Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Imperiul Anzhi s-a destrămat. Unde sunt acum starurile pe care ruşii plăteau 200 de milioane de euro

Imperiul Anzhi  s-a destrămat. Unde sunt acum starurile pe care ruşii plăteau 200 de milioane de euro

Diverse

Comentarii

Fondată în 1991, Anzhi Makhachkala s-a făcut remarcată în lumea fotbalului când a început să investească sume importante în jucători foarte cunoscuţi. Între timp, clubul situat în Dagestan a bătut în retragere şi nu mai reprezintă acel tărâm misterior încărcat de bani.

Anzhi a fost preluată în ianuarie 2011 de multi-miliardarul Suleyman Kerimov, care la acea vreme avea conform presei din Rusia o avere de aproape 9 miliarde de euro. Una dintre primele sale mutări a fost aducerea reputatului antrenor olandez Guus Hiddink, care urma să pregătească formaţia timp de un sezon.

Totodată, la clubul din Dagestan ajungeau şi foarte mulţi jucători cu nume, printre care şi Lacina Traore, fost jucător la CFR Cluj.  Pentru jucătorii pe care îi veţi găsi mai jos, Anzhi a plătit în total 200 de milioane de euro până în 2013, o perioadă în care nu foarte multe cluburi puteau face asta. Iată ce s-a întâmplat între timp cu marile transferuri ale lui Anzhi.

2010-2011

Julicei (10 milioane de euro)

Brazilianul era foarte bine cotat în momentul transferului la formaţia lui Kerimov şi a refuzat în acea vară transferul în Premier League. N-a reuşit mare lucru în Rusia, dar nici în carieră. A plecat ulterior în Emiratele Arabe Unite, iar în prezent este împrumutat la Sao Paolo de la formaţia chineză, Shandong Luneng.

Mbark Boussoufa (10 milioane de euro)

Proaspăt desemnat cel mai bun fotbalist din campionatul Belgiei, marocanul a rămas la Anzhi până în 2013 când a semnat cu  Lokomotiv. Între timp a ajuns la Al-Jazira în Emiratele Arabe Unite.

Diego Tardelli (6 milioane de euro)

Atacantul brazilian a traversat o perioadă dezastruoasă la Anzhi, fără gol marcat în 14 meciuri. A fost împrumutat la Al-Gharafa şi Atletico Mineiro, iar ulterior a ajuns în China.

Roberto Carlos

A fost marele transfer al lui Kerimov, fiind cel mai greu nume transferat vreodată de formaţia rusă. S-a lăsat de fotbal între timp şi s-a apucat de antrenorat. Numele său fusese vehiculat chiar şi pentru a prelua echipa în urmă cu două sezoane, dar brazilianul a refuzat propunerea.

2011-2012

Samuel Etoo (28 de milioane de euro)

Kerimov l-a atrast pe Etoo cu un salariu colosal, transformându-l în cel mai bine plătit fotbalist al lumii. A fost printre primii jucători care au plecat apoi de la echipă, fără a impresiona în tricoul lui  Anzhi Makhachkala

Yuri Zhirkov (15 milioane de euro)

A plecat rapid în 2013 de la echipa, după ce  Anzhi Makhachkala plătise pentru el o sumă foarte mare pentru un fotbalist din Rusia.

Christopher Samba (14 milioane de euro)

Era dorit de mari echipe ale lumii la acea vreme, două dintre ele din primele 6 din Albion. A ales să vină la  Anzhi Makhachkala unde nu a impresionat. S-a alăturat recent celor de la Aston Villa.

Balázs Dzsudzsák (15 milioane de euro)

Adus de la PSV Eindhoven, Balázs Dzsudzsák a făcut o impresie bună în Dagestan. Între timp, cariera sa a luat o turnură mai puţin plăcută. Recent, a fost pus pe liber de Laurenţiu Reghecampf de la Al Wahda.

Mehdi Carcela-González (7 milioane de euro)

Un mare talent, pentru care Anzhi a scos o sumă frumuşică din conturile lui Kerimov. N-a impresionat nici el în Rusia şi între timp s-a întors la Standard Liege după experienţe la Granada sau Olympiakos Pireu.

2013

Willian (35 de milioane de euro)

Este cel mai scump transfer făcut de Kerimov la Anzhi. Şi numele cel mai greu dintre toţi jucătorii care au trecut pe la formaţia din Makhachkala. A ajuns într-adevăr fotbalist, iar Kerimov şi-a scos investiţia pentru că i l-a vândut prietenului Abramovich cu aceeaşi sumă. Joacă la Chelsea şi în această vară a fost la un pas de un transfer la FC Barcelona.

Lacina Traore (20 de milioane de euro)

Fostul atacant al CFR-ului a ajuns la Anzhi pentru o sumă incredibilă de la Kuban Krasnodar. A mai trecut pe la echipe grele după experienţa Anzhi, printre care Everton şi AS Monaco. Ajuns la 28 de ani, Traore nu mai are în prezent contract.

Lassana Diarra (5 milioane de euro)

Anzhi a plătit pentru francez o sumă destul de mică, dar clubul rus se poate lăuda că a transferat de la Real Madrid. Deşi părea că se pierduse la cluburi mai mici sau fără pretenţii, Lass Diarra a semnat în 2017 cu Paris Saint Germain, care l-a luat gratis după experienţa la Al Jazira.

Alexandr Kokorin (20 de milioane de euro)

Al treilea cel mai scump transfer efectuat de ruşi, Kokorin era adus de la Dinamo Moscova. Considerat la acea vreme cel mai bun atacant rus, Kokorin nu a impresionat la Anzhi şi între timp a ajuns la Zenit pentru numai 2 milioane de euro.

Igor Denisov (15 milioane de euro)

Internaţionalul rus a fost adus de Kerimov de la rivala Zenit pentru 15 milioane de euro. A jucat apoi la Dinamo Moscova şi Lokomotiv Moscova, iar la 34 de ani rămâne un fotbalist important din prima ligă rusă.

Afla mai multe despre: anzhi makhachkalasuleyman kerimovlacina traoretransferuri 

viewscnt
Articole similare