Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Gheorghe Hagi, îngrijorat şi nu prea de criza financiară din fotbal! A vândut jucători de peste 30 milioane de euro, doar în ultimii cinci ani

Gheorghe Hagi, îngrijorat şi nu prea de criza financiară din fotbal! A vândut jucători de peste 30 milioane de euro, doar în ultimii cinci ani

Fotbal

Comentarii

Criza pandemică va fi urmată, cât de curând, de una financiară. Lucrurile nu vor mai fi aşa cum le ştiam, iar schimbarea va fi una drastică. Nici fotbalul românesc nu va scăpa de valul recesiunii, iar multor cluburi din Liga 1 li se cântă prohodul. Nu este şi cazul Viitorului Constanţa, acolo unde Gică Hagi a realizat cu adevărat minuni manageriale.

Specialiştii anunţă o schimbare majoră în ceea ce priveşte implicarea financiară pe toate fronturile. Lupta împotriva coronavirusului va fi lungă şi costisitoare din toate privinţele. Statele lumii vor fi nevoite să apeleze la măsuri drastice pentru a reechilibra economia şi de a-şi pune în mişcare toate rotiţele sistemului. România nu va face excepţie. În consecinţă, finanţările din sectorul public vor începe să lipsească, iar sportul va fi cu adevărat afectat. Mai ales în România, unde multe cluburi se bazează pe ajutorul autorităţilor locale.

Dacă în Liga a 2-a situaţia este critică, iar cluburile şi-au trimis angajaţii în şomaj tehnic fără excepţie, şi cluburile din Liga 1 au fost nevoite să apeleze la aceste măsuri. Nu este cazul şi Viitorului Constanţa, unde, chiar dacă salariile au fost reduse în lipsa activităţii la club, nu există dubii privind funcţionarea clubului şi în următoarea perioadă. De altfel, Viitorul Constanţa se poate lăuda cu un bilanţ fantastic financiar, dacă privim câţi bani a obţinut din vânzarea de jucători doar din ultimele cinci sezoane.


 

  • Sezon 2019/2020: 7,8 mil. E
  • Sezon 2018/2019: 4,9 mil. E
  • Sezon 2017/2018: 7,6 mil. E
  • Sezon 2016/2017: 8,4 mil. E
  • Sezon 2015/2016: 3 mil. E

         Total: 31,7 milioane de euro


TOP 5 jucători vânduţi de Viitorul, în ultimii cinci ani:

  • 1. Răzvan Marin - 4,8 milioane de euro la Standard Liege
  • 2. Ianis Hagi - 4 milioane de euro la RKC Genk
  • 3. Florinel Coman - 3 milioane de euro la FCSB
  • 4. Tudor Băluţă - 2,9 milioane de euro la Brighton
  • 5. Cristi Manea - 2,5 milioane de euro la Apollon Limassol
  • 6. Dragoş Nedelcu - 2,1 milioane de euro la FCSB
  • 7. Ianis Hagi - 2 milioane de euro la Fiorentina
  • 8. Denis Drăguş - 1,8 milioane de euro la Standard Liege
  • 9. Florin Tănase - 1,5 milioane de euro la FCSB
  • 10. Cristi Ganea şi Alexandru Cicâldău - câte un milion de euro, la Bilbao, respectiv U Craiova

La capitolul investiţii în cumpărare de jucători, Gheorghe Hagi nu a riscat decât pentru achiţionarea fiul său, atunci când l-a răscumpărat de la Fiorentina, pentru 2,8 milioane de euro. În alte cazuri, a plătit sume infime, de cel mult 100.000 de euro, pentru jucători precum Andrei Artean, Ducu Ninu, Andreias Calcan, Neluţ Roşu sau Pecanha.

Bugetul celor de la Viitorul Constanţa este de aproximativ 4 milioane de euro anual, iar un milion de euro se duce către sectorul juvenil, la Academia "Gheorghe Hagi". Un calcul simplu, ne arată că, în ultimii 5 ani de activitate, banii obţinuţi din transferuri au acoperit totalul cheltuielilor din club, fie că vorbim de transferuri, contracte, mentenanţă, etc. Şi tot au rămas bani frumoşi.

Fără a pune la socoteală alte aproximativ 10 milioane de euro primite din drepturi TV, banii obţinuţi din participările în cupele europene, sponsorizările numeroase pe care Viitorul Constanţa le are sau profitul obţinut din marketingul clubului de la malul mării.

Concluzia este una singură, Gheorghe Hagi este un patron liniştit. Singura problemă fiind scăderea cotelor jucătorilor săi, ceea ce ar însemna că în viitorul apropiat profitul din vânzarea de jucători ar putea să nu mai fie atât de consistet. Asta dacă nu dă lovitura cu tinerii Louis Munteanu sau Alexi Pitu, următoarele sale pariuri.

Gheorghe Hagi, îngrijorat şi nu prea de criza financiară din fotbal! A vândut jucători de peste 30 milioane de euro, doar în ultimii cinci ani

Cu toate acestea, Gică Hagi şi-a luat măsuri de precauţie şi a stabilit înjumătăţirea salariilor tuturor celor din club, excepţie făcând cei cu salariul minim pe economie.

"Automat când noi, cluburile, nu mai desfăşurăm activitatea, suntem şi noi condiţionaţi de partenerii pe care îi avem, de sponsorii care sunt pe lângă noi. Şi nu trebuie să fii, trebuie să vezi realitatea. Eu aşa am discutat foarte repede, am văzut, am discutat cu preşedintele, cu Gică. I-am transmis că eu aşa văd. Ţineţi minte că am ieşit şi public şi am spus că se vor diminua cu 50 la sută salariile la toate cluburile şi vedeţi că acum în toată lumea se gândesc să facă acest lucru. E simplu, jucătorul de fotbal e bogat şi nu cred că poate să simtă. Trebuie să faci un lucru pentru ceilalţi salariaţi care au salariile mai mici şi trebuie să mergi în continuare ca şi club. Atunci când într-o criză totul scade, care e procentul acela nu ştii, aşa că trebuie să ai, să te reorganizezi rapid şi să mergi înainte pentru că în faţa noastră este clubul care trebuie să meargă înainte. Noi trebuie să funcţionăm, aşa că trebuie să găseşti, să nu ne fie teamă sau ruşine de realiate. Asta e realitatea, eu am văzut-o şi le-am spus jucătorilor şi, cei din club, cei care au salariile 500 de euro, minimum pe economie, lor nu le-am luat nicun ban, nu le-am scăzut, dar ceilalţi în funcţie de procent", a declarat Hagi, zilele trecute, pentru Telekom Sport.

Afla mai multe despre: hagi 

viewscnt
Articole similare