Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

EXCLUSIV Marian Constantinescu a agăţat ghetele în cui şi a devenit antrenor. Olăroiu, Hagi sau Lucescu, modelele pe care le urmează: "Visez să o antrenez pe Inter!" + De ce o vede pe Craiova campioană în Liga 1

EXCLUSIV Marian Constantinescu a agăţat ghetele în cui şi a devenit antrenor. Olăroiu, Hagi sau Lucescu, modelele pe care le urmează: "Visez să o antrenez pe Inter!" + De ce o vede pe Craiova campioană în Liga 1galerie foto

Fotbal

Comentarii

Fostul jucător de la FC Braşov, Marian Constantinescu a acordat un interviu în exclusivitate pentru www.telekomsport.ro. Ajuns la 39 de ani, Marian a agăţat ghetele în cui şi se pregăteşte acum să devină antrenor. El a povestit cum a ratat transferul la Dinamo Bucureşti şi de unde a pornit comparaţia cu Zlatan Ibrahimovic.

Braşov, 2020. Marian Constantinescu, fost jucător la Poli Timişoara, Ceahlăul sau Gloria Bistriţa şi-a anunţat retragerea din fotbal. Acolo, în 1981, la poalele Tâmpei, s-a nascut Marian şi în el şi-au găsit locul toate ambiţiile şi puterile locului. 39 de ani mai târziu, unul dintre fotbaliştii buni pe care i-a dat, cu inima, fotbalul din Transilvania, spune adio carierei de fotbalist şi anunţă că va urma o carieră în antrenorat.

"În fotbal e ca în viaţă: azi eşti sus, mâine eşti jos!"

Oglinda fotbalistică în care Marian Constantinescu priveşte astăzi a început să-şi adune apele în 1999, atunci când puştiul de 18 ani era promovat la echipa mare a oraşului. În acel oraş prea puţin solar şi foarte silitor al României a început de fapt aventura fotbalistică a omului care după 20 de ani de fotbal avea să agaţe ghetele într-un cui înalt, deasupra căruia stau adunate cele peste 200 de meciuri în Liga 1 şi nu mai puţin de trei promovări din liga a doua: "Am pornit-o pe un alt drum" admite Marian, cel cu care www.telekomsport.ro a stat de vorbă preţ de câteva zeci de minute.

L-am rugat să se caracterizeze ca jucător, din perspectiva omului de fotbal care a văzut şi a trăit multe în toţi aceşti ani. La fel de modest cum îl ştiam, Marian Constantinescu ne-a transmis: "Cred că determinarea a fost unul dintre avantajele mele. Apoi, dorinţa de a face performanţă, plăcerea de a juca şi seriozitatea".

Nimic mai adevărat! În câteva cuvinte, fostul mijlocaş de la Poli şi Ceahlăul a exprimat perfect legătura dintre el şi fotbalul românesc. Genul de fotbalist atât de rar în vremurile noastre, Constantinescu rămâne acelaşi tip sincer, onest şi dedicat. Mi-am amintit în discuţia cu el despre acele momente realmente şocante în care Marian nu a putut oferi interviul de după meciul care a condus FC Braşov spre retrogradarea în liga secundă. Atunci, Marian Constantinescu a izbucnit în lacrimi şi a căutat cu privrea zeci de oameni care roiau imaginar în jurul său, pentru a-şi cere scuze. Era printre ultimii care trebuia să facă asta, dar singurul care a avut forţa să o facă. Câţi fotbalişti din Liga 1 pot face asta acum, într-un campionat în care antrenorii vorbesc atât de des de "atitudine şi lipsă de atitudine". Parcă retrăind momentul, Marian şi-a amintit şi el, la fel de emoţionat: "Ştii cum e, când ai reuşite, moralul şi energia ta de fotbalist sunt mult mai bune. Ţine de psihic şi mentalitate" ne-a transmis el, cu gândul deja la jucătorii tineri care pot învăţa din astfel de episoade: "Ei trebuie să facă totul din plăcere. Să fie serioşi! În fotbal e ca în viaţă: azi eşti sus, mâine eşti jos! Trebuie să trăieşti mereu cu gândul că mâine va fi mai bine, dar să crezi în tine!"

A ratat un transfer la Dinamo: "Mi-ar fi plăcut să joc acolo!"

Puţină lume ştie că Marian Constantinescu a fost la un pas de transferul în Şoseaua Ştefan cel Mare. Fotbalistul crescut de FC Braşov a fost la o semnătură distanţă de mutarea carierei şi a explicat pentru www.telekomsport.ro cum s-a blocat totul.

"La vremea respectivă, patron era Ionuţ Negoiţă. Anghelache era cel care se ocupa de transferuri, dar chiar în acea vară a sosit Dinu Gheorghe. Domnul Negoiţă a vrut să mă transfere, iar domnul Anghelache m-a contactat. De ce a picat transferul? Pentru că imediat ce a sosit Dinu Gheorghe, toate mutările s-au făcut prin el" povesteşte Marian, care recunoaşte: "Mi-ar fi plăcut să ajung acolo. Eu când eram mic, ştiam trei echipe: Dinamo, Steaua şi Rapid. Pe lângă FC Braşov, evident. Firesc, toţi visam să jucăm la una din aceste mari echipe" ne-a explicat Marian.

