Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

"Fenomenul Islanda" - metamorfoza de la pescari, la vikingi. Tricolorii conduc la capitolul "meciuri directe", însă nordicii au o cotă de piaţă superioară

"Fenomenul Islanda" - metamorfoza de la pescari, la vikingi. Tricolorii conduc la capitolul "meciuri directe", însă nordicii au o cotă de piaţă superioarăgalerie foto

Fotbal

Comentarii

Naţionala de fotbal a României va întâlni Islanda, în deplasare, pe 26 martie 2020, în semifinala barajului pentru calificarea la Campionatul European din 2020. Un adversar extrem de dificil pentru "tricolori", care vor da piept cu o naţiune a cărei metamorfoză în ultimii 10 ani a fost una uluitoare. Au trecut de la statutul de "pescari", la "Generaţia de Aur" a fotbalului islandez.

Naţionala de fotbal a Islandei a luat fiinţă relativ târziu, în comparaţie cu celelalte reprezentative de pe continent. Primul meci oficial pentru insulari datează din 17 iulie 1946, o înfrângere în faţa Danemarcei, scor 0-3. Din acel moment, au trecut 66 de ani de figuraţie în competiţiile europene, cu rezultate slabe spre foarte slabe. Fotbalul nu a era atât de popular în Islanda, iar acest lucru au atras rezultatele în consecinţă. Islandezii erau mai cunoscuţi pentru performanţele lor din hochei şi handbal

Totul s-a schimbat în momentul în care un jucător islandez a reuşit să facă pasul spre fotbalul mare. Este vorba de atacantul Eidur Gudjonssen, cel care a trecut pe la PSV, Chelsea, Barcelona, Monaco sau Tottenham Hotspur şi a trezit conştiinţa conaţionalilor săi, demonstrând că orice se poate, dacă îţi doreşti cu adevărat.

Chiar dacă nu şi-a dus naţionala la vreun turneul final, Gudjohnsen a marcat 26 de goluri în 88 de selecţii şi a devenit un idol în ţinutul vikingilor. A evoluat pentru micuţa ţară timp de 20 de ani, de la 18 ani până la 38 de ani. Atitudinea sa i-a motivat pe cei mai tineri, aceştia crescând în umbra sa. Aşa s-a născut "Generaţia de Aur" a fotbalului islandez. Tot mai mulţi scouteri au scanat Islanda de la un capăt la celălalt pentru a căuta un nou atacant de calibrul lui Eidur Gudjohnsen. Aşa au prins curaj şi au profitat de oportunităţi tot mai mulţi fotbalişti din regiune. Plecaţi de tineri în fotbalul european, islandezii au asimilat rapid cultura fotbalului de performanţă.

Atunci s-au convins şi guvernanţii islandezi că trebuie să se investească masiv în sport, mai ales în infrastructură. Zeci de terenuri de fotbal au fost construite la începutul anilor 2000, iar roadele au fost culese 10 ani mai târziu. Şi ce roade!

Aproape de calificarea la Campionatul Mondial din 2014

 

Maturizarea completă s-a produs în timpul campaniei de calificare pentru Campionatul Mondial din 2014. Islanda a prins barajul (locul 2), într-o grupă cu Elveţia (0-2, 4-4), Slovenia (2-4, 2-1), Norvegia (2-0, 1-1), Albania (2-1, 2-1 şi Cipru (2-0, 0-1). Ghinionul lor s-a numit Croaţia. După 0-0 în Islanda, Croaţia s-a impus cu 2-0 în retur, după două goluri marcate de Mario Mandzukic şi Darijo Srna. În acel an, România pierdea barajul împotriva Greciei: 1-3 la Atena şi 1-1 la Bucureşti.

 

Primul şoc - calificarea la EURO 2016, al doilea - eliminarea Angliei

 

Doi ani mai târziu, Islanda confirmă creşterea valorică şi se califică la Campionatul European din 2016, în premieră, după ce termină din nou pe locul 2, după Cehia (2-1, 1-2), dar peste Turcia (3-0, 0-1), Olanda (2-0, 1-0), Kazahstan (0-0, 3-0) şi Letonia (2-2, 3-0). 

La EURO 2016, Islanda a reuşit o performanţă fantastică. A ieşit dintr-o grupă cu Ungaria (1-1), Portugalia (1-1) şi Austria (2-1), pe locul secund. În optimi, Islanda elimina Anglia, în cel mai important meci din istoria sportului islandez, scor 2-1, şi reuşeau să uimească o lume întreagă.

