Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Fostul mare antrenor al celor de la PSG şi Liverpool, Gerard Houllier, a murit la vârsta de 73 de ani

Fostul mare antrenor al celor de la PSG şi Liverpool, Gerard Houllier, a murit la vârsta de 73 de ani

Fotbal

Comentarii

Fost antrenor al naţionalei Franţei şi manager la Liverpool, Olympique Lyon sau PSG, Gérard Houllier a murit aseară la vârsta de 73 de ani

Fotbalul francez este în doliu după moartea lui Gerard Houllier. În vârstă de 73 de ani, acesta a murit în timpul nopţii de duminică spre luni. Houllier a antrenat, printre altele, echipa naţională a Franţei, Liverpool, PSG şi Olympique Lyon.

Houllier şi-a început aventura în fotbal în Parc-de-Calais la Hucqueilers. A petrecut un an la studii în Liverpool, acolo unde a jucat pentru echipa locală Alsop. S-a întors în Franţa unde a evoluat pentru Hucqueilers şi Touquet.

Nu a devenit niciodată un jucător profesionist de fotbal. În 1973, la vârsta de 26 de ani, a părăsit jobul de profesor pe care îl avea pentru a deveni jucător-antrenor la Touquet AC, unde a devenit preşedinte de onoare din 2012. Cinci ani mai târziu, a preluat formaţia Nouex-les-Mines cu care a promovat din divizia D2 în D1 în 1981. Performanţa l-a adus în vizorul celor de la RC Lens, unde a şi ajuns mai târziu.

A urmat apoi o aventură la PSG în 1985. PSG a câştigat cu Houllier primul titlu de campioană a Franţei. În 1993 a devenit manager al Federaţiei Franceze de fotbal unde a fost antrenor secund pentru Michel Platini. În 1992, după eşecul lui Platini ca manager, Houllier a preluat naţionala Franţei care a suferit una dintre cele mai mari dezamăgiri din istorie după ce a pierdut cu Israel şi Bulgaria, astfel ratând calificarea pentru Campionatul Mondial din 1994. Între 1994 şi 1996 a devenit manager al naţionalei U18 a Franţei, iar între 1996 şi 1998, manager al naţionalei U20 a Franţei.

A urmat o perioadă de glorie la Liverpool culminată cu anul 2001 când a câştigat FA Cup, cupa Ligii, cupa UEFA, Supercupa Europei şi Charity Shield cu formaţia din Anglia. Din 2005 a antrenat-o pe Olympique Lyon, club pe care l-a părăsit doi ani mai târziu din motive personale după ce câştigase cu formaţia din Lyon două titluri de campioană. Câţiva ani mai târziu, Houllier se întoarce în Premier League unde o preia pe Aston Villa, însă nu rămâne nici acolo prea mult.

În 2012 renunţă definitiv la antrenorat şi devine director sportiv pentru New York Red Bulls. În 2016 a revenit la Lyon unde a fost angajat în relaţii cu publicul. Houllier a fost desemnat Knight of the Legion of Honor pentru serviciile aduse fotbalului francez în 2002 şi a trăit aproape toată viaţa pentru sport.

Articol postat de ANDREI BADEA

Afla mai multe despre: psggerard houllier 

viewscnt
Articole similare