Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

EXCLUSIV | Poveste cu Aurică Ţicleanu, care a depănat amintiri despre marele meci pe care Universitatea Craiova l-a jucat, în retur, contra lusitanilor de la Benfica Lisabona: "Am reparat autocarul echipei cu levierul"

EXCLUSIV | Poveste cu Aurică Ţicleanu, care a depănat amintiri despre marele meci pe care Universitatea Craiova l-a jucat, în retur, contra lusitanilor de la Benfica Lisabona: "Am reparat autocarul echipei cu levierul"galerie foto
Comentarii

În primăvara anului 1983, mai precis în luna aprilie, Universitatea Craiova avea să atingă prima mare performanţă din istoria fotbalului românesc, la nivel de echipe de club: accederea în semifinala Cupei UEFA. O dublă în care oltenii aveau să întâlnească puternica formaţie portugheză, Benfica Lisabona.

"Leii din Bănie" aveau să rateze calificarea în finală, după un 0-0 la Lisabona şi 1-1 la Craiova. Pentru că în jurul partidei retur s-au ţesut o mulţime de poveşti care ar fi condus la eliminarea echipei oltene din cupele europene, Aurică Ţicleanu, fosta mare glorie a Craiovei Maxima, a acceptat să povesteasca în exclusivitate pentru telekomsport.ro ce s-a întâmplat atunci:

"Ca să o luăm aşa într-o oarecare ordine trebuie să spun că totul a început după meciul dintre România şi Italia, disputat pe fostul stadion 23 August. În acel meci eu nu am jucat pentru că eram suspendat, dar nea Mircea (nr. Mircea Lucescu) m-a rugat să vin alături de băieţi pentru că era un meci foarte important pentru noi. Jucam împotriva campioanei mondiale. Am venit şi în acea săptîmână am făcut antrenamente cot la cot alături de băieţi. Mi-a prins chiar foarte bine. Eram conectat la atmosfera unui meci mare, mai ales că urma să vină, la câteva zile distanţă, partida retur cu Benfica", a povestit Aurică Ţicleanu.

Pană de autocar, după Slatina. Fotbaliştii Craiovei s-au apucat să-l repare singuri!

După victoria cu 1-0 în faţa Italiei, prin golul înscris de Loţi Boloni, întreaga echipă a României a mers la fostul hotel "Bucureşti", aflat pe calea Victoriei . "După un astfel de meci vă daţi seama că a fost bucurie mare. Am rămas la restaurantul hotelului până după ora 1 noaptea. Abia după aceea noi, cei de la Craiova, ne-am îmbarcat în autocarul clubului, un IRAN, şi am plecat spre Craiova. Lângă Slatina s-a întâmplat pocinogul. Am făcut o pană. Vă daţi seama că nu mai asta ne lipsea. Până să vină cineva de specialitate să remedieze problema îmi aduc aminte că o parte dintre colegi au coborît în ideea de a încerca să meşteresca ceva, cu un levier. Una peste alta, am ajuns la Craiova pe la ora 7 dimineaţa, rupţi de oboseală. Am plecat fiecare la casele noastre, iar la cantonament ne-am văzut după-amiază. Era deja o zi pierdută", a adăugat fostul component al Craiovei Maxima. 

Au făcut pe curierii ducând biletele meci

O a doua problemă cu care s-au confruntat jucătorii Craiovei Maxima înainte de meciul cu Benfica a fost cea legată de biletele de meci. "Intersul pentru biletele de acces ]n stadion , la acel meci, era unul uriaş . Cererile veneau din toată ţară. Pentru jucători era alocat un număr de bilete. Prioritatea noastră era ca o parte dintre acestea să ajungă la profesorii de la Universitate. Dar, cum atunci nu existau curieri sau firme de curierat ca acum, luni dimineaţa am mers noi să ducem aceste bilete. Iaraşi o problemă de ordin organizatoric. Aşa că am făcut noi pe curierii", şi-a amintit Ţicleanu.

I-au schimbat postul lui Geolgău

Problemele nu aveau să se încheie aici pentru Craiova Maximă. La şedinţa tehnică făcută de antrenorul Constantin Oţet, când a fost anunţat primul 11, tehnicianul i-a spus lui Gheorghiţă Geolgău că va juca pe postul de fundaş central. Un post care trevbuia acoperit din cauza faptului că Nicolae Negrilă avea două cartonaşe galbene şi nu putea evolua în acel meci. "Când am auzit de schimbarea făcută, m-am uitat la Geolgău, el la mine şi i-am făcut semn că îl vom ajuta. acolo. În timpul meciul se ştie ce s-a întâmplat. Ile Balaci a deschis scorul dintr-o lovitură liberă, Filipovici a egalat , iar prin minutul 75 Crişan a trimis mingea în bara transversală. Cu acel meci se încheia parcursul fabulos al Universităţii Craiova în Cupa UEFA, într-un an de excepţie pentru fotbalul românesc".

Bara ghinionistă!

Mingea trimisă de Zoli Crişan în bară transversală a porţii adverse are o poveste care nu se opreşte la finalul celor 90 de minute de joc ale unui meci. Aurică Ţicleanu a explicat ce s-a întâmplat la o lună distanţâ de la partida cu retur cu Benfica. "Noi obişnuiam ca la antrenamente să facem acele bucăţi de alergare de la o poarta la alta. După un astfel de antrenament îţi tragi un pic sufletul. La un moment dat unul dintre colegi pentru a se relaxa a sărit pentru a atinge bara transversală. Chiar acea bară în care ajunsese minge trimisă din piciorul lui Zoli Crişan în partida cu Benfica. Colegului meu i s-a părut că e o problemă cu acea bară, că e cam lăsată. I-am chemat pe oamenii de la stadion, au făcut măsurătorile şi, da, bara era mai joasă cu vreo zece centimetri. Daca totul ar fi fost ok în meci,  mingea trimisă de Zoli ar fi ajuns cu siguranţă în plasa porţii. Dar aşa se scrie istoria unui meci. A unei mari echipe",  a încheiat Aurică Ţicleanu.

articol de Răzvan Ionaşcu

Afla mai multe despre: aurica ticleanucraiova maximbenficapovestemeci 

viewscnt
Articole similare