Descarcă aplicația: orange sport Live TV Orange Sport: 1 2 3 4
You are here:

INTERVIU | Un altfel de fotbalist. A făcut două facultăţi şi, la 29 de ani, are deja licenţa UEFA B: ”Nu o să uit niciodată primul gol marcat pentru Rapid”

INTERVIU | Un altfel de fotbalist. A făcut două facultăţi şi, la 29 de ani, are deja licenţa UEFA B: ”Nu o să uit niciodată primul gol marcat pentru Rapid”galerie foto

Special

Comentarii

Andrei Ciolacu e fotbalistul care sparge tiparele. Are 2 facultăţi terminate, gândeşte pe termen lung şi dincolo de pasiunea care îi ocupă 100% din inimă şi suflet.

A făcut înconjurul lumii cu echipele la care a jucat. Din Polonia în Singapore, în Georgia, în Italia. Acum e în Malta. S-a întors mereu acasă, dar s-a lovit de insolvenţe, de probleme financiare, de salarii neplătite aproape 1 an.

La 29 de ani, crede că nu şi-a spus ultimul cuvânt în fotbalul românesc. Dar şi că degeaba ne uităm în jos la Malta. Nu suntem mai prejos. Toate, într-un interviu exclusiv pentru Telekomsport.

2021. Pandemie. Te-a afectat anul ăsta în vreun fel?

Aşa cum ştii şi tu, pandemia asta a afectat toată lumea, implicit fotbalul. Pe mine personal nu m-a afectat, pentru că nu am contactat virusul, dar am prieteni şi inclusiv membri ai familiei care da. Din păcate am chiar şi cunoştinţe care şi-au pierdut viaţa din cauza virusului.

Ştiu că te-ai vaccinat în vară abia, înainte de transferul în Malta. De ce nu ai făcut-o mai devreme?
Da, una dintre condiţiile de intrare în Malta era vaccinul. Cealaltă era carantina obligatorie pentru 2 săptămâni şi asta m-a determinat să fac vaccinul. Probabil că l-aş fi făcut la un moment dat şi dacă nu mă transferam în Malta, dar mă testam de aproape un an o dată la 2 săptămâni şi ăsta a fost motivul pentru care nu îl făcusem până atunci.

Ciolacu a fost anunţat pe Facebook de FC U Craiova că nu mai intră în planurile echipei

Se spune că odată cu trecerea timpului uiţi şi ierţi. Ai reuşit să uiţi şi să ierţi felul în care ai fost anunţat de cei de la Craiova că nu mai faci parte din planurile lor de viitor? De pe Facebook?
Viaţa îţi rezervă şi astfel de momente şi consider că în cariera unui fotbalist au loc multe astfel de momente. Din păcate, după un sezon bun personal, dar şi colectiv, culminat cu promovarea la pas în Liga 1, s-a luat decizia de a nu mi se activa clauza de prelungire şi s-a urmat o strategie diferită din partea clubului pentru Liga 1 şi anume aducerea multor jucători noi, majoritari străini.
La final, clasamentul va reflecta dacă decizia a fost bună sau nu. Eu le urez multă baftă.

Ai declarat că ai refuzat mai multe oferte din Liga a 2-a pentru a merge în Malta. Regreţi?
Nu am absolut niciun regret pentru decizia luată şi timpul a dovedit asta şi prin prisma evoluţiilor personale şi stabilităţii de la echipă.
Rămâne doar dezamăgirea că puteam evolua în Liga 1 după ce demonstrasem încă o dată că nu mi-am spus ultimul cuvânt în fotbalul românesc, dar din păcate factorii bine cunoscuţi care determină nivelul actual al fotbalului românesc m-au făcut să aleg să plec din nou din ţară.

Cum ai descrie Liga 1? Îţi oferă străinătatea confortul nu doar financiar poate, dar şi psihic? Mă refer aici la faptul că nu se practică peste tot patronii-antrenori, insolvenţele, salariile întârziate.
Pot spune că m-am călit cu toate experienţele posibile de-a lungul carierei şi majoritatea s-au întâmplat în România. Cu siguranţă în străinătate aspectul financiar este determinant şi totodată îţi conferă şi un confort psihic, dar întotdeauna am ales să încerc să fiu mai bun în detrimentul banilor.
Însă respectul e un cuvânt care se regăseşte din ce în ce mai greu în România şi e un factor din cauza căruia tot mai mulţi români, nu doar fotbalişti, aleg să facă sacrificiul de a-şi lăsa familiile şi prietenii şi să plece în străinătate.

Când erai mai mic, ai entuziasmat. În Liga 1, la Rapid, ţin minte că mă uitam şi ziceam că vei ajunge mare fotbalist. Au urmat şi selecţiile la naţionala la U21. Şi... Continuă tu. Ce s-a întâmplat?
După Rapid şi împrumutul la CS Otopeni şi revenirea în Liga 1, unde am jucat şi în Europa League, am decis să merg în Polonia, la echipa de pe locul 2 în acel moment, după ce Rapid era pe buza prăpastiei din punct de vedere financiar. În Polonia pot spune că a fost un uşor declin, pentru că nu am jucat prea mult în condiţiile în care mă antrenam foarte bine şi marcam mereu când jucam la echipa a 2-a sau în meciurile amicale. Am ales să plec de acolo pentru că îmi doream mult să joc şi m-am întors în ţară, la Târgu Mureş, dar din păcate şi acolo au apărut problemele financiare.

