Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

FIFA rămâne tare pe poziţii: terţii n-au ce căuta în fotbal

FIFA rămâne tare pe poziţii: terţii n-au ce căuta în fotbal

Fotbal

Comentarii

Curtea de apel de la Bruxelles a dat dreptate FIFA în legătură cu deţinerea drepturilor asupra jucătorilor de către terţi, informează France Football.

Într-un comunicat publicat vineri, FIFA a salutat decizia Curţii de apel de la Bruxelles care a respins un recurs formulat de Doyen Sports Investments şi de clubul belgian FC Seraing. Aceştia doreau să fie constatată ilegalitatea regulilor FIFA în ce priveşte deţinerea drepturilor asupra jucătorilor de către terţi (TPO) şi third party investment (TPI), reguli enunţate în articolele 18 bis şi 18 ter ale regulamentului privind statutul şi transferul jucătorilor.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) s-a pronunţat în acelaşi sens pe 9 martie 2017, la fel cum a făcut şi Tribunal federal elveţian pe 20 februarie 2018.

"Aceste reguli ale FIFA sunt indispensabile pentru a apăra independenţa cluburilor şi a jucătorilor şi pentru a garanta integritatea meciurilor şi a competiţiilor", a reacţionat Emiliano Garcia, directorul juridic al instanţei internaţionale.

Exemple de terţi în fotbal

Pe scurt, un agent de jucători, o agenţie, o companie sportivă sau un investitor privat nu poate deţine drepturile federative ale unui jucător de fotbal. 

Drept exemplu, transferul jucătorilor Carlos Tevez şi Javier Mascherano, în 2006, la West Ham. Aceştia au plecat liberi de contract de la Corinthians, însă aparţineau unui grup de companii private de investiţii, iar banii au fost direcţionaţi către către acele firme, prin alte mijloace.

De asemenea, agentul portughez Jorge Mendes a solicitat 4 milioane de lire sterline din transferul lui Anderson de la Porto la Manchester United, pe motiv că acesta l-ar fi cumpărat cu 3.5 milioane de euro, din banii săi, de la Gremio, şi l-a oferit celor de la Porto. 

În România, cel mai cunoscut caz este cel al lui Cristi Manea, cel care ştia că va ajunge la Chelsea, însă a fost vândut de Viitorul Constanţa unei firme de impresariat deţinută de celebrul agent israelian Pini Zahavi.

 

Afla mai multe despre: fotbal 

viewscnt
Articole similare