Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Gigi Becali, făcut praf de Diogo Salomao în presa in Portugalia. Ce a putut să spună despre patronul FCSB: "Da, este adevărat"

Gigi Becali, făcut praf de Diogo Salomao în presa in Portugalia. Ce a putut să spună despre patronul FCSB: "Da, este adevărat"

Fotbal

Comentarii

Fostul fotbalist de la Dinamo şi FCSB, Diogo Salomao (31 de ani), a acordat un interviu în presa portugheză, în care a povestit pe îndelete cele mai importante momente din viaţa sa. Inevitabil, a atins şi subiectul România şi cum s-a simţit îmbrăcând tricourile celor mai iubite echipe din această ţară. Gigi Becali, luat în colimator de lusitan.

Ajuns la Santa Clara, în prima ligă din Portugalia, Diogo Salomao a rămas cu amintiri extrem de frumoase din România. Poate cel mai frumos este cel care îl va urmări toată viaţa: numele fiicei sale este Elena, nu Helen sau alte derivate din limba portugheză sau spaniolă. Un nume care l-a cucerit pentru totdeauna. Apoi, Bucureştiul, locul în care s-a simţit foarte bine şi pe care l-a subestimat în prima clipă când a sosit oferta de la Dinamo.

Diogo Salomao a acordat un interviu pentru Tribuna Expresso din ţara sa natală, în care povestit amănunţit cum s-a simţit jucând pentru Dinamo şi FCSB, dar şi metodele  lui Gigi Becali de a-şi coordona clubul.

Cum ai ajuns la Dinamo Bucureşti, în România?

"Am petrecut un an şi jumătate la Mallorca. În primul an ne-am salvat, iar în al doilea am retrogradat. Oferat a a venit imediat după retrogradare. Nu jucasem prea mult în acel sezon, a trebuit să găsesc rapid o soluţie.

Când ţi s-a prezentat propunerea din România, care a fost reacţia ta?

"Am vorbit cu o mulţime de coechipieri şi alţi fotbalişti care jucaseră deja acolo. Am cerut informaţii, fiindcă schimbarea avea să fie una majoră. Nu era acelaşi lucru ca atunci când pleci din Portugalia în Spania. Sincer, am rămas puţin pe gânduri, deoarece aveam prejudecăţi. Acele idei care ne fac un pic nesiguri. Dar colegii m-au sfătuit să accept. Acum am o părere mult mai bună şi pot spune că Bucureştiul este unul dintre locurile în care mi-a plăcut cel mai mult să trăiesc"

De ce?

"Nivelul calităţii vieţii este foarte bun. Nu este la fel de frumos ca în Mallorca, sunt locuri complet diferite. Nu are acea frumuseţe naturală, dar în ceea ce priveşte calitatea vieţii are mai multe opţiuni. Este un oraş foarte paşnic, calm, contrar ceea ce credeam iniţial , că era periculos. Poţi trăi liniştit. Nu am avut probleme"

În legătură cu românii, te-ai împăcat bine cu ei, legat de acele prejudecăţi pe care le cunoaştem?

"Sunt puţin reci. În unele situaţii, sunt chiar duri. Este aşa cum sunt, este oamenii tipici din est. Dar viaţa oraşului nu este la fel de periculoasă cum credeam. Nu am nimic de subliniat. M-am întâlnit şi m-am împrietenit cu oamenii de acolo. Dar sunt diferiţi de ceea ce suntem obişnuiţi, sunt diferiţi de spanioli, sunt mai reci şi mai agresivi în modul de a vorbi"

Cum te-ai înţeles cu limba?

"La început a trebuit să vorbesc doar în engleză, deoarece a fost cel mai simplu mod de a comunica cu ei, dar românii au o posibilitate enormă de învăţare a altor limbi şi mulţi dintre ei vorbesc foarte bine engleza. În plus, o mulţime de oameni vorbesc foarte bine spaniola. De asemenea, mi-am îmbunătăţit mult engleza şi am învăţat şi limba lor. În zilele noastre reuşesc să am o conversaţie în limba română. Nu este dificil, nu în ultimul rând pentru că limba română nu este atât de diferită de portugheză, unele cuvinte şi unele finaluri se schimbă doar"

Apoi ai ajuns FCSB din Bucureşti.

"În România, Steaua este clubul cu cea mai mare putere financiară. Este clubul care investeşte cel mai mult în achiziţionarea de jucători şi, de obicei, clubului se concentrează pe campionatul intern. Fusesem la Dinamo, unde s-a vorbit de vreo câteva ori de trecerea la rivala Steaua, dar nu s-a materializat în perioada în care am fost acolo. Ei m-au următit, şi atunci când am plecat din Arabia Saudită, au revenit cu o ofertă. A fost o oportunitate pe care am avut-o şi am acceptat pentru că este un club cu condiţii foarte bune, ceea ce mi-a permis să mă întorc într-un loc pe care îl ştiam deja, unde mă bucuram de calitatea vieţii. Ceea ce a fost important pentru familie"

Odată ajuns la Steaua, lucrurile nu au mers prea bine.

"Nu au mers bine. Este un club atipic. Este un club care are condiţii foarte bune, pentru că preşedintele este unul dintre cei mai bogaţi oameni din ţară, infrastructura este foarte bună, nu există nimic de care un jucător să se plângă la acel nivel, dar modul în care lucrează clubul este complet spre deosebire de orice alt club unde jucasem vreodată. Preşedintele este cel care ia toate deciziile în cadrul clubului. Dacă nu doreşte să se mai bazeze pe un jucător, indiferent de ce se întâmplă la antrenamente, nimic nu contează. Toate deciziile sunt luate de o persoană care nu ştie prea multe despre fotbal, el este doar proprietarul club. Dar el este cel care ia deciziile, chiar şi cele care ar trebui luate de alte persoane mai competente în aceste probleme"

Există o declaraţie publică din partea lui în legătură cu tine în care spune: „Du-te cu Dumnezeu”.

"Da. Este adevărat"

  • Pentru Dinamo, Salomao a jucat 61 de meciuri, a înscris 15 goluri şi a oferit 17 pase decisive
  • Pentru FCSB, Salomao a jucat doar 5 meciuri, fără gol sau pasă de gol
  • În 2011, pe când evolua la Sporting, cota de piaţă a portughezului era 2,5 milioane de euro.
  • În cariera sa, Salomao a jucat pentru Sporting, Mallorca, Deportivo La Coruna, Dinamo, Al-Hazm, FCSB şi Santa Clara.

 

Afla mai multe despre: fotbal 

viewscnt
Articole similare