Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Ia aurul olimpic şi îl invită la petrecere pe David Popovici! "Dacă voi lua aurul, o să dau o petrecere mare, acasă"

Ia aurul olimpic şi îl invită la petrecere pe David Popovici! "Dacă voi lua aurul, o să dau o petrecere mare, acasă"

Sporturi

Comentarii

Campioană la TriKids Izvorani la categoria 13 ani, Andra Cinciulescu se antrenează zilnic în bazin alături de idolul ei.

Complexul Olimpic Sydney 2000 de la Izvorani s-a umplut duminică de mici campioni. Aproape 200 de copii, cu vârste cuprinse între 6 şi 13 ani au concurat la o nouă etapă a campionatului naţional de TriKids. Toţi micuţii triatlonişti visează să calce pe urmele idolilor lor şi toţi speră ca într-o zi să ajungă să concureze la Jocurile Olimpice.

La doar 6 ani, Evelina este în clasa pregătitoare şi este îndrăgostită de triatlon, care i se pare chiar mai uşor decât şcoala. Ea a terminat pe locul 3 la categoria de vârstă 7-8 ani.

„Îmi place că înotăm mult. Sunt în clasa zero pregătitoare. La şcoală e mai greu”, spune Evelina Neculache, locul 3 la TriKids Izvorani, categoria 7-8 ani, pentru Sportsnet.ro.

Ea a venit la concurs împreună cu sora ei, Alessia. Cu trei ani mai mare, aceasta a câştigat la categoria 9-10 ani.

„Sunt în clasa a doua. E bine, pot să fac şi triatlon şi şcoală. Colegii mă consideră deja o vedetă. Au venit de mai multe ori să mă încurajeze” – Alessia Neculache, campioană TriKids Izvorani categoria 9-10 ani.

Pentru Alessia, cea mai frumoasă parte a triatlonului este alergarea şi are şi un idol special: Usain Bolt.

„Eu ca Usain Bolt vreau să ajung. Pentru asta mă antrenez, alerg foarte mult, în fiecare zi. Şi mănânc în fiecare zi carne de vită” – Alessia Neculache, campioană TriKids Izvorani, categoria 9-10 ani.

Campioană la categoria 13 ani, Andra Cinciulescu ştie exact ce vis are: să devină campioană olimpică. De asemenea, ştie pe cine va invita la petrecere dacă va lua aurul: pe David Popovici, idolul ei.

„David e idolul meu în viaţă. Îl admir. Se antrenează chiar în bazin lângă mine pe culoar. Mă uit la tacticile lui şi încerc să le aplic în antrenamentul meu şi în concurs. Jocurile Olimpice sunt visul meu, vreau să ajung acolo şi să îmi fac mândri părinţii, antrenorii şi prietenii. Dacă voi lua aurul o să dau o petrecere mare, acasă. Îi voi invita pe antrenorul meu, Alex Toma, pe David Popovici şi pe Paul Georgescu” – Andra Cinciulescu, campioană TriKids Izvorani, categoria 13 ani.

Andra face triatlon de la vârsta şi 7 ani, dar a început cu înotul de la 3 ani, de aceea îl şi are pe David Popovici ca idol.

„De la 7 ani fac triatlon. Tatăl meu fiind sportiv şi triatlonist m-a atras spre acest sport. Am început înotul pe la trei ani şi mi-a plăcut din prima. Pot să spun că de când am intrat în bazin am simţit că e menit să fie” – Andra Cinciulescu, campioană TriKids Izvorani, categoria 13 ani.

Elevă în clasa a şasea, ea se antrenează trei ore pe zi înainte de a se duce la şcoală.

„Am vorbit cu antrenorul meu şi dimineaţa am antrenament de la ora 8 până la ora 11.00, o oră jumătate de înot şi o oră sau o oră şi jumătate alergare sau bicicletă. După aceea plec la şcoală, seara îmi fac temele, iar a doua zi o iau de la capăt” – Andra Cinciulescu, campioană TriKids Izvorani, categoria 13 ani.

Alex Toma junior, pe urmele tatălui, campion de Ironman

În vârstă de 11 ani, Alex Toma junior, fiul unuia dintre cei mai valoroşi triatlonişti ai României, câştigător de Ironman, Alex Toma, a câştigat la categoria lui de vârstă, 11-12 ani. El este antrenat chiar de tatăl lui, care recunoaşte că are emoţii mai mari ca părinte-antrenor decât atunci când concurează el.