Mirel Rădoi, cel mai tare adversar pe care l-a întâlnit: "Un jucător senzaţional!"

Cu peste 200 de meciuri la activ în Liga 1, Marian Constantinescu a avut ocazia să se dueleze cu fotbalişti de top ai anilor 2000 în fotbalul românesc.

Unul dintre ei, i-a atras atenţia în mod deosebit. Este vorba despre actualul selecţioner al României, Mirel Rădoi: "Au fost mulţi adversari tari, dar ţin minte că cel mai puternic era Mirel. Un jucător extraordinar, care putea evolua şi ca fundaş central şi ca mijlocaş defensiv. Avea un plasament excelent, avea acea răutate pozitivă în joc şi o determinare incredibilă. Ştia să-şi adune colegii în jurul său şi era extrem de ambiţios. Un fotbalist senzaţional" recunoaşte Constantinescu.

Care a fost cea mai placută amintire din cariera lui Marian? "Sunt multe. Spre exemplu, când trăieşti o promovare, e ceva extraordinar. Eu am trei la activ. A fost un moment senzaţional, atunci când am marcat contra Craiovei, din foarfecă. Abia intrasem pe teren, iar la 35-36 de ani să marchezi în acel fel, iar lumea să te compare cu Ibrahimovic...pot spune că a fost un moment memorabil pentru cariera mea"

Marian Constantinescu, antrenorul: "Sunt fost atacant, îmi place fotbalul ofensiv!"  

La 39 de ani, Marian Constantinescu îşi acordă încă una dintre provocările pe care s-a obişnuit să le învingă. A preluat o grupă de copii şi juniori în Braşov, semn că vrea să pornească de jos: "Vreau să devin antrenor. Ăsta e drumul pe care am pornit. Vreau să cresc aceşti copii, să facă pasul spre echipa mare, iar eu să fac pasul spre seniori, pe viitor. Pentru că vreau să-mi etalez cunoştinţele şi calitătile. Acum antrenez la U19, dar nu vreau să rămân la acest nivel" recunoaşte, sincer, Marian.

Ca fotbalist, Constantinescu a avut privilegiul de a lucra cu antrenori importanţi precum Cosmin Olăroiu, Răzvan Lucescu, Gheorghe Hagi sau Viorel Hizo: "Am luat de la fiecare câte ceva şi încerc să pun în practică" spune el. "Mie îmi place stilul ofensiv, pentru că până la urmă, am fost un atacant. Dar, nu poţi să ataci, dacă nu eşti organizat. Aşă ca ideal este să îmbini cumva organizarea bună,cu atacul. Te organizezi defensiv, ca să poţi pregăti ofensiva" spune Marian.

Majoritatea antrenorilor din România visează să le calce pe umeri unor tehnicieni ca Mircea Lucescu, Cosmin Olăroiu, Laszlo Boloni sau Răzvan Lucescu, tehnicieni cu rezultate foarte bune în străinătate. Iar o mare parte dintre ei visează la cluburi din Spania sau Anglia. Marian Constantinescu recunoaşte cu modestie că nu se gândeşte atât de departe, dar dacă ar putea alege, ar prefera o altă echipă din străinătate: "Lumea visează la Barcelona sau Real Madrid. Eu visez la Inter Milano! Aveam 19 ani şi eram în lotul Braşovului la acea vreme. Mi-a plăcut enorm ce am văzut la Inter şi am rămas cu echipa asta în suflet. Îmi place şi atmosfera de la Milano, e o echipă foarte iubită" spune fostul jucător al Braşovului.

Îşi doreşte să o vadă pe Craiova campioană în Liga 1

Nu am încheiat discuţia cu Marian Constantinescu fără să îl provoc să ne vorbească despre startul Ligii 1: "E greu de spus de pe acum cine va câştiga titlul" admite el.

A rămas plăcut impresionat de ceea ce a văzut la FCSB în primele două runde, echipă care de trei meciuri câştigă doar cu 3-0: "E clar că au început excelent. Au pornit mai bine decât toate celelalte. Eu cred că lupta se va da în trei, între FCSB, CFR şi Craiova".

Surprinzător, Marian vrea să o vadă campioană pe U Craiova. Un mesaj pe care suporterii olteni nu au cum să nu-l aprecieze: "Mi-aş dori să câştige ei, mai ales dacă ţinem cont de cum au pierdut titlul anul trecut" a încheiat fostul fotbalist, viitor antrenor.

  • 208 meciuri are Marian Constantinescu în Liga 1
  • 27 de goluri şi 22 de pase decisive a reuşit pe prima scenă
  • Ceahlăul, FC Braşlov, Concordia, Poli Timişoara, Jiul, Academica Clinceni, CS Otopeni, Daco Getica şi Gloria Bistriţa sunt echipele la care a evoluat Marian
  • 450 de mii de euro este cea mai mare cotă de piaţă din cariera lui Marian Constantinescu, pe vremea când juca la Ceahlăul

 Galerie foto

Afla mai multe despre: marian constantinesc 

viewscnt
Articole similare