Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

EXCLUSIV | România riscă să fie exclusă din toate competiţiile sportive. Decizia care ar arunca în aer sportul din ţara noastră. Balaj: ”Ei nu acceptă ingerinţa politică”

EXCLUSIV | România riscă să fie exclusă din toate competiţiile sportive. Decizia care ar arunca în aer sportul din ţara noastră. Balaj: ”Ei nu acceptă ingerinţa politică”

Special

Comentarii

România riscă să fie exclusă din toate competiţiile sportive internaţionale, pe modelul Rusia, dacă PNL îşi duce planul la capăt şi-l pune în funcţia de preşedinte la ANAD pe Adrian Crişan. Afirmaţia îi aparţine lui Cristi Balaj, actualul preşedinte al Agenţiei Naţionale Antidoping, care a povestit cum funcţionează principiile Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA).

PNL Bistriţa Năsăud l-a validat pe Adrian Crişan pentru funcţia de preşedinte al ANAD, poziţie ocupată în prezent de fostul mare arbitru, Cristi Balaj. Însă fostul arbitru FIFA spune că România riscă excluderea din competiţiile sportive internaţionale, deoarece WADA nu acceptă implicarea politică în acitivatatea agenţiilor naţionale antidoping.

România riscă excluderea din competiţiile sportive internaţionale. Balaj: ”WADA nu acceptă ingerinţa politică”

PNL l-a propus la şefia ANAD pe Adrian Crişan, cel mai important jucător de tenis de masă pe care l-a avut România. Acesta a fost validat şi este propunerea PNL pentru funcţia deţinută acum de Cristi Balaj. Însă fostul mare arbitru internaţional spune că România riscă să se confrunte cu o problemă majoră.

Cristi Balaj ocupă din 2018 această funcţie, când a fost validat de WADA, după un scandal în care a fost implicat un laborator al Agenţiei Naţionale Antidoping. Balaj are un mandat de cinci ani şi numirea lui la preşedinţia ANAD a fost o condiţie WADA după ce un laborator din România a schimbat rezultatele probelor luate sportivilor.



Acum, PNL l-ar dori la şefia ANAD pe Adrian Crişan, însă această numire vine cu un risc imens. Cristi Balaj susţine că WADA nu acceptă implicarea politicului în activitatea şi deciziile agenţiilor naţionale antidoping. Ţările care nu se conformează, sunt excluse din competiţiile sportive internaţionale, spune Cristi Balaj.

”În primul rând, din ceea ce am înţeles, este şi un caracter deosebit (n.r. Adrian Crişan). Chiar discutam cu cineva subiectul ăsta, o persoană care m-a anunţat şi are mai multe amănunte, chiar este o persoană deosebită şi m-aş bucura, să spun, pentru orice insituţie care ajunge să aibă în funcţii de conducere persoane care, înainte de a fi şef, înainte de a fi coleg, sunt oameni. Pentru că multe instituţii publice nu au oameni care conduc aceste ministere, insituţii publice.

Îmi este greu să comenteze subiectul, pentru că - odată că este vorba despre mine şi ar putea apărea subiectivism. Doi la mână, nu sunt o persoană care aş fi credibilă în care vorbesc despre acest subiect. Pentru că sunt implicat direct. Şi dacă vin şi spun că vechiul cod WADA şi noul cod WADA, în mod special, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021. La articolul 20, 5.1, vorbeşte despre ingerinţa politică, nu accepta şi nu acceptă să existe vreo ingerinţă politică în activitatea de doping nu numai din România, ci din toată lumea.

Ei monitorizează România mai mult decât alte agenţii, pentru că noi am avut un raport de investigaţii, în urma căruia a apărut un raport apărut la nivel mondial şi fosta preşedintă obligatoriu a trebuit să părăsească insituţia. Graţie Vâjâială, care a fost 12 ani în această poziţie. De la 1 ianuarie, limitările sunt mai clare ca să nu mai existe vreun dubiu. Ea a apărut în acel raport de investigaţii, cu specificarea clară din partea WADA să fie schimbată.

Din păcate, în urma acelor raport, laboratorul a fost închis, pentru că au apărut anumite rezultate care au fost transformate din pozitiv în negativ şi laboratorul era în subordinea Agenţiei Naţionale.

Ingerinţa politică trebuia să fie foarte clară şi WADA, în acel moment, a decis: aveţi două şanse. Vă recomandăm şansa 1, ca să fie schimbată Graţiela Vâjâială într-un termen de... Termen în care lăsăm agenţia să fie conformă. Dacă nu va fi schimbată, declanşăm neconformitate. Sau o ţineţi şi declanşăm neconformitatea acum.

România a promis că va fi schimbată, motiv pentru care i s-a oferit alt post, pentru că mai avea doi ani de mandat, era în mandatul de cinci ani. Şi s-a trimis la WADA o listă cu nume. WADA a spus: ”îl vrem pe Cristi Balaj”. Probabil că discuţiile cu cei de la UEFA... a fost uşor să mă ia ca şi credibilitate. WADA a ales din lista trimisă de Guvern. Aşa am ajuns... Că lumea a zis că am fost numit de PSD. Au dreptul să spună acest lucru, atât timp cât vin cu clarificări, am explicat, raportul este martor.

S-a întâmplat în 2018 şi cu greu Graţiela Vâjâială a acceptat să plece. Pentru că ea spunea că nu este vinovată.

Mie mi s-a dat un mandat pe cinci ani de zile, au trecut doi ani. Acum, cu aceste alegeri, am văzut că a apărut această discuţie şi n-am ce să-i reproşez unui preşedinte de filială a unui partid care este la guvernare. Pentru că n-aş dori, în primul rând, să fiu implicat într-o luptă politică.

Am ajuns la subiectul acesta, că a apărut preşedintele PNL Bistriţa, primarul oraşului, pe care nu-l cunosc, nu are de unde să mă cunoască... Nu are de unde să cunoască angajamentele României la nivel mondial, nu are de unde să ştie ce înseamnă această conformitate care se pierde în momentul în care WADA stabileşte că ingerinţa politică nu s-a respectat. În momentul în care ne dispare conformitatea, avem soarta Rusiei, care Rusia este un colos. Adică sportivii noştri nu mai participă la nicio competiţie majoră, jocuri olimpice, campionat mondial, campionat european. Noi nu mai avem voia să organizăm niciun eveniment sportiv internaţional, în momentul în care am pierdut conformitatea”, a spus Balaj la Telekom Sport.

Afla mai multe despre: cristi balaj 

viewscnt
Articole similare