Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

EXCLUSIV | Ţi-l mai aminteşti pe Joe Panait? Ce face acum fostul fundaş al Stelei şi mesajul devastator pentru Becali: "A instaurat teroarea!"

EXCLUSIV | Ţi-l mai aminteşti pe Joe Panait? Ce face acum fostul fundaş al Stelei şi mesajul devastator pentru Becali: "A instaurat teroarea!"galerie foto

Special

Comentarii

În anii '90, un jucător cu alura nonconformistă făcea spectacol pe terenul din Ghencea atunci când evolua în echipa Stelei alături de Ilie Stan, Costel Gâlcă, Ilie Dumitrescu sau Marius Lăcătuş. Numele lui: Joe Panait.

Stabilt în prezent în Germania, în oraşul Recklinghausen, din landul Renania de Nord - Westafalia, fostul jucător al Stelei a acceptat să vorbească în exclusivitate pentru telekomsport.ro. A făcut-o după foarte mulţi ani de tăcere, timp în care nu a mai acordat niciun interviu presei din România.

  • 7 trofee a cucerit Aurel "Joe" Panait ca jucător al Stelei, pentru care a evoluat între 1991 şi 1996

Telekomsport.ro: Joe, nu ai mai vorbit de multă vreme în presa din ţară. Pentru început, te întreb, firesc, ce mai faci?

Joe Panait: Mulţumesc de întrebare (n.r. râzând). Sunt cât se poate de bine. Locuiesc de mai bine de 8 ani în Germania. Iniţial m-am ocupat de fotbal, dar acum am renunţat. Mă ocup de creşterea băiatului meu, Patric (foto jos, în alb), care are 17 ani şi evoluează deja deja la echipa U19 a clubului FSV Duisburg. În opinia mea este foarte talentat. Mi-aş dori să ajungă să joace şi la naţionala U19 a României. I-am şi spus fostului meu coleg Laurenţiu Roşu că merită să-l testeze. Cred că anul ăsta va fi chemat în acest sens... Eu sper să reuşească el ce nu a reuşit taică-său (n.r. râde din nou).



Totuşi, de ce nu ai mai continuat să te implici în fotbal?
Pur şi simplu aşa a fost să fie. Acum lucrez la un magazin de haine. Sunt un fel de manager al acestuia. Şi soţia mea lucrează în acelaşi domeniu. Dar, aşa cum v-am spus mai devreme, ne ocupăm de creşterea şi formarea celui mic.

Urmăreşti ce se întâmplă în fotbalul românesc, în special la FCSB?
Mă mai uit din când în când la meciurile cât de cât interesante, dar pentru că tot aţi amintit de FCSB şi de Steaua aş vrea să lămurim un lucru. Pentru mine FCSB nu reprezintă Steaua. Este doar FCSB şi atât.



De ce spui asta?
Pentru că această echipă nu are nicio legătură cu Steaua. Nu are legătură cu echipa de atunci, cu stadionul, cu nimic. Şi totul pleacă de la acest patron,  (n.r. Gigi Becali), care nu face altceva decât să taie şi să spânzure acolo. Este inadmisibil ce face acest domn la echipă. Jucătorii au ajuns să joace sub teroare. Să le fie frică tot timpul că dacă nu joacă bine vor fi daţi afară. El este cel care face şi desface echipe. Da, sunt de acord că sunt banii dumnealui. Foarte bine, dar asta nu-i dă dreptul să conducă după bunul plac. Să nu se uite că şi în Germania sunt patroni de fotbal. Dar oamenii, înainte de a lua o decizie importantă privind schimbarea unui antrenor sau renunţarea la nişte jucători, se consultă în cadrul consiliilor de administraţie.

Nu iau decizii, aşa peste noapte, cum face acest domn Becali. În vremea când eu eram jucător la Steaua, clubul era condus de domnul Oţelea. Niciodată dânsul nu s-a implicat în alcătuirea echipei. Niciodată. Acum...

Totuşi, Nicolae Dică, antrenorul celor de la FCSB reuşeşte să reziste, cu toate imixtiunile patronului...
Nu-l cunosc foarte bine pe Nicolae Dică. Dar eu sunt un tip direct şi vă spun că el, alături de jucători, nu reprezintă altceva decât nişte marionete în mâna patronului. Nimeni nu are curajul să spună ceva. Iar FCSB este doar o afacere în mâna lui Becali. Îl interesează doar banii ăia pe care-i primeşte clubul din câştigarea campionatului şi ceea ce mai pică din vânzarea vreunui jucător. Despre evoluţii bune în cupele europene, despre un plan elaborat cu ajutorul căruia echipa ar putea să ajungă în fazele superioare ale unei competiţii europene, nu se poate vorbi. Degeaba te lauzi tu, ca patron, că le dai bani jucătorilor, când instaurezi la echipa o adevărată teroare. Domnul Becali nu înţelege că pe teren nu joacă banii, ci oamenii.

