Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

EXCLUSIV Un fost jucător al FCSB şi-a schimbat complet viaţa. Acum lucrează la birou: "M-am săturat să stau după salariu 6 luni, 4 luni, 5 luni"

EXCLUSIV Un fost jucător al FCSB şi-a schimbat complet viaţa. Acum lucrează la birou: "M-am săturat să stau după salariu 6 luni, 4 luni, 5 luni"

FCSB

Comentarii

Glorie, notorietate, bani, mulţi admiratori, satisfactii - Cu toate acestea se identifică sportivii de-a lungul unei cariere. Aleargă cu ambitie după succes, după renume, dar finalul unei vieţi strălucitoate poate să vina uneori repede şi abrupt. Şi atunci unde merg când luminile scenei se sting, iar aplauzele se opresc?

Cu peste 100 de meciuri bifate in Liga 1, pentru FC Naţional, FCSB, Bistriţa sau U Cluj, Ducu Ninu şi-a încheiat cariera la 31 de ani. O vârsta la care mulţi jucatori încă fac faţă cu succes unor campionate puternice.

”Ultimii 3 ani şi jumătate, pe care i-am jucat afară m-au făcut să înţeleg că noi suntem nişte sclavi în România, ca sportivi.  Din prisma alimentaţiei, din prisma educaţiei pe care o primim în contextul echipei, din prisma asigurărilor medicale.  Pentru că orice jucător care se accidentează în România şi nu are asigurare făcută de el, ajunge să lase de fotbal.  M-am săturat să stau după salariu 6 luni, 4 luni, 5 luni.  După o vârsta te gândeşti pe mai departe şi e păcat să ajungi să fim reactivi. Adică ajungem la vârsta de 35 de ani sau 40 de ani, nu ştim ce să facem, dăm din colţ în colţ, în loc să te gândeşti înainte. Ce pot să fac când o să ajung la vârsta respectivă, am din ce să trăiesc? Am nevoie de bani, am nevoie de asta. De unde îi fac? ” mărturiseşte Emil Ducu Ninu.

După 4 ani petrecuti în Bulgaria, Cipru sau Israel, fostul fundaş produs de Şcoala de Fotbal Gică Popescu a fost nevoit să revină în Romania pentru viitorul copilului sau, Mathias.

”Ofertă am primit să conduc şi o echipă din Israel, din punct de vedere al managerului, dar nu am rămas pentru copil. El este născut în Bulgaria, crescut în Cipru şi în Israel. La vârsta de 4 ani şi două luni el nu vorbeşte nici acum română şi decizia a fost dacă îmi sacrific familia pentru cariera mea sau merg mai departe spre alt domeniu” spune Ninu.

Emil Ducu Ninu şi reconversia profesională, departe de fotbal: ”Ţin cursuri de educaţie financiară, cursuri de tranzacţionare şi investiţii”

A fost momentul în care şi-a decis viitorul care să îi asigure venituri pentru familia sa. Şi a ales o reconversie profesională departe de fotbal - domeniul financiar.

”Eu m-am gândit şi am ştiut ce să fac. Pentru că altfel eram un jucător care ajunge la vârsta de 30 de ani, ajunge să se umilească pe la Liga a 3-a, Liga a 2-a, pentru un salariu de 2000 de lei şi niciodată nu m-am complăcut în situaţia asta.  Şi am preferat să o iau de la zero. Nu o spun cu răutate, dar mulţi dintre noi din fotbal, din sport, nu ştim ce înseamnă educaţie financiară.  Mulţi dobândim bani în fotbal şi nu ştim ce să facem cu ei. Eu aveam idee ce înseamnă tranzacţionatul, ce înseamnă investiţia la bursă, ce înseamnă investiţia într-o piaţă financiară, doar că nu ştiam exact toate dedesubturile. Prin simplul fapt că făceam asta înainte să mă las de fotbal, m-am dus cu ideea: <<Bun, poate pot să trăiesc şi din asta>>.  Şi aşa am ajuns să lucrez la Profit Point. Aşa se numeşte. Tot ce înseamnă predare, pentru că ţin cursuri de educaţie finaciară, cursuri de tranzacţionare şi investiţii. Atât practică, cât şi teoretică” mai spune fostul fundaş de la FCSB.

