Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

FCSB, participantă într-un alt campionat în Europa! Alte cluburi puternice sunt pe listă. Plan de milioane de euro pentru Gigi Becali

FCSB, participantă într-un alt campionat în Europa! Alte cluburi puternice sunt pe listă. Plan de milioane de euro pentru Gigi Becali

FCSB

Comentarii

Presa din Grecia a publicat, recent, informaţii dintr-un document din 2016, privind posibila înfiinţare a Ligii Balcanice. Competiţia ar urma să reunească cluburi din opt ţări, printre care şi România, şi nu ar urma să fie organizată de UEFA. În urmă cu cinci ani, FCSB, Astra şi Dinamo se aflau pe lista posibilelor participante.

Discuţia înfiinţării unei Ligi Balcanice, reluată. FCSB, Astra şi Dinamo erau pe listă

Înfiinţarea Ligii Balcanice nu e nouă. Primele informaţii în acest sens au apărut în urmă cu aproape două decenii. Conform publicaţiei elene Sdna.gr, competiţia ar genera venituri suplimetare pentru echipele participante pe o piaţă de 60 de milioane de oameni, din drepturile TV.  

De altfel, competiţii regionale au mai avut loc de-a lungul timpului în fotbal, iar UEFA a avut poziţii diferite în privinţa lor. 

-Liga Atlantică a avut loc între 2000-2002 cu echipe din Portugalia, Scoţia, Belgia, Ţările de Jos şi din ţările scandinave. UEFA s-a împotrivit la acel moment, dar discuţiile au fost reluate recent. 

-Royal League s-a jucat între 2005-2007 şi a reunit cluburi din Danemarca, Suedia şi Norvegia, iar UEFA a fost de acord cu această competiţie. 

-În baschet există Liga Adriatică şi Euroleague, competiţii organizate de companii private. 

În ceea ce priveşte Liga Balcanică, reprezentanţi ai unor cluburi din România, Serbia, Grecia, Turcia şi Bulgaria s-au reunit în 2011, la Sofia, pentru a discuta posibilitatea înfiinţării competiţiei, în vederea creşterii veniturilor pentru echipe. De altfel, în 2016, UEFA ar fi privit cu alţi ochi înfiinţarea Ligii Balcanice, conform unui articol din publicaţia Times. 

Conform documentului obţinut de publicaţia din Grecia, FCSB, Dinamo Bucureşti şi Astra erau pe lista posibilelor participante, în 2016, alături de cluburi din: Bulgaria (ŢSKA Sofia, Levski Sofia), Serbia (Partizan, Steaua Roşie), Macedonia de Nord (Vardar Skopje, Partizani), Croaţia (Dinamo Zagreb, Hajduk Split), Slovenia (Maribor), Cipru (Apoel, Omonia), Grecia (Olympiakos, Panathinaikos, AEK, PAOK). Echipele din Turcia au lipsit din acest plan, întrucât veniturile nu ar fi fost atractive pentru cluburile din Super Lig. 

Liga Balcanică ar fi urmat să reunească echipele eliminate prematur din competiţiile europene organizate de UEFA. 

În privinţa echipelor din România, probabil FCSB, CFR Cluj şi Universitatea Craiova ar putea fi echipele invitate să participe, în cazul în care Liga Balcanică va lua fiinţă, după schimbarea puterii în Liga 1 faţă de acum cinci ani.  

De ce opinia UEFA s-a schimbat în ultima perioadă

Reticentă în trecut la apariţia unor competiţii noi, UEFA şi-ar fi schimbat atitudinea, din cauza problemelor financiare cauzate de pandemie. "Criza financiară a afectat fotbalul european, cu excepţia cluburilor de top, care evoluează în competiţiile europene", mai notează Sdna.gr, publicaţie care a dezvăluit informaţii din documentul obţinut. 

În cazul apariţiei Ligii Balcanice, organizatorul va fi nevoit să se ocupe şi de alte aspecte importante, precum infrastructura competiţiei. VAR e luat în calcul, dar tehnologia nu e implementată în toate ţările care ar urma să participe. În Liga 1, FCSB, CFR Cluj şi Universitatea Craiova, precum şi celelalte cluburi, se vor bucura de arbitraj video de la începutul lui 2022. 

Pentru sezonul 2021-2022, România va trimite campioana din Liga 1 în preliminariile Champions League şi alte trei echipe în nou-înfiinţata Conference League, unde premiile sunt mult mai mici faţă de Liga Campionilor şi Europa League. În Liga Europa, doar campioana ar mai putea ajunge, dacă e eliminată din preliminariile Champions League. Astfel, titlul în Liga 1 a devenit vital pentru FCSB, CFR Cluj şi Universitatea Craiova.

Afla mai multe despre: fcsbfcsb alta ligafcsb liga balcanicagigi becali fcsbliga balcanicagigi becali 

viewscnt
Articole similare