Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Geniile şahului mondial vin la Bucureşti în 2019! Evenimentul la care şi-au anunţat prezenţa Magnus Carlsen şi Fabiano Caruana

Geniile şahului mondial vin la Bucureşti în 2019! Evenimentul la care şi-au anunţat prezenţa Magnus Carlsen şi Fabiano Caruanagalerie foto

Diverse

Comentarii

Una din cele opt etape din 2019 ale Grand Chess Tour (GCT) va fi organizată la Bucureşti, oraş ce va deveni pentru o săptămână, între 4 şi 11 noiembrie, capitala şahului Mondial.

Grand Chess Tour este comparabil cu Liga Campionilor la fotbal sau cu Formula 1 în automobilism, adică o competiţie internaţională a giganţilor rar accesibilă publicului din România. Până acum, pasionaţii "sportului minţii" au putut vedea doar la televizor sau pe internet duelurile oficiale pentru supremaţie dintre maeştri precum norvegianul Magnus Carlsen, campionul mondial în exerciţiu, Fabiano Caruana, finalistul ediţiei precedente, sau foştii lideri mondiali, Viswanathan Anand si Vladimir Kramnik.

Joacă pentru 1,75 milioane de dolari

Circuitul din 2019 a fost extins la opt etape găzduite pe patru continente, iar cea de-a şasea, care va purta numele Superbet Rapid & Blitz, se va disputa la Bucureşti între 4 şi 11 noiembrie. Astfel, sub ochii publicului autohton, 10 dintre cei mai buni 12 jucători de şah ai planetei se vor înfrunta la Bucureşti pentru un loc în finala de la Londra, din luna decembrie, unde se va acorda şi marele premiu în valoare de 1,75 milioane de dolari americani.


Carlsen vs. Caruana, capul de afiş



Vedetele turneului vor fi Magnus Carlsen, puştiul minune care în 2014 a bifat cel mai mare scor din istorie, 2882, şi Fabiano Caruana, americanul de origine italiană care îi ameninţă supremaţia. Astfel, românii pot vedea la Bucureşti o reeditare a finalei Campionatului Mondial de anul trecut câştigată de nordic după prelungiri, adică partide rapide, de 25 minute pe ceas, introduse pentru departajare după ce primele 12 dueluri s-au încheiat remiză.

Etapele Grand Chess Tour 2019:

  • Paris Rapid & Blitz, 1 - 6 mai, Paris, Franţa
  • Croatia GCT (Classical), 24 iunie – 9 iulie, Zagreb, Croaţia
  • Abidjan Rapid & Blitz, 22 - 29 iulie, Abidjan, Coasta de Fildeş
  • St. Louis Rapid & Blitz, 8 - 15 august, St. Louis, Missouri USA
  • Sinquefield Cup (Classical), 15 - 30 august, St. Louis, Missouri USA
  • Superbet Rapid & Blitz, 4 - 11 noiembrie, Bucureşti, Romania
  • Tata Steel India Rapid & Blitz, 15 – 22 noiembrie, Calcutta, India
  • FINALA London Chess Classic, decembrie, Londra, UK

Dintre cele şapte etape preliminare doar două, cea din Croaţia şi a doua din Saint Louis, se vor desfăşura în format clasic, adică 12 jucători, fiecare cu fiecare, 130 de minute +30 secunde suplimentare pe mutare după expirarea timpului acordat iniţial. Restul de cinci, inclusiv cea de la Bucureşti, sunt de 10 jucători (9 runde), se vor juca după sistemul şah rapid, fiecare cu fiecare câte o singură partidă, 25 de minute de fiecare jucător, şi blitz, fiecare cu fiecare câte 2 partide (deci 18 runde), 5 minute pentru fiecare jucător.

Jucătorii înscrişi în circuit


 

 Galerie foto

Afla mai multe despre: sah 

viewscnt
Articole similare