Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Franţa - Croaţia 4-2, în finala CM 2018. Istoric! Francezii câştigă pentru a doua oară Mondialul, croaţii părăsesc turneul cu fruntea sus

Franţa - Croaţia 4-2, în finala CM 2018. Istoric! Francezii câştigă pentru a doua oară Mondialul, croaţii părăsesc turneul cu fruntea susgalerie foto

Cupa Mondială

Comentarii

Franţa a învins Croaţia cu 4-2 în finala Campionatului Mondial 2018, cucerind pentru a doua oară în istorie trofeul, după ediţia din 1998, când s-a impus cu 3-0 în faţa Braziliei. Deşi învinsă, Croaţia părăseşte competiţia cu fruntea sus, stabilind cea mai bună performanţă din istoria sa la un turneu final mondial.

Franţa a deschis scorul încă din minutul 18 graţie autogolului înscris de Mandzukic, după o centrare a lui Griezmann. Zece minute mai târziu, croaţii au reuşit egalarea prin Perisic. În minutul 38, Griezmann a marcat pentru francezi dintr-un penalty venit cu ajutorul VAR.

Asemenea meciului cu Argentina, din faza optimilor de finală, francezii s-au dezlănţuit după pauză, când au marcat de alte două ori prin Pogba şi Mbappe. Golul lui Mandzukic din minutul 69 nu a mai contat decât pentru statistici. 

CM 2018 Franţa - Croaţia 4-2 (Mandzukic aut. 18, Griezmann pen. 38, Pogba 59, Mbappe 66  / Perisic 28, Mandzukic 69)

  • Franţa (4-2-3-1):Lloris; Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez; Pogba, Kante; Mbappe, Griezmann, Matuidi; Giroud
  • Croaţia (4-3-2-1): Subasic; Vrsajlko, Lovren, Vida, Strinic; Modric, Brozovic, Rakitic; Perisic, Mandzukic, Rebic

Min. 90+5 - Final de meci

Min. 86 - Croaţii menţin posesia, dar nu mai au luciditate. Franţa va câştiga pentru a doua oară în istorie Campionatul Mondial

Min. 78 - Ocazie mare pentru Rakitic. Şutul său e deviat şi se duce în corner

Min. 69 - GOOOOOOL CROAŢIA! Lloris se relaxează şi comite o gafă incredibilă! Portarul francez vrea să-l dribleze pe Mandzukic, însă croatul îi fură mingea şi marchează

Min. 65 - GOOOOOOL FRANŢA! Mbappe marchează un gol superb de la mare distanţă! 

Min. 59 - GOOOOOOL FRANŢA! Pogba înscrie din a doua încercare şi apropie Franţa de trofeu

Min. 49 - Croaţii încep tare partea secundă şi au deja două şanse bune de gol

Min. 46 - A început repriza secundă

Min. 45+2 - Finalul primei reprize

Min. 38 - GOOOOOOL FRANŢA! Griezmann transformă cu siguranţă lovitura de la 11 metri

Min. 36 - Penalty pentru Franţa după un henţ în careu comis de Perisic. Pitana a avut nevoie de intervenţia VAR pentru a lua decizia

Min. 28 - GOOOOOOL CROAŢIA! Persic şutează superb din interiorul careului mare şi egalează pentru croaţi!

Min. 18 - GOOOOOOL FRANŢA! Les Bleus deschid scorul dintr-o fază fixă. Mandzukic îşi înscrie în proprie poartă!

Min. 11 - Naţionala lui Dalic continuă să aibă posesia. Totuşi, nu s-a tras niciun şut spre poartă până acum

Min. 5 - Croaţii încep curajos această finală, dar Franţa se apără bine

Min. 1 - A început meciul


Franţa poate cuceri trofeul pentru a doua oară în istorie, după ediţia din 1998. În schimb, Croaţia se află în faţa unei premiere absolute. Două incertitudini au cei doi selecţioneri înaintea meciului direct: Deschamps nu ştie dacă va conta pe Matuidi, în timp ce Dalic trebuie să-l recupereze până la ora jocului pe Ivan Perisic. 


UPDATE: Vestiarul "cocoşilor" este pregătit. Cei care se ocupă de pagina de Facebook a naţionalei franceze tocmai a publicat câteva imagini din locul în care se vor schimba posibilii viitori campioni mondiali.

