Experiențe împreună.
You are here:

EXCLUSIV | Modul uimitor în care Mirel Rădoi pregăteşte un meci: ”Am ieşit în sacou, deşi căldura era infernală. Eram ud tot”

EXCLUSIV | Modul uimitor în care Mirel Rădoi pregăteşte un meci: ”Am ieşit în sacou, deşi căldura era infernală. Eram ud tot”
Comentarii

Mirel Rădoi a povestit pentru Telekom Sport că micile detalii au făcut diferenţa în victoria României U21 cu 4-1 în faţa Croaţiei, la EURO 2019. Noul selecţioner a dezvăluit un moment despre care spune că a fost decisiv: modul în care a tratat temperatura de la ora meciului.

România U21 a avut la EURO 2019 un parcurs senzaţional. Naţionala condusă atunci de Mirel Rădoi a ieşit dintr-o grupă din care mai făceau parte Anglia, Franţa şi Croaţia şi s-a calificat în semifinale, unde însă a fost eliminată de Germania. Însă, înainte de startul turneului, naţionala noastră de tineret era considerată printre cele mai slabe.

Calitatea jucătorilor, atitudinea lor, dar şi felul în care Mirel Rădoi a pregătit meciurile au fost elementele care au dat peste cap toate calculele. EURO 2019 a arătat şi că micile detalii pot fi decisive. Mirel Rădoi a povestit un episod care demonstrează această teorie.

Selecţionerul de atunci al României U21 a dezvăluit cum a controlat o situaţie în care jucătorii puteau fi demoralizaţi din cauza temperaturilor foarte ridicate. S-a întâmplat la meciul cu Croaţia, primul din faza grupelor. Rădoi spune că a încercat permanent să le inducă jucătorilor că temperatura nu este atât de ridicată şi a avut grijă să se adapteze cât mai bine la condiţiile de meci.

Un detaliu interesant este că selecţionerul a ieşit de la vestiare îmbrăcat în sacou, deşi spune că temperatura era copleşitoare. Însă aşa le-a transmis jucătorilor că n-au de ce să-şi facă griji din cauza căldurii. La final, România s-a impus cu un entuziasmant 4-1.

”La primul (n.r. meciul cu Croaţia) am avut foarte mare încredere, dar am avut semne de întrebare, mă gândeam dacă nu iese, la planul B ce vom face pentru că va fi o căldură foarte mare. Meciul doi (n.r. cu Anglia), din punctul meu de vedere, acela a fost meciul decisiv şi a fost cel mai mare şi cu încărcătura cea mai mare şi pentru mine, şi pentru jucători. Meciul cu Franţa, chiar dacă a avut o ediţie specială, pentru că eram într-o poziţie care îţi permitea toate cele trei variante, să şi pierzi dar nu mai mult de 2-0. Te gândeşti câţi jucători să odihneşti pentru semifinală, dar să nu îţi pierzi balansul la nivel de organizare defensivă, să nu intri într-un dezavantaj, 1-0, 2-0 la pauză şi să nu poţi să mai ieşi din corzi.

Meciul cu Croaţia, ştiind că se dispută pe o căldură infernală, ştiam că are pistă şi de acolo va creşte temperatura, pentru că noi când am făcut vizită i-am întrebat pe cei din San Marino de teren: ”temperatura care va fi în vară?” Şi chiar ei ne-au spus că la nivelul solului o să fie 35 de grade.

Am avut încreedere că vom câştiga această partidă, nu la diferenţă aşa mare, din momentul în care am vizitat terenul. Am ajuns în vestiar şi era o temperatură relativ bună, chiar puţin răcoare faţă de ce era afară şi am decis să oprim aerul şi să deschidem puţin geamurile. Când am ieşit pe teren, primul meu instinct a fost să zic cât de cald este! Mi-am dat seama, dacă o zic şi mă aud jucătorii... M-am întors şi mi-am luat sacoul. Am ieşit cu sacoul, mi-am închis nasturele, am ieşit pe teren tocmai să nu le dau impresia că îmi este cald. Era căldură infernală.

Jucătorii croaţilor, după un minut jumătate au intrat la vestiare. M-am dus direct la psiholog şi la secund şi le-am zis trebuie să ţinem jucătorii cât de mult putem. Arătaţi-le tribuna, peisajul din tribună, orice găsiţi, trebuie să îi ţinem minim 5-6-7 minute aici. Eu, fiind închis la sacou, cămaşa mea era fleaşcă. Eram ud tot. Şi le-am zis: ”dacă eu stau în sacou şi nu mi-e cald, voi, după ce aţi făcut 10 zile de pregătire, sunteţi în tricou, în şort, nu are cum să fie cald”.

Cred că de acolo noi am câştigat meciul. Pentru că lupta noastră a fost direct cu croaţii. Croaţii lupta mai întâi au avut-o cu căldura”,
a povestit Mirel Rădoi pentru Telekom Sport.

viewscnt
Articole similare
Ești client de servicii mobile sau fixe la Telekom? Activează factura electronică pentru a o primi prin email. Astfel te protejezi pe tine, pe cei dragi și pe cei care-ți aduc factura! Află mai multe