Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

EXCLUSIV | În plin Campionat Mondial de judo, Alina Dumitru acuză: "Nu am vrut să fiu păpuşa lor!" Ce a supărat-o pe campioana olimpică

EXCLUSIV | În plin Campionat Mondial de judo, Alina Dumitru acuză: "Nu am vrut să fiu păpuşa lor!" Ce a supărat-o pe campioana olimpică

Jocurile olimpice

Comentarii

Campioana olimpică la judo în 2008, Alina Dumitru se află în această perioadă la Tokyo, acolo unde se desfăşoară Campionatele Mondiale. Din miezul evenimentelor, a acceptat să acorde un interviu pentru Telekom Sport.

Din loja VIP a impunătoarei săli Nippon Budoukan din Tokyo, care găzduieşte în aceste zile Campionatele Mondiale de judo, Alina Dumitru priveşte fiecare meci de pe tatami ca şi cum ar fi ea însăşo acolo. Înaintea începerii categoriei minus 52 de kilograme, unde urma să se bată fosta ei colegă,  Andreea Chiţu, în glasul Alinei se poate regăsi o uşoară emotie. ,,Off, sper să iasă  bine pentru Andreea. Ea poate să facă o mare figura  aici (n.r. din pacate, Chitu a fost eliminata din primul tur). Apoi priveste din nou spre tatami. Despre revederea cu Ryoko, japoneza pe care avea să o bată fără drept de apel în 2008, despre antrenorat, dar şi despre cum a fost scoasă pe nedrept pe uşa din spate a Federaţiei Române de Judo, Alina a vorbit pe larg pentru telekomsport.ro

Cum a fost revederea cu Ryoko? (n.r. Ryoko Tani a fost desemnată de Federaţia Internaţională de judo cea mai bună judoka din toate timpurile. Alina Dumitru a învins-o în semifinalele Jocurilor Olimpice din 2008, la minus 48 kg şi a pus astfel capăt dominaţiei de două decenii pentru niponă)


-O intalnire speciala. Mi am adus aminte de Beijing. Cand am vazut-o pe scena, unde a fost organizata gala Federatiei Internationale, mi au trecut prin fata toate momentele acelui meci. As putea spune ca atunci am invins un fenomen. De doua ori campioana olimpica si de 7 ori campioana mondiala. Incredibil! Am tot respectul fata de ea.

Cum a fost insa cand v ati revazut?

- Nu ne am mai vazut de atunci. A venit, m-a pupat, ne-am imbratisat. Ea mi-a dat un autograf pe o poza de-ale ei, eu pe o poza de-ale mele. A fost dragut ca ea a desenat si o fetita zambind. Probabil ca si a adus aminte de zambetul pe care l am avut dupa meciul cu ea.... A fost emotionant.

Cum ti se pare acum categoria 48 de kilograme? La fel de puternica precum era cand activai tu?

-Cred ca este la fel de puernica ca si atunci. N-as putea spune ca s-au schimbat foarte multe. A ramas mongoleza, argentinianca si au aparut junioare valoroase.

Te-ai mai incumeta sa te bati azi la aceasta categorie?

- Daca as avea pregatirea de atunci, de ce nu? Mi as fi dorit sa ma lupt cu ucraineanca. Are ceva din stilul meu. Plus ca avem cam aceeasi inaltime. (n.r. ucraineanca Daria Bilodid a devenit campioană mondială la Tokyo la caregoria -48 de kg, cea în care Alina Dumitru câştiga aurul olimpic la Beijing)

Se vorbeste tot mai mult de un regres in judoul romanesc. Tu ce spui?

-Daca vorbim de juniori suntem in crestere. Am luat medalii la majoritatea competitiilor importante. Problema noastra este la seniori.
 
De ce?

- Pentru ca am luat o mica mare pauza in privinta rezultatelor mari. Ceea ce nu e deloc bine.

Ce ar tebui sa faca actuala echipa federala pentru ca lucrurile sa mearga bine?

-Daca as fi acolo, sus as schimba foarte multe lucruri. Cred ca oricine ar schimba, nu doar eu. Sunt multe de spus....

Cum ti se pare venirea acestui antrenor japonez?

-Eu l as fi adus, dar la juniori. La seniori as fi mers pe stilul nostru european. I-am invins pe asiatici de atatea ori cu stilul nostru de pregatire european. E foarte greu sa schimbi un stil de pregatire al unui sportiv senior dupa ce timp de ani buni s-a pregatit altfel. Si a avut si rezultate.

Ai ramas cu o urma de regret dupa ce ti ai dat demisia din federatie?

- Din pacate ceea ce nu s a inteles e ca eu nu voiam sa stau in federatie doar pe post de papusa. De imagine. Voiam sa ma implic. S-a dorit sa fiu doar o imagine si atat. Nimic altceva. Ori eu cu asta nu am fost de acord.

Ai ramas insa ca antrenoare. Cum e?

-Ma simt foarte bine. Am 23- 24 de copii pe care-i pregatesc. Sper ca la un moment dat sa pot vorbi si de campioni.

Inclusiv pe nepotii tai ii antrenezi. Te asculta?

- O, si inca foarte mult. In sala sunt sensei, nu matusa lor. Nepotul meu cel mare este deja la lot, la Pitesti.

Pe baietelul tau il vei da tot la judo?

- Acasa imi cere sa ma joc cu el de a judo-ul. Il invat abc ul. Dar acum e prea mic. Cand se va face un pic mai mare o sa l aduc la judo. Dar nu-l voi antrena eu. Am sa l dau la o colega de-ale mele. De mine nu stiu daca ar asculta. M-ar privi la inceput ca pe mama, nu ca pe antrenoarea lui.

Alina, cum ar trebui sa fie judokanii car ne reprezinta la marile competitii?

- Sa fie foarte motivati. Sa stie ca reprezinta o tara, ca muncesc pentru ei. Daca au aceasta motivatie, au totul. Ieri am coborat pe tatami impreuna cu  domnul presedinte Covaliu pentru a face o poza. Am avut acea senzatie ca trebuie sa merg spre podium. Ca urmeaza sa primesc o medalie. M-au napadit toate emotiile. Mi am amintit de toata cariera mea. A fost o senzatie unica. Aceasta senzatie speciala pentru marea performanta trebuie sa o aiba si ei. Fara asta nu pot face nimic.

 

                                         corespondenţă de la Tokyo, de la reporterul Telekom Sport, Răzvan Ionaşcu

Afla mai multe despre: romaniajudotokyojocurile olimpice 

viewscnt
Articole similare