„Da, am emoţii mai mari, dar încerc să nu i se arăt şi încerc cum mă pregătesc pe mine mental să-l pregătesc şi pe el” – Alex Toma, câştigător Ironman.

Fiul lui spune că susţinerea tatălui său îi dă aripi şi că încearcă mereu să copieze ce face acesta în curse.

„Îmi place foarte mult că mă susţine. Mereu mă uit la el cum face cursele şi copiez multe lucruri. Îmi place foarte mult acest sport. Vreau să ajung la Ironman şi sper că-l voi bate pe tati” – Alex Toma jr., campion TriKids Izvorani, categoria 11-13 ani.

Tatăl său şi-a amintit ce făcea la vârsta la care fiul său e deja campion: abia se apucase de fotbal şi nici nu aflase de triatlon.

„La 11 ani cred că abia mă apucasem de fotbal şi eram, cred, vicecampion naţional de înot. Dar cu triatlonul nu începusem. Cu el am început la 23 de ani” – Alex Toma, campion Ironman.

După cum recunoaşte, principalul obiectiv al lui Alex Toma este de a-şi învăţa fiul, dar şi pe ceilalţi sportivi pe care-i antrenează, cum să abordeze din punct de vedere psihologic punctele grele dintr-o cursă.

„E un pic de relaţie tată copil la începutul zilei, dar după aceea intervine relaţia de sportiv-antrenor. Încerc să-i readuc aminte lui Alex punctele cheie care eu cred că au o importanţă foarte mare într-o cursă de triatlon. E foarte importantă abordarea psihologică a unei curse şi felul cum te descurci în anumite puncte sau momente mai grele. Şi încerc de la vârsta asta să-l obişnuiesc să le depăşească şi să aibă rezolvare la aceste probleme sau dificultăţi care apar în timpul unei curse” – Alex Toma, campion Ironman.

Calificarea lui Felix Duchampt la Jocurile Olimpice

Preşedintele Federaţiei Române de Triatlon, Vlad Stoica, este convins că vom putea vedea la Jocurile Olimpice pe unii dintre copiii care au concurat la TriKids Izvorani.

„Sunt sigur, absolut sigur că vor ajunge la Jocurile Olimpice din copiii de aici. Dacă anii trecuţi am crescut de la vreo 200 de copii participanţi la tot circuitul TriKids şi 3 etape la prima ediţie, acum avem 16 etape şi aşteptăm peste 1.500 de copii care participă. Deci baza de selecţie creşte exponenţial de la an la an, obiectivul fiind să ajungem la 5.000 în următorii 4 ani” – Vlad Stoica, preşedintele Federaţiei Române de Triatlon.

Aceste prime luni din 2024 sunt foarte importante pentru Federaţia Română de Triatlon, care ar putea bifa a doua prezenţă consecutivă la Jocurile Olimpice. Felix Duchampt se află în plină cursă de calificare, iar şansele pentru a fi din nou prezent la cea mai mare competiţie sportivă din lume sunt foarte mari.

„Cea mai mare provocare e calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, unde avem şanse foarte mari să fim prezenţi. Nu zic mai mult, că sunt un pic superstiţios, dar în luna mai se trage linie la noi şi vedem exact atunci. Deocamdată suntem într-o poziţie foarte bună” – Vlad Stoica, preşedintele Federaţiei Române de Triatlon.

Dar gândurile preşedintelui Federaţiei Române de Triatlon nu se îndreaptă doar spre Paris, ci şi spre Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 2032. Acolo unde se doreşte calificarea ştafetei mixte, un proiect început deja în România.

„Avem o generaţie formidabilă de juniori cu care avem şanse foarte mari să ne calificăm la Los Angeles. Vorbim de Los Angeles pentru că jocurile acelea încep cam de acum. Calificarea începe cam de acum, de anul acesta. Şi atunci orice competiţie făcută în regiunea noastră cu puncte multe ne ajută în acest proces de calificare” – Vlad Stoica, preşedintele Federaţiei Române de Triatlon.

Afla mai multe despre: andra cinciulescutrikids izvorani 

viewscnt
Articole similare