Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Imaginea unei campioane olimpice a fost spălată: ”Nu a colaborat cu securitatea”

Imaginea unei campioane olimpice a fost spălată: ”Nu a colaborat cu securitatea”

Atletism

Comentarii

Un expert al poliţiei secrete din fosta Republică Democrată de Germaniei a afirmat că Heike Drechsler, dublă campioană olimpică la săritura în lungime, nu a fost colaboratoare a Stasi, relatează AFP.

Imaginea sportivei a fost afectată de ani de zile de zvonurile conform cărora ar fi fost colaboratoare oficială («inoffizieller Mitarbeiter» sau IM) a Stasi. Heike Drechsler a angajat astfel un expert din fosta RDG şi fosta poliţie secretă, Helmut Müller-Enbergs, pentru a strânge dovezi care să-i arate nevinovăţia.

"Acest zvon m-a urmărit ani de zile şi a fost ca un pumn în stomac. M-am enervat pentru că ştiu că nu am fost IM. Nu este nimic adevărat", a declarat fosta sportivă.

După mai mult de un an de cercetări şi interviuri, expertul a concluzionat, într-un raport de 30 de pagini, că Drechsler nu a fost informatoare.

"Heike Drechsler, născută la 16 decembrie 1964, sub numele de Heike Gabriela Daute, nu a fost angajată a Ministerului Securităţii de Stat", se arată în raport.

Cvintupla medaliată olimpică nu a semnat nicio declaraţie de angajament şi nici nu a redactat rapoarte pentru Securitate.

Potrivit expertului, zvonul unei colaborări a lui Drechsler cu Stasi a apărut în 1993 în urma publicării în presă a unei simple fişe din fostul minister.  Această fişă apărea într-un material cu titlul "Cine a fost informator în RDG", iar numele de informatoare era «Jump». Apoi s-a clarificat că nu este vorba de Dreschsler.

Stasi este o prescurtare în limba germană de la Das Ministerium fur Staatssicherheit adică Ministerul pentru Securitatea Statului. Este vorba despre seviciul secret şi fosta poliţie politică din fosta Replublică Democrată Germană.

Drechsler, în vârstă de 54 de ani, a câştigat numeroase titluri la săritura în lungime, dar şi la sprint, în peste 20 de carieră. În 2009, ea a recunoscut că s-a dopat, cu acordul autorităţilor din fosta RDG.

Afla mai multe despre: heike drechslersecuritate 

viewscnt
Articole similare