Suntem amatori în fotbalul românesc. În ultmii doi ani în care am jucat în Israel, am jucat şi în Liga a 2-a.  În Liga a 2-a, înainte să te înscrii în campionat, faci cererea şi licenţele respective pentru ce înseamnă teren şi restul, trebuie să depui o garanţie. Ţineţi minte că Hagi a încercat odată, s-a lovit de refuzuri. Am întâlnit o situaţia care am păţit-o şi cu U Cluj, cu acel faliment. Patronul a fost arestat, cei care conduceau ancheta m-au chemat la tribunal pentru că fiind căpitanul echipei să îmi explice care este situaţia şi mi-au spus în felul următor <<Ştim lucrurile care s-au întâmplat în echipă, ştim că echipă nu mai are bani să mai plătească contractele respective, statul îşi asumă că voi veţi fi plătiţi>>. Garanţia pe care el a depus-o, garanţia este deja oprită şi tu vei încasa banii de la stat. În România dacă se încearcă asta, toată lumea spune că nu ştim bugetul. Fă-ţi un buget fix sau se poate face cum este în America, în care ăsta este maximum în care poţi să te duci cu jucătorii şi restul de 3-4 poţi să le dai salarii mai mari, dar ţi le asumi” explică Ninu.

Nu vrea să devină antrenor: ”Eu o să fiu genul Sorin Cârţu. De la el am luat prima bătaie” :)

Dupa ani în care şi-a impartit viaţa între antrenamente, cantonamente şi meciuri, azi fotbalul a rămas doar un hobby. Joaca săptămânal pe sintetic împreuna cu prietenii, dar şi in Liga a 4-a, în Călăraşi. ”Te-ai gândit să mergi şi tu pe drumul ăsta al antrenoratului? Nu că eu o să fiu genul lui Sorin Cârţu. Mi-a fost model, prima bătaie care am luat-o de la el a fost. Sunt genul de om care mă implic total în ceea ce fac şi cred că aş ajunge ca domnul Sorin Cârţu, care până la urmă cedezi.  Nu neapărat cu jucătorii, pentru că sincer era genul de om care te antrenai, făceai antrenamente şi te prezentai cum trebuie la antrenamente, aveai nevoie de disciplină la el, aveai rezultate. Cred că a fost printre singurii antrenori la vârsta respectivă care promova juniorii, nu ţinea cont”

”(n.r. - Ţi-ar plăcea să îi educi şi pe fotbaliştii din România?) Am avut un proiect în desfăşurare cu AFAN. Problema apare în felul următor. Cursurile noastre durează 5 zile lucrătoare consecutive, cursurile sunt gratuite, nu au niciun cost, doar că, prin prisma mea, ştiind cum sunt eu privit ca jucător de fotbal, 5 zile nu şi dacă m-ar ţine conectat 5 zile. Şi am încercat şi încă încerc să văd cum pot să îl fac într-o oră să fac o prezentare. Nu costă pe nimeni nimic, depinde foarte mult de disponibilitatea echipelor, să mă lase să fac acest lucru. Am un coleg cu care am jucat în Israel şi sunt interesaţi. Doar că toţi îmi zic în ce să investesc. Răspunsul meu este investeşte în tine. Educă-te, vezi ce înseamnă domeniu, ca după să ştii ce să faci cu acea investiţie. Toată lumea vrea să ducă spre imobiliare, mai ales că o să vină o criză financiară. Ştim cu toţii că vine, dar nu luăm nicio decizie. Structurat, pe scurt. Să ai un plan, scop şi disciplină şi atunci oricine poate să facă asta” a mai declarat Emil Ducu Ninu, în materialul exclusiv realizat de colega noastră Corina Marinaş.

Afla mai multe despre: ducu ninufcsbgigi becali 

viewscnt
Articole similare