Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Gheorghe Hagi, "restauratorul" de talente! Drumul lui Gabi Iancu de la statutul de "jucător terminat", la "soluţie pentru echipa naţională"

Gheorghe Hagi, "restauratorul" de talente! Drumul lui Gabi Iancu de la statutul de "jucător terminat", la "soluţie pentru echipa naţională"

Fotbal

Comentarii

După partida de luni seară, de la Ovidiu, Viitorul Constanţa - Gaz Metan Mediaş, scor 4-1, campionatul românesc are un nou golgheter: Gabriel Iancu, cu 7 goluri. Surprinzător pentru toată lumea, dacă ne amintim în ce "hău sportiv" se afla jucătorul în urmă cu două sezoane

În momentul de faţă, Gabi Iancu este unul dintre cei mai în formă jucători români, iar selecţionerul Cosmin Contra este obligat să-şi îndrepte atenţia asupra sa, considerându-l un gest de normalitate. Nu multă lume mai credea în fotbalistul Gabi Iancu, chiar dacă acesta avea de partea sa tinereţea. La 25 de ani, alţi jucători nici nu îşi începeau ascensiunea fulminantă. În cazul lui Iancu, toată lumea îi cânta "prohodul sportiv". Nu şi Gheorghe Hagi, cel care se ambiţionează mereu să fie diferit. Aşa cum o făcea pe teren, cu mingea la picior. Fostul decar al naţionalei a reuşit să-i readucă atacantului bucuria de a juca fotbal, foamea de goluri şi de performanţă.

"Pe mine Iancu m-a impresionat şi mi se pare că îşi continuă forma destul de bună pe care început-o la Călăraşi. A venit la viitorul şi cred că în momentul acesta dă mai  multe goluri decât a dat în viaţa lui. Dă nişte goluri cu o lejeritate cam ieşită din tiparele jucătorului român din campionatul nostru. Golul acela pe care-l dă arată că are o clasă peste ce se întâmplă la noi în campionat", a spus fostul mijlocaş al Stelei, Basarab Panduru.

De asemenea, Cornel Dinu consideră că la capitolul "tehnică", Gabi Iancu poate să le fie superiori atacanţilor de la echipa naţională, lăsând de înţeles că îl vede în tricoul galben. "Din punct de vedere al tehnicităţii, dă-mi voie să cred că, după mine, Iancu este peste Andone, este peste Keşeru şi chiar peste Puşcaş", a spus fostul selecţioner al României.

Drumul lui Gabi Iancu de la statutul de "jucător terminat", la "soluţie pentru echipa naţională"

 

Gabi Iancu s-a născut 15 aprilie 1994, la Bucureşti, şi a început fotbalul la juniorii celor de la FCSB, acolo unde a activat între anii 2007 şi 2011. După o scurtă aventură la juniorii celor de la Concordia Chiajna, a fost observat şi transferat de Gheorghe Hagi la academia sa, care avea doar doi ani de la înfiinţare. În acel an, Viitorul Constanţa promova în liga secundă, avându-l la timonă pe acelaşi loial antrenor constănţean, Cătălin Anghel.

În acel sezon 2011-2012, Gabi Iancu, care doar ce împlinise 17 ani debuta în tricoul celor de la FC Viitorul Constanţa şi oferea primele mostre ale talentului său nativ. Marca 4 goluri în 12 partide în Liga a ll-a, iar la juniori devenise spaima tuturor apărărilor adverse. La finalul sezonului, Viitorul ajungea, în premieră, în Liga l. A fost şansa lui Gabi Iancu şi a profitat din plin de ea. A marcat 6 goluri în primele18 etape, iar Gigi Becali n-a mai rezistat tentaţiei: 500.000 de euro pentru un transfer la FCSB, plus alţi bani în funcţie de performanţele reuşite de acesta (100.000 de euro au mai ajuns la Constanţa). Finanţatorul FCSB-ului îi stabilea, la acea vreme, o clauză de reziliere de 25 de milioane de euro ! Peste ani, Hagi a recunoscut că Ajax era interesată de Gabi Iancu, la ora mutării la FCSB.

Aventura la FCSB: femei, alcool, ţigări şi figuri. Colegii îl strigau "Hagi"

 

La 18 ani ajungea la FCSB, iar aspectul financiar nu mai reprezenta o problemă pentru el. Începea cu dreptul aventura în Ghencea, însă anturajul îl prinde în mreje extrem de uşor. Prea uşor susţin unii dintre foştii săi antrenori. Chiar dacă era cunoscut ca un "iubăreţ" şi pe vremea când era la Viitorul, trecerea la FCSB i-a amplificat nevoia de a epata. Gândul său nu mai era în totalitate la fotbal. Printre altele, consuma alcool şi ţigări, fugea din cantonamentele echipei naţionale de juniori, vorbea pe un ton superior când nu era cazul şi era mai prezent în presa tabloidă decât în faţa porţii adverse. Viciile sale au avut efect şi asupra randamentului din teren. A fost amendat de conducere, după escapada de la tineret, cu o sumă record: 100.000 de euro. În 41 de partide, Iancu a marcat doar 10 goluri pentru FCSB, iar Gigi Becali şi-a pierdut răbdarea. În vara anului 2015, Gabi Iancu este imprumutat în prima ligă din Turcia, la Karabukspor, cu opţiune de cumpărare. Este folosit în 7 partide, marchează două goluri şi se întoarce la FCSB cu coada între picioare.