Duel Modric - Mbappe

Dacă echipa sa va câştiga trofeul, atunci Luka Modric devine favorit la câştigarea Balonului de Aur. Croatul a făcut un turneu fabulos, conducându-şi naţionala spre o performanţă istorică. Până la acest Mondial, Croaţia se lăuda cu un loc 3 obţinut la ediţia din 1998, după o victorie obţinută în finala mică împotriva Angliei.

De la francezi se remarcă doi jucători: Kylian Mbappe şi Antoine Griezmann. Este incredibil ce a realizat Mbappe la doar 19 ani, al cărui meci de referinţă a fost cel cu Argentina, în care a reuşit o „dublă”. Nu a marcat cu Uruguay şi Belgia, dar s-a pus în slujba echipei, conştientizând momentul. 

Francezii cu siguranţă, croaţii cu intensitate

Naţionala Franţei a avut un parcurs exemplar până în marea finală. A debutat cu o victorie în faţa Australiei, scor 2-1, apoi a recidivat în faţa naţionalei din Peru, scor 1-0, şi a obţinut biletele pentru faza eliminatorie. Ultimul meci din grupă, cu Danemarca, a contat doar pentru ordinea finală. S-a terminat 0-0, iar Franţa s-a calificat de pe primul loc în optimi. În această fază, cocoşii au avut cea mai dificilă misiune. Au înfruntat Argentina şi s-au impus cu un incredibil 4-3. Din acest punct, Franţa nu a mai avut emoţii, deşi adversarii au fost unii de top. În sferturi, naţionala lui Deschamps a învins Uruguay, scor 2-0, apoi a trecut de Belgia în semifinale, cu scorul de 1-0.

De cealaltă parte, drumul până în finală a fost presărat cu multe emoţii pentru Croaţia. Ex-iugoslavii au avut un parcurs impecabil în grupe, cu trei victorii din trei meciuri: 2-0 cu Nigeria, 3-0 cu Argentina şi 2-1 cu Islanda. Din optimi au început însă problemele, iar croaţii au avut trei meciuri de 120 de minute. Primele două dintre ele, cu Danemarca în optimi şi cu Rusia în sferturi, au fost decise la loviturile de departajare. În semifinale, croaţii au ajuns din nou în prelungiri, cu Anglia, dar au reuşit să marcheze în cele din urmă un gol şi au evitat o nouă serie de lovituri de la 11 metri. Mandzukic a înscris golul decisiv în faţa leilor britanici.

Peste 90.000 de fani sunt aşteptaţi în Champ de Mars

Primăria Parisului organizează vizionarea în aer liber a finalei. La Champ de Mars, lângă Turneul Eiffel, patru ecrane uriaşe vor fi instalate, unul de 103 metri pătraţi, altul de 62 de metri pătraţi şi două de câte 50 de metri pătraţi. Aproximativ 90.000 de persoane sunt aşteptate să participe la acest eveniment, la care vor fi desfăşurate importante forţe de ordine. Acestea se vor afla în dispozitiv în Paris încă de sâmbătă, când este Ziua Naţională a Franţei. Suporterii nu au voie să intre în perimetru cu bagaje, sticle, băuturi alcoolice şi fumigene. 

Ce sunt sunt la pariuri pentru finala CM 2018

Naţionala Franţei are o cotă de 1.95 să câştige meciul în timpul regulamentar de joc. Croaţia e creditată cu 4.90, în timp ce varianta remizei primeşte o cotaţie de 3.25 din partea bookmakerilor. Dacă nu vreţi să riscaţi, puteţi miza direct pe varianta câştigătoarei trofeului: Franţa are cota 1.43, iar Croaţia are cota 2.65.

Un arbitru argentinian la centru

Marea finală va fi arbitrată de argentinianul Nestor Pitana. Pitana (43 ani), care a condus şi partida de deschidere a CM 2018, dintre Rusia şi Arabia Saudită (5-0), va fi ajutat la cele două linii de compatrioţii săi Hernan Maidana şi Juan Pablo Belatti, în timp ce al patrulea arbitru va fi olandezul Bjorn Kuipers. Asistent de rezervă a fost desemnat un alt olandez, Erwin Zeinstra.

Nestor Pitana i-a mai arbitrat pe francezi la competiţia din Rusia, cu ocazia meciului din sferturile de finală împotriva Uruguayului, câştigat de "Les Bleus" cu 2-0. De asemenea, el s-a mai aflat la centru la meciurile Suedia - Mexic (3-0), din faza grupelor, şi Croaţia - Danemarca (3-2 după loviturile de departajare), din optimile de finală.

 Galerie foto

Afla mai multe despre: frantacroatiacm 2018campionatul mondial 

viewscnt
Articole similare