Experiențe împreună.
You are here:

INEDIT! Gestul special al lui Cristian Ţopescu pentru Octavian Bellu şi Mariana Bitang. Nu a vorbit niciodată despre acest lucru

INEDIT! Gestul special al lui Cristian Ţopescu pentru Octavian Bellu şi Mariana Bitang. Nu a vorbit niciodată despre acest lucru

Special

Comentarii

Cristian Ţopescu, cel mai valoros comentator sportiv al României, trecut în nefiinţă la începutul acestei săptămâni, a fost omul care a ars ca o făclie pentru sport. Un domeniu pe care l-a slujit cu demnitate şi cu devotament până la capăt.

Dincolo de lucrurile laudative care se spun astăzi despre "Maestrul jurnalisticii sportive din România", puţini sunt cei care ştiu că omul din spatele microfonului televiziunii naţionale a făcut tot ceea ce i-a stat în putiinţă pentru a îndrepta nedreptăţile făcute unor oameni de sport, pe care el îi considera valori naţionale. Oameni care aveau toate atributele din lume pentru a fi consideraţi astfel. O poveste inedită, neştiută şi nespusă vreodată de marele comentator, a cărui modestie era proverbială, este legată şi de cei mai de seamă antronori români: Octavian Bellu şi Mariana Bitang.

Totul s-a petrecut într-o perioadă în care cei doi tehnicieni erau scoşi pe nedrept la marginea societăţii, aruncaţi ca pe nişte măsele stricate din sistem, ca şi cum performanţele lor nu ar fi mai contat. Cristian Ţopescu, la vremea respectivă Director Executiv al cotidianului Prosport, aflase că cei doi sunt chiar pe punctul de a părăsi România, pentru a antrena în străinătate. Atunci, s-a gândit să repare cumva nedreptatea care li se făcuse. A sunat la Palatul Cotroceni, cu gândul de a-i solicita o audienţă preşedintelui Traian Băsescu, pentru a încerca să găseasca o soluţie ca cei doi să nu părăsească România. După ce a vorbit cu Adriana Săftoiu, purtător de cuvânt al instituţiei prezidenţiale, căreia i-a prezentat succint motivul pentru care solicită această audienţă, aceasta i-a promis că îl va informa pe Preşedinte după care va reveni cu un telefon. Iar dialogul telefonic dintre Ţopescu şi Traian Băsescu a fost unul de-a dreptul de neuitat.

"Ce pot face pentru dumneavoastră domnule Ţopescu?"

La doar un sfert de oră distanţă de la telefonul pe care Cristian Ţopescu i l-a dat Adrianei Săftoiu, purtatoarea de cuvânt şi-a ţinut promisiunea şi a revenit cu un răspuns. "Domnule Ţopescu, domnul Preşedinte doreşte să vorbeasca cu dumneavoastră,,  ,,Bună ziua domnule Ţopescu, ce pot face pentru dumneavoastră?" , a fost întrebarea şefului statului. "Pentru mine, nimic, domnule Preşedinte. Aş dori să mă ajutaţi să facem ceva pentru binele sportului românesc

Mai precis, pentru doi oameni, pe care eu îi consider foarte valoroşi şi care se pregătesc să părăsească România, doar pentru faptul că anumite persoane nu-i mai consisderă utili. Este vorba despre Octavian Bellu şi Mariana Bitang. Ar fi păcat ca astfel de oameni să plece din ţară. De aceea, domnule Preşedinte, vă solicit o audienţă, pentru a încerca să găsim o soluţie ca ei să nu plece. Vă mulţumesc că sunteţi alături de sport şi că înţelegeţi acest demers al meu" , au fost cuvintele rostite de Cristian Ţopescu. 

După câteva secunde de tăcere, Băsescu i-a răspuns lui Cristian Ţopescu: ,,Nu cred că mai este nevoie de nici o audienţă, pentru că am găsit deja soluţia. Îi voi numi consilierii mei pe probleme de sport. Evident , dacă dânşii vor  accepta această propunere. Mă bucur că v-am auzit domnule Ţopescu şi vă transmit toată aprecierea şi consideraţia mea pentru tot ceea aţi făcut şi faceţi în sportul românesc". Ulterior, în urma demersului făcut de Cristian Ţopescu, cei doi antrenori au acceptat propunerea preşedintelui României, devenind consilierii lui Traian Băsescu pe probleme de sport.

Niciodată Cristian Ţopescu nu a vorbit despre acest moment. Niciodată nu s-a lăudat cu acte de bravură. A fost OMUL pentru care a primat modestia, bunul simţ, corectitudinea şi spiritul de fair-play. A fost omul care a iubit valorile în cel mai autentic mod. Iar cele scrise mai sunt doar un mic exemplu, dintr-un noian de fapte excepţionale făcute de marele comentator. 

Un text de Răzvan Ionaşcu

viewscnt
Articole similare