Salutul pe care jucătorii şi suporterii islandezi îl făceau la finalul fiecărui meci a devenit marcă înregistrată şi a fost preluat pe toate marile arene ale lumii. Supranumiţi "vikingii", islandezii au câştigat admiraţia şi respectul a milioane de oameni de pe întregul mapamond. În sferturile de finală, Islanda era bătută de Franţa, cu 2-5.

 

Islanda mergea pentru prima dată la Campionatul Mondial de fotbal

 

În campania de calificare pentru Cupa Mondială din 2018, Islanda s-a comportat admirabil, câştigând o grupă din care mai făceau parte Croaţia (1-0, 0-2), Ucraina (2-0, 1-1), Turcia (2-0, 3-0), Finlanda (3-2, 0-1) şi Kosovo (2-0, 2-1). Insularii se calificau pentru prima dată la Campionatul Mondial!

În grupa de mondiale, Islanda a făcut egal cu Argentina lui Lionel Messi, scor 1-1, a pierdut cu Nigeria, scor 0-2 şi a cedat în faţa Croaţiei, 1-2, cu gol primit în minutul 90 (Ivan Perisic).

Pentru calificarea la EURO 2020, Islanda a terminat grupa pe locul 3, după Franţa (0-1, 0-4) şi Turcia (2-1, 0-0), dar înaintea Albaniei (1-0, 2-4), Andorra (2-0, 2-0) şi Moldova (3-0, 2-1). În UEFA Nations League, Islanda a fost repartizată în prima urnă valorică, alături de Elveţia şi Belgia, însă nu a făcut faţă, terminând pe ultimul loc.

 

Islandezii sunt cotaţi mai bine decât românii

Iată cei mai valoroşi jucători ai naţionalei Islandei, antrenată de suedezul Erik Hamren (62 de ani): 

  • Gylfi Sigurdson - 35 milioane de euro - Everton
  • Alfred Finnbogason - 15 milioane de euro - Augsburg
  • Arnor Sigurdsson - 7 milioane de euro - TSKA Moscova
  • Hordur Magnusson - 5 milioane de euro - TSKA Moscova
  • Sverrir Ingi Ingason - 4 milioane de euro - PAOK Salonic

*La ultima acţiune, lotul Islandei era cotat la 83,63 milioane de euro, faţă de 81,9 milioane de euro la cât este cotat lotul României.

 

Lotul insularilor este format din jucători cu experienţă

Islandezii se bazează pe un nucleu de jucători cu experienţă. În lotul pentru partida cu Moldova, din 19 noiembrie, insularii au avut 13 jucători cu cel puţin 20 de selecţii sub tricolor, în contextul în care s-a renunţat la alţi cinci jucători cu peste 50 de selecţii, din octombrie până în noiembrie. Mulţi dintre ei artizani ai frumoaselor calificări la turneele finale.

Cel mai selecţionat jucător din istoria Islandei este Runar Kristinsson - 104 prezenţe/3 goluri (1987-2004) - care a evoluat pentru KR Reykjavik, Orygryte, Lillestrom şi Lokeren

Cele mai multe goluri marcate le au Kolbeinn Sightorsson (încă în activitate, la Augsburg) şi legendarul Eidur Gudjohnsen, câte 26.

 

Îi conducem la meciuri directe. Hagi, Popescu şi Petrescu printre marcatori

România şi Islanda s-au întâlnit de două ori în istoria fotbalului mondial, ambele revenind tricolorilor.  Meciurile au avut loc în preliminariile Campionatului Mondial din 1998. Pe stadionul "Ghencea" din Bucureşti, România s-a impus cu 4-0, goluri Gheorghe Hagi - dublă, Dan Petrescu şi Costel Gâlcă. Acelaşi scor se înregistra şi la Reykjavik, cu marcatori Gudni Bergsson - autogol, Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu şi Dan Petrescu.

 

Doi jucători români au evoluat luat contact cu fotbalul din Islanda

Primul a fost Constantin Stănici, în anul 2000. Fostul jucător al celor de la Sportul Studenţesc a jucat un an în prima ligă islandeză, la Valur.

Cel de-al doilea jucător este fostul jucător al celor de la FCSB, Cristian Puşcaş (25 de ani), care a evoluat şi el un sezon pentru Fjardabyggdar, în liga a doua din Islanda. În acest moment, Puşcaş evoluează la formaţia de ligă secundă din România, UTA Arad. 

Afla mai multe despre: fotbal 

viewscnt
Articole similare