Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

Informaţii despre presupusele agresiuni la care erau supuse Nadia Comăneci şi gimnastele din România la lotul naţional: "A manifestat o atitudine de teroare şi brutalitate"

Informaţii despre presupusele agresiuni la care erau supuse Nadia Comăneci şi gimnastele din România la lotul naţional: "A manifestat o atitudine de teroare şi brutalitate"galerie foto

Diverse

Comentarii

Informaţii teribile au fost dezvăluite despre gimnasta de nota 10 a României, Nadia Comăneci. Plecată în SUA de ani buni, fosta sportivă a suferit în timpul regimului comunist. Conform unor dosare din Arhiva Securităţii, Nadia Comăneci şi alte gimnaste din lot au fost supuse agresiunilor.

Nadia Comăneci, agresată la lotul naţional de gimnastică

Nadia Comăneci a petrecut 14 ani în lotul naţional de gimnastică, între 1970 şi 1984, iar gloria a cunoscut-o la Montreal, când a fost notată cu 10. Totuşi, informaţii declasificate dezvăluie chinurile la care au fost supuse gimnastele din partea antrenorului Bela Karolyi, conform Fanatik

Informaţiile provin din pasaje din cartea “Nadia şi Securitatea” scrisă de istoricul Stejărel Olaru.

“Faţă de gimnaste a manifestat o atitudine de teroare şi brutalitate care contravin(e) total cu principiile pedagogice, pentru care a avut o serie de reclamaţii din partea părinţilor, atât la şcoală, cât şi la Ministerul Învătământului. Fetele au fost bătute uneori până la hemoragii nazale sau pedepsite prin exerciţii fizice până la epuizare” – informatoarea “Gheorghe Daniela” într-un raport din 1974

Urmărim şi analizăm împreună meciul României U21 pe canalul nostru de YouTube

“Prin luna mai a.c. (n.r. 1976) Bela Karolyi a dat dispoziţie categorică la gimnaste că dacă au nevoie de assistenţă medicală mai întâi să fie anunţat el şi cu acceptul lui să meargă la medic. Din constatările personale, Karolyi Bela se adresa în permanenţă la gimnaste cu epitete jignitoare: ‘vaci, tâmpite, proaste, găini, vădane, grase, dobitoace…’“ – informare “Ionescu” (doctorul Teofil Dragomir) către locotenent-colonelul Vasile Miriţă (septembrie 1976)

“Bela Karolyi are precocupări evidente de a o discredita pe Nadia Comăneci şi a o determina să se retragă din activitatea de performanţă. Astfel, deţinem date din care rezultă că o jigneşte în mod vulgar, permanent, afirmând că pentru el capitolul Comăneci s-a terminat” – ACNSAS, fond Documentar, dosar 13346, vol. 26, f. 303

“A avut (n.r. Bela Karolyi) o comportare necorespunzătoare faţă de Nadia Comăneci şi Teodora Ungureanu constând în injurii, cuvinte jignitoare, fiind chiar bătute, deoarece ar avea o greutate necorespunzătoare pentru concurs” – ofiţer de Securitate Ioan Popescu, însoţitor al delegaţiei României la un turneu de pregătire în Spania (aprilie-mai 1977)

Nadia Comăneci apare în primul raport al Securităţii la vârsta de 13 ani. În acesta, Bela Karolyi era acuzat că îşi bate gimnastele. 

  • În 1976, soţii Bela şi Martha Karolyi obţineau, în calitatea lor de antrenori de gimnastică, cel mai răsunător succes la nivel mondial din toate timpurile: eleva lor, Nadia Comăneci, avea să fie notată, în premieră absolută pentru o ediţie a Jocurilor Olimpice, cu nota maximă, zece.

Galerie foto cu Nadia Comăneci

Nadia Comăneci: "Mi-a dat"

În raportele publicate de Fanatik, Nadia Comăneci şi Teodora Ungureanu le-au povestit unor jurnalişti veniţi la Bucureşti despre bătăile încasate la lotul naţional. 

  • T. (Teodora Ungureanu): Da, şi aia în Spania, când ţi-a dat o palmă de era să dai cu capul de cântar?
  • C. (unul dintre jurnalişti): Ţi-a dat tare?
  • Ob. (Nadia Comăneci / numele ei era înlocuit în multe rapoarte sau interceptări cu “obiectiva”): Mi-a dat.

“În toată perioada deplasării din Spania, antrenorul Bela Karolyi a avut o comportare dură faţă de sportive şi în mod deosebit faţă de Nadia Comăneci şi Teodora Ungureanu. În acest sens a lovit-o pe Nadia în timp ce făcea controlul greutăţii corporale…” – Sursa “Lily” către căpitanul Nicolae Ilie

Nadia Comăneci, despre un punct critic al vieţii

“Da. Când m-am mutat şi mi-au schimbat antrenorii, nu mi-a plăcut la Bucureşti. Nu aveam pe nimeni cu cine să vorbesc şi am vrut să atrag atenţia oamenilor, să ştie că ceva nu este în regulă, că ceea ce se întâmplă nu este bine pentru mine. Am luat un pic de şampon, nu pentru a mă sinucide, ci pentru a atrage atenţia”, spunea Nadia Comăneci în timpul unui interviu în urmă cu două decenii. 

“Pe 9 august s-a mai petrecut un incident, ultimul din acest episod al răzrătirii. Spre seară, antrenorul Condovici s-a deplasat la locuinţa Mariei Simionescu pentru a solicita explicaţii privind plecarea gimnastei din hotelul centrului sportiv şi, în timpul discuţiilor aprinse, Nadia a fost lovită de antrenor“, se arată în cartea “Nadia şi Securitatea”, conform sursei citate.

Galerie foto cu Nadia Comăneci

 

 Galerie foto

Afla mai multe despre: nadia comanecinadia comaneci gimnasticanadia comaneci batutanadia comaneci jignitanadia comaneci gimnastica 

viewscnt
Articole similare