Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

FCSB şi-a distrus coeficientul în Europa şi a ajuns o echipă modestă. Dezastru total pentru echipa lui Gigi Becali

FCSB şi-a distrus coeficientul în Europa şi a ajuns o echipă modestă. Dezastru total pentru echipa lui Gigi Becaligalerie foto

FCSB

Comentarii

FCSB şi-a distrus coeficientul în Europa după ce a ratat pentru al patrulea an la rând prezenţa în grupele cupelor europene. Din 2023, misiunea echipei lui Gigi Becali va fi mult mai dificilă.

În ultimii 15 ani, FCSB a reuşit să-şi construiască un coeficient european impresionant şi a stat constant în primele 50 de echipe din Europa. Coeficientul bun a ajutat-o ani la rând să evite adversari mult mai dificili şi să obţină astfel calificări în grupele cupelor europene.

Ultimii patru ani au fost însă dezastruoşi pentru echipa lui Gigi Becali. În acest sezon, FCSB a fost învinsă de Sahtior Karagandi, în preliminariile Conference League şi a ratat astfel prezenţa în grupele competiţiei. Odată cu ea a ratat şi şansa de a-şi îmbunătăţi coeficientul european.

FCSB şi-a distrus coeficientul. Dezastru total pentru Gigi Becali

Prin eliminarea din Conference League, FCSB a ratat orice şansă de a-şi menţine un coeficient bun. Pentru 2023, coeficientul european va fi de doar 8,500, faţă de 17,500, cât este acum. Acest lucru înseamnă că şansele ca FCSB să prindă din nou grupele cupelor europene sunt mult mai mici.

FCSB pierde în 2023 coeficientul din sezonul 2017-2018, când a adunat 9.00 puncte. În următoarele patru sezone, adică cele în care a ratat calificarea în grupele cupelor europene, echipa lui Gigi Becali a reuşit 2.50 puncte, 2.50, 2.00, respectiv 1.50 - în acest sezon.

FCSB va coborî de pe locul 79 în clasamentul cluburilor din Europa până pe poziţia 109, la egalitate de puncte cu echipe precum Dundalk, Suduva Marijampole şi Spartak Trnava. Cu menţiunea că Trnava încă este în Conference League şi îşi poate îmbunătăţi astfel coeficientul.

Un coeficient scăzut înseamnă că FCSB îşi pierde statutul de cap de serie în fazele avansate din cupele europene. Ca o comparaţei, cu un coeficient de 8.500 şi în cazul în care ar fi luat titlul, FCSB ar fi fost cap de serie doar în turul 1 al preliminariilor Champions League. În turul 2 n-ar mai fi fost cap de serie şi ar fi putut întâlni adversari precum Dinamo Zagreb, Olympiacos Pireu sau Young Boys.

Continuând comparaţia, în Conference League ar fi fost cap de serie şi în turul 3, dar la limită. În play-off-ul Conferecen League şi-ar fi pierdut acest statut şi ar fi putut întâlni adversare precum AS Roma, Tottenham, FC Basel, Anderlecht sau Feyenoord.

CFR Cluj, ascensiune impresionantă în clasamentul coeficienţilor

Avem însă şi un caz fericit în fotbalul românesc. În ultimii ani, CFR Cluj a fost singura echipă din România care a contat în Europa. Acest lucru se vede şi în clasamentul coeficienţilor. În clasamentul pe 2022, campioana României se află pe locul 66, cu un coeficient de 19.000.

Însă şi-l poate îmbunătăţi, deoarece este în continuare în preliminariile Champions League şi este sigură de un loc în grupele Conference League.

Pentru 2023, CFR Cluj va urca până pe poziţia 53 în clasamentul cluburilor cu cei mai buni coeficienţi din Europa. Poziţia va putea fi însă îmbunătăţită în funcţie de rezultatele din acest sezon.

Afla mai multe despre: fcsb 

viewscnt
Articole similare