Al doilea descălecat la Viitorul. A marcat golul care a adus titlul

 

În vara anului 2016, Gabi Iancu îşi reziliază contractul cu FCSB şi i se întinde o mână dinspre Constanţa, acolo unde îl aştepta mentorul sub care a oferit cel mai bun randament, Gheorghe Hagi. Mai "pufos" decât îl ştia, Hagi reuşeşte să-l strunească pe Iancu, însă fotbalistul era departe de forma care îl consacrase pe litoral. Reuşeşte un sezon bun, în care a fost salvat de execuţiile sale curajoase, însă pentru Hagi este prea puţin. Viitorul ia titlul printr-un gol marcat de Gabi Iancu din penalty, însă nu scapă de criticile lui Hagi. Tehnicianul vrea atitudine şi dăruire, talentul nefiind suficient pentru un loc de titular. Gabi Iancu nu poate la acea oră mai mult, aşa că nu i se mai prelungeşte contractul şi ajunge în prima ligă din Polonia şi toată lumea îl vedea "terminat" înainte să strălucească cu adevărat. În 14 meciuri marchează 2 goluri în Polonia şi din nou este considerat "balast". Băiatul dorit de Ajax în 2012, ajunge cantitate neglijabilă la Termalica, în 2017

Întoarcerea "Briliantului risipitor"

 

În sezonul 2018/2019, Gabi Iancu se întoarce în ţară, însă colegii nu-l mai strigă "Hagi", ca pe vremea când evolua la FCSB. Joacă un meci pentru FC Voluntari, apoi se transferă rapid la Dunărea Călăraşi. S-a dovedit o alegere foarte bună pentru el, într-un final. Are linişte la Călăraşi şi începe să reuşească lucruri de fineţe: 12 meciuri şi 2 goluri pentru Iancu.

Al treilea descălecat la Viitorul. Gheorghe Hagi încă mai crede în el

 

Rămâne liber de contract după aventura cu Dunărea Călăraşi, iar Gică Hagi îl iartă şi îl cheamă "acasă"!  Îi demonstrează că are mare încredere în talentul său şi îi mai acordă o mână de ajutor. Cel mai probabil ultima.

Hagi este omul care îl cunoaşte cel mai bine pe Gabi Iancu. Atât calităţile, cât mai ales defectele. Nu este un conducător de club sau un antrenor la îndemâna oricui. A creat succesul de la zero, cu propriile forţe şi conduce cu mână de fier tot ce se petrece în jurul său. Loveşte şi cu biciul dacă este cazul. De-a lungul timpului, au existat numeroase escapade ale fotbaliştilor de la FC Viitorul, însă puţine au ajuns în spaţiul public. La Viitorul regula e simplă: greşeşti - primeşti avertisment şi control la sânge, greşeşti din nou - dispari definitiv din echipă, apoi din lot. Nu există alte parlamentări. Faptul că Gabi Iancu s-a întors la Viitorul, poate să însemne o maturizare completă a fotbalistului, renunţarea la extravaganţe şi atenţia doar pe fotbal. Ultimele evoluţii pot confirma această afirmaţie.

Gabi Iancu are 9 goluri în 10 meciuri oficiale şi pare că a revenit la forma care l-a adus în atenţia celor de la Ajax Amsterdam. Are 25 de ani şi mult timp la dispoziţie să demonstreze că a depăşit statutul de "speranţă" şi că a devenit o "certitudine".

Gheorghe Hagi, "restauratorul" de talente! 

 

Ceea ce realizează Gică Hagi cu Gabi Iancu, în acest moment, a reuşit în trecut cu Denis Alibec, George Ţucudean sau Eric de Oliveira. Jucători lustruiţi cu atenţie şi multă încredere de staff-ul Viitorului Constanţa. Fotbalişti ce păreau "eşuaţi", sub bagheta lui Gică Hagi au reînvăţat "să-şi lege şireturile" precum fotbaliştii mari. Nu a fost deloc uşor, însă lucrurile simple nu sunt întotdeauna şi cele mai satisfăcătoare. Rămâne de văzut dacă Gabi Iancu va rămâne cu gândul pe terenul de fotbal, dacă îi va fi recunoscător lui Gică Hagi pentru mâna-ntinsă, prin evoluţiile sale, şi dacă îşi doreşte mai mult de la cariera sa. La 25 de ani, a revenit în radarul echipei naţionale, Viitorul este pe locul secund în Liga l şi toate par să fie de partea lui Gabi Iancu. Rămâne de văzut cum îşi va gestiona fotbalistul momentul favorabil.

 
 

Afla mai multe despre: fotbal 

viewscnt
Articole similare