti, că toată lumea îşi dă cu părerea despre toate departamente. Şi da, îţi poţi da cu părerea, dar atunci când cunoşti despre club. Aici toţi ne dăm cu părerea, dar eu cred că fiecare ar trebui să îşi facă treaba în departamentul tău. Dacă eşti de la comunicare, trebuie să îţi vezi de treaba ta, nu să îţi dai cu părerea dacă unul dă goluri sau joacă în faţă. Asta mi-a atras atenţia, nu ştiu dacă e bine sau e rău, dar mi-a atras atenţia ".

Rufo Collado (46 de ani) a fost director sportiv la formaţia de primă ligă spaniolă, Granada, unde chiar a antrenat o grupă de juniori. Specialitatea sa, de altfel, este fotbalul juvenil, acolo unde s-a implicat de ani buni.

Acesta are o relaţie foarte apropiată cu fratele lui Pep Guardiola, Pere, care îl sfătuieşte în deciziile cele mai importante. Echipa formată din Rufo Collado şi finanţatorul Pablo Cortacero a negociat preluarea clubului Almeria, înainte de a se reorienta spre Dinamo.

Afla mai multe despre: fotbal 

viewscnt
Articole similare