FCSB spui că nu mai este Steaua, dar clubul armatei a pus bazele unei echipe cu numele Steaua, antrenată de Marius Lăcătuş. Ce viitor crezi că va avea această echipă?
Este foarte greu să faci ceva fără o susţinere financiară puternică. În România, interesul investitorilor de a băga bani în fotbal este tot mai mic. Lăcă e un antrenor foarte bun. Un mare sufletist. Eu vă spun ca unul care l-a cunoscut ca şi coleg. La un moment dat am stat împreună în aceeaşi cameră. Îi place enorm de mult fotbalul. Trăieşte pentru fotbal, la fel ca şi Gică Hagi. Se implică, Ştie ce vrea. Dar, fără o susţinere financiară puternică îi va fi greu să construiască o mare echipă.



Pentru  că ai amintit de Gică Hagi. El a reuşit să facă o academie de fotbal care merge foarte bine.
Este un lucru admirabil pe care l-a făcut Gică. Dar e prea puţin pentru fotbalul românesc. Ar fi trebuit ca peste tot să existe astfel de academii. Eu cred că Gică putea să plece de multă vreme din România, dar nu a vrut să o facă, pentru a le da o palmă unora şi a le arăta că nu există idee de nu se poate. Ba se poate. Totul este posibil atunci când vrei să faci ceva, să construieşti ceva cu adevărat. Gică ar trebui să fie ajutat şi de alţi oameni de afaceri nu să fie lăsat singur. Cred că multe lucruri greşite în fotbalul românesc pleacă şi de la ligă.

Adică?
Programele făcute pentru dezvoltarea fotbalului în România nu sunt, poate, tocmai cele potrivite. Eu nu i-am văzut pe şefii Ligii să iasă în faţă, în conferinţe de presă şi să explice clar, cu lux de amănunte, cum gândesc ei viitorul fotbalului românesc E mult de lucru la toate aceste capitole.

Vorbind de valoarea campionatului nostru te gândeai că Dinamo este o echipă care a ajuns să fie în coada clasamentului?
Doamne, niciodată nu mă gândeam că o echipă ca Dinamo va ajunge aşa. Când noi jucam contra lor era un adevărat derby. Astăzi nu se mai poate vorbi de un derby. Ne minţim frumos când spunem că Dinamo-FCSB este un derby. Dinamo este unde este iar FCSB se află în fruntea clasamentului şi, plus de asta, aşa cum spuneam, FCSB nu reprezintă Steaua.

Ce jucător român crezi că ar putea fi transferat acum în Bundesliga?
Sincer? Nici unul. Niciun jucător român nu ar avea loc aici. Jucătorii din campionatul intern pot juca cel mult în Bulgaria sau zona Arabiei. Şi, accidental, într-un campionat ceva mai răsărit.

Ce părere ai despre grupa României? Ce şanse avem?
Mă bucură că echipa României sub conducerea lui Cosmin Contra a demonstrat că poate avea un parcurs bun. Va fi greu pentru noi, dar nu imposibil. Cred că putem învinge Norvegia şi Suedia, dar nu şi Spania. Cât despre Malta sau Feroe, îmi aduc aminte că în perioada în care eu jucam fotbal, când întâlneam echipa din Feroe, nici nu se punea problema să nu-i învingem la 7-8 goluri diferenţă. Acum, polii s-au inversat. Şi asta datorită investiiţor masive pe care ţările mici le-au făcut în sport şi, implicit, în fotbal. Noi am rămas la nivelul anilor '90. Din păcate.

Are încredere în generaţia U21!
Există însă şi lucuri pozitive observate de Joe Panait în fotbalul românesc. Fostul fundaş al Stelei a avut numai cuvinte de laudă pentru puştii de la naţionala U21, care în vara lui 2019 vor juca la Campionatul European de tineret. Acesta e convins că mai mulţi jucători aflaţi acum sub comanda lui Rădoi vor putea face cu succes saltul spre prima reprezentativă, unde să se impună relativ rapid ca titlulari.

 Galerie foto

Afla mai multe despre: joe panaittelekom sportinterviujoe panait steauaaurel panait 

viewscnt
Articole similare