Nu consider că am avut ghinion să prind câteva echipe cu probleme financiare, consider că am acumulat anumite experienţe. Plăcute sau neplăcute, am învăţat câte ceva din fiecare. Mă consider mult mai complet ca maturitate în joc şi pregătire fizică decât atunci când eram la Rapid.

Ciolacu, jucătorul cu două facultăţi: ”Mi se pare interesantă şi psihologia”

Eşti absolvent de două facultăţi, Dreptul şi Educaţie Fizică şi Sport. E ciudat să spui asta despre un fotbalist. Cum ai reuşit să te împarţi între şcoală şi fotbal?
Am făcut nişte sacrificii care au meritat şi îndemn orice tânăr fotbalist să îşi finalizeze studiile sau să urmeze studii superioare, pentru că din păcate nu există educaţie financiară la noi în ţară şi mulţi neglijează să se întrebe ce vor face după ce îşi vor încheia cariera sau în cazul unei încheieri premature a ei.

Dacă ai face a treia facultate, care ar fi ea?
Psihologia mi se pare interesantă.

A părut în toată perioada asta că te încăpăţânezi să nu îţi iei un impresar. De ce? Te-au speriat experienţele altor colegi cu impresarii lor?
Nu m-am încăpăţânat, ci pur şi simplu am colaborat cu oricine a venit cu o ofertă concretă şi nu cu promisiuni. Am lucrat doar prin mandate de reprezentare până acum. Experienţele altor colegi nu sunt relevante, aşa că m-am rezumat doar la experienţele proprii. Pot spune doar că, dacă aş fi colaborat cu un impresar, probabil aş fi avut acces mai uşor la unele echipe din Liga 1, după 25 de ani.

Mulţi spun că în Malta nivelul fotbalului e unul scăzut. Din ce ai apucat să joci, să vezi, ce părere ai despre campionatul lor intern?
Nivelul fotbalului din Malta e într-o continuă creştere şi fără nicio ezitare voi spune că este acelaşi nivel ca în Liga 1. Echipa unde joc a fost în preliminariile Champions League şi a jucat contra celor de la CFR Cluj în 2020. A fost învinsă cu 2-0, dar la pauză era 0-0 şi meciul a fost unul disputat, nu au pierdut uşor şi nici CFR Cluj nu a câştigat uşor.

Fotbalul fără suporteri e ca...
Viaţa fără culori.

Vorbim despre România. Care a fost cea mai lungă perioadă de timp în care nu ţi-ai luat salariul?
10 luni.

Unde?
Nu are sens să spun unde.

Ai fost inclusiv în Serie D, în Italia. De ce? Nu exista chiar nicio altă ofertă decât din al patrulea eşalon?
Tot timpul am ales opţiunea cea mai bună pentru mine la momentul respectiv. Din păcate atunci primisem doar oferte de la echipe fără perspective din Liga a 2-a şi de aia am ales Serie D. Voiam să joc 6 luni şi să merg la un nivel mai ridicat în Italia.

Cum a fost aproape să ia amendă după ce a băut apă în metrou

Şi Singapore? Povesteşte-mi despre experienţa de acolo. Cum a fost?
Singapore e un loc care merită vizitat măcar o dată în viaţă. Corupţia e la un nivel foarte scăzut, iar oraşul e un centru economic important în lume. Infrastructura e excelentă. M-au surprins plăcut curăţenia şi faptul că vezi flori şi spaţii verzi peste tot, dar în acelaşi timp şi clădiri înalte. Toată lumea respectă regulile. Ca o curiozitate, metroul aici circulă fără conductor. Altfel, Singapore e ţara cu cele mai mari amenzi. Chiar era să primesc o amendă de 500 de dolari, pentru c-am băut apă în metrou, lucru interzis prin lege.

Nivelul fotbalului din Singapore e la nivelul Ligii a 2-a din România, tehnic şi fizic vorbind.

Laşi fotbalul pentru un birou de avocatură?
Niciodată. Fotbalul este totul pentru mine.

Andrei Ciolacu despre licenţa UEFA B pe care o deţine deja: “Vreau ca atunci când îmi voi încheia cariera să nu pierd timp obţinând toate licenţele şi să antrenez la cel mai înalt nivel dacă voi decide asta.”

Andrei Ciolacu despre momentul când va agăţa ghetele-n cui: “Simt că pot juca cel puţin până la 35 de ai la cel mai înalt nivel, ştiindu-mă cum tratez fotbalul. Mă dedic 100% acestui sport.”

Andrei Ciolacu despre Rapid: “M-am identificat cu Rapid şi nu mă voi dezice niciodată de această echipă, chiar dacă au fost unele momente când am suferit. Nu o să uit niciodată primul meci pe Giuleşti al meu şi primul gol marcat în faţa galeriei.”

Andrei Ciolacu despre România: “Mi-aş dori să nu mai fim atât de pasivi în faţa corupţiei din toate domeniile. Schimbarea în bine vine de la fiecare dintre noi. Diferenţa de cele mai multe ori e făcută de mentalitate.”

Echipele la care a jucat Andrei Ciolacu: Rapid, CS Otopeni, Slask Wroclaw (Polonia), ASA Targu Mureş, Warriors (Singapore), Juventus Bucureşti, Metaloglobus, FC Ţhinvali (Georgia), Avezzano (Italia), FC Universitatea Craiova, FC Floriana (Malta)

 Galerie foto

Afla mai multe despre: andrei ciolacu 

viewscnt
Articole similare