Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Gică Hagi 54! Anul în care Regele a fost la doar un pas de Balonul de Aur! Ce nume uriaşe l-au depăşit

Gică Hagi 54! Anul în care Regele a fost la doar un pas de Balonul de Aur! Ce nume uriaşe l-au depăşitgalerie foto

Special

Comentarii

Gheorghe Hagi împlineşte astăzi 54 de ani şi ziua de sărbătoare reprezintă ocazia perfectă să privim spre cariera senzaţională a fostului lider al Generaţiei de Aur.

În urmă cu 25 de ani, Hagi avea 29 de ani şi se pregătea pentru Campionatul Mondial din SUA, ce avea să fie turneul final de referinţă al celui mai bun fotbalist român din toate timpurile.

Cu un Hagi magistral, România ieşea dintr-o grupă cu Columbia, SUA şi Elveţia, după care elimina Argentina lui Battistuta, după cel mai frumos meci al turneului, scor 3-2. Tricolorii s-au oprit în sferturi, după ce au fost eliminaţi de Suedia, la penalty-uri.



Performanţa de la CM 1994 l-a transformat pe Hagi într-un pretendent la Balonul de Aur în acel an. Prestigiosul trofeu a fost câştigat de colegul de atunci al lui Gică de la Barcelona, bulgarul Hristo Stoichkov, care şi-a dus naţionala până în semifinale în SUA.

Pe locul doi a terminat Roberto Baggio, în timp ce pe trei a fost Paolo Maldini.

Românii şi Balonul de Aur

Cu fotbalul românesc intrat într-un declin aproape permanent, e greu de crezut că vom reuşi să ne apropiem prea curând de cel mai prestigios trofeu individual din lumea fotbalului, însă de-a lungul am avut în mai multe rânduri jucători care au reuşit să puncteze în clasamentul celor mai buni jucători din lume.

De la Dinu şi Dumitrache, la Hagi şi Mutu

Ultima dată s-a întâmplat în 2003, când Adrian Mutu prindea ultimul loc al topului (22), cu un vot, fiind la egalitate cu Ronaldinho, Filippo Inzaghi, Jan Koller şi Francesco Toldo. Atunci, Balonul de Aur a fost câştigat de Pavel Nedved, cehul fiind urmat de Thierry Henry şi Paolo Maldini.

Au existat şi ani în care România a avut doi jucători votaţi în această anchetă. În 1970, Cornel Dinu şi regretatul Florea Dumitrache (ambii de la Dinamo) obţineau câte un vot. În 1987, Gheorghe Hagi (Steaua) şi Rodion Cămătaru (Dinamo) obţineau câte două voturi şi ocupau locul 21.

Helmuth Duckadam ocupa un onorant loc 8 în 1986, la egalitate cu Marco van Basten, după ce primea 10 voturi graţie prestaţiei demne de Cartea Recordurilor din finala Cupei Campionilor Europeni, când a apărat patru penaltyuri şi a adus trofeul Stelei.

Tot pe 8 s-a clasat şi Gheorghe Hagi în 1989, când a primit 11 voturi, fiind la egalitate cu Jurgen Klinsmann. De amintit şi apariţia lui Marcel Răducanu în acest top, în 1980 (Locul 27 - 1 vot).

Regele Hagi şi visul american

Hagi este românul care s-a apropiat cel mai mult de Balonul de Aur, evident după memorabilul Campionat Mondial din 1994, când România a ajuns până în sferturi, iar decarul naţionalei a devenit "Regele" pentru fanii tricolorilor.

Trei goluri şi patru pase decisive a reuşit Hagi la CM 1994, o performanţă care nu avea cum să lase lumea fotbalului indiferentă. Iar mijlocaşul român ocupa locul 4 în clasamentul final, cu 68 de puncte. Tot atâtea câte obţinea starul Suediei de la acel turneu final, Thomas Brolin.

Balonul de Aur a fost cucerit în acel an de bulgarul Hristo Stoichkov, cu 210 voturi, în timp ce locurile doi şi trei au fost ocupate de italienii Roberto Baggio (136 voturi) şi Paolo Maldini (109 voturi).

Afla mai multe despre: balonul de aurhagi1994voturi balonul de aur 

viewscnt